Din oras

Proiectul hidrocentralei de la Tarnita, in impas

Fondul Proprietatea (FP), unul din actionarii minoritari de la Nuclearelectrica (SNN), a depus o cerere la Tribunalul Bucuresti prin care incearca blocarea in instanta a participarii producatorului de electricitate in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita. In aceeasi actiune este vizat si cablul submarin pentru exportul electricitatii in Turcia.

Nuclearelectrica ar trebui sa participle ce 8,9 milioane de lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita, compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj, conform hotararii AGEA nr.1/11.03.2014, conform mediafax.ro. Adunarea Generala si-a dat atunci prin aceeasi hotarare aprobarea si pentru acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv Romania – Turcia si participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC Romania – Turcia.

„Fondul Proprietatea, in calitate de actionar detinand o cota de 9,7268% din capitalul social al societatii, a depus o cerere de interventie la Tribunalul Bucuresti (…) prin care se solicita respingerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului a hotararii AGEA nr.1/11.03.2014”, arata  Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucuresti (BVB) intr-un comunicat de presa. 

Contestatia vine la aproape doua saptamani dupa ce Departamentul pentru Enegie, actionarul majoritar al Romgaz Medias (SNG), a decis sa amane „pentru moment”, la cererea actionarilor minoritari, implicarea producatorului de gaze naturale in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita si a cablului submarin catre Turcia.

FP, actionar minoritar al Romgaz, a transmis atunci un comunicat in care se arata ca „nu exista suficiente informatii referitoare la aceste proiecte si la structurarea finantarii acestora pentru a lua o decizie in deplina cunostinta de cauza”.

Statul roman detine 81,27% din actiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea are aproape 9,73%, iar restul de 15% din actiuni sunt in portofoliile unor actionari care le-au cumparat la bursa.

Primarul comunei Rasca, unde se va realiza proiectul, spune ca nu crede ca  actiunea FP e un motiv de ingrijorare. 

“Noi tinem legatura cu cei din Bucuresti, chiar ieri am vorbit cu cei de acolo si totul era in regula. Aici lucram intens pentru culoarul de expropriere. Ne-am obligat sa asiguram actele de proprietate pentru 90 de familii care au terenuri si case in zona”, a declarat primarul. 

Demararea proiectului este asteptata cu sufletul la gura de localnicii din zona, mai ales pentru locurile de munca ce urmeaza sa se creeze. 

“Suntem 6 sau 7 comune care vom fi implicate in proiect, pentru oamenii de aici e ceva foarte important. Speram ca actiunea FP nu va fi ceva piedica mare, nu stiu, noi suntem prea mici ca sa avem ceva de zis in problema asta”, a adaugat edilul din Rasca. 

Prefectul Gheorghe Vuscan nu a reusit pana la aceasta ora sa formuleze o pozitie despre aceasta situatie, in ciuda faptului ca nu a ratat nicio ocazie sa se laude cu proiectul.

Foto: gazeta-afacerilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *