În ședința de Consiliu Local de mâine, consilierii sunt invitați să voteze un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 650 000 de lei, din bugetul pe anul 2020 al Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, pentru implementarea „Programului social Alimente”.
Suma totală pare una mare, dar, defalcat per beneficiar, este de fapt una insuficientă pentru a-și atinge, cu adevărat, scopul social, de ajutorare a persoanelor cu o situație materială precară, care au nevoie de un sprijin mai consistent pentru a-și asigura nevoile alimentare.
„Programul social Alimente” a demarat în municipiul Cluj-Napoca în anul 2013, când Consiliul Local a aprobat alocarea unor sume pentru achiziționarea de produse alimentare care să fie distribuite cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun. Valoarea medie a unui pachet cu alimente era de circa 32 de lei cu TVA. În aceste condiții, nu se poate pune problema unui ajutor social real, fiind vorba doar despre un gest simbolic, bianual, al Primăriei, care ar putea fi interpretat și drept unul electoral.
Începând cu anul 2018, în cadrul „Programului social Alimente” a fost aprobată de CL acordarea unui sprijin financiar din bugetul local sub formă de tichete sociale, în valoare de 100 de lei pe an, pentru categoriile de persoane vulnerabile cu domiciliul/reședința în municipiul Cluj-Napoca. Din nou, așadar, o sumă infimă, atunci când vorbim despre ajutorarea unor persoane care au dificultăți în a își asigura necesitățile zilnice de hrană, ajutorul de 100 de lei ajungându-le pentru procurarea coșului alimentar numai pentru câteva zile.
Cu toate acestea, în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre de mâine, citim:
„Acest program s-a dovedit a fi de un real folos pentru aceste categorii de persoane fără venituri sau cu venituri modeste, venituri insuficiente pentru asigurarea unui trai decent, multe din aceste persoane fiind puse în situația de a alege între a-și plăti cheltuielile de întreținere, a-și cumpăra medicamentele necesare tratării bolilor cronice de care suferă sau a-și asigura necesarul zilnic de hrană.”
Pentru persoanele nevoiașe, fiecare ajutor sau leu în plus contează, însă 100 de lei pe an, oricum am lua-o, poate fi considerat doar un ajutor simbolic, mai de folos imaginii Primăriei decât beneficiarilor, care ar avea nevoie de un sprijin mai serios.
În anul 2019 au fost înregistrate 5 829 cereri, din care 217 au fost respinse pentru neîndeplinirea condițiilor de acordare, iar pentru 5 312 cereri s-au acordat tichete sociale în valoare de 531 200 lei.
Pentru anul 2020, suma estimată ca fiind necesară pentru implementarea „Programului social Alimente” este de 650 000 de lei, ceea ce înseamnă că se estimează un număr de 6 500 de beneficiari.
În condiții de pandemie însă, când numărul persoanelor nevoiașe ar putea spori, suma alocată, și așa una mică/beneficiar, ar putea fi insuficientă chiar și pentru a le ajunge tuturor celor care vor avea nevoie de sprijinul autorităților. Iar acest proiect ar putea rămâne doar unul frumos pe hârtie, un proiect social bifat, bun de pus în ramă la alegeri, dar cu un impact minim, ca ajutor social.