Din oras

Proiectul de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu are nevoie de consultanță. Primăria plătește 30.000 euro. Zona se va schimba radical

La opt ani de la primul anunț făcut de primarul Emil Boc referitor la transformarea străzii Mihail Kogălniceanu în pietonală, proiectul a ajuns la faza în care se caută o firmă care să ofere servicii de consultanță pentru acest proiect. În septembrie 2019 a fost semnat contractul de finanțare europeană, în valoare de 10,3 milioane euro. În primăvară, valoarea proiectului a fost estimată la 8,7 milioane euro, dar în câteva luni a crescut la 10,3 milioane euro.

Pentru firma care va fi angajată pentru servicii de consultanță, Primăria va plăti 138.200 lei (aproximativ 30.000 euro). Data limită de depunere a ofertelor este 12 februarie.

„Serviciile de consultanță pentru proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă sau din fonduri guvernamentale prezintă unele particularități notabile. Menirea consultantului în acest caz este de a identifica cele mai bune modalități de atingere a obiectivelor proiectului, în condițiile respectării restricțiilor impuse de utilizarea unei finanțări nerambursabile. Activitatea consultantului în implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă constă în realizarea tuturor activităților manageriale necesare atingerii obiectivelor propuse în cadrul proiectelor și implementării cu succes a acestora”, este scris în caietul de sarcini.

Printre altele, firma care va fi angajată pentru consultanță va evalua conformitatea proiectului tehnic, va verifica dacă se respectă cerințele din caietul de sarcini în raport cu lucrările, va superviza stadiul fizic al lucrărilor prin vizite în teren, va realiza comunicarea între părți (beneficiar, constructor etc), participă la recepția finală a lucrărilor.

Despre transformarea radicală a străzii Mihail Kogălniceanu și a zonei adiacente se vorbește de aproximativ opt ani. Acest proiect a fost adus în atenția opiniei publice în 2012, în campania electorală pentru locale. Cel mai probabil a fost lansată „bomba” doar ca o promisiune pentru electorat. Pe parcurs au fost organizate dezbateri publice, a avut loc chiar și un concurs de idei, dar din 2014 proiectul a fost pus în sertar. Abia în 2018 a fost resuscitat proiectul și au început demersuri concrete.

În cadrul acestui proiect se intervine pe mai multe străzi: Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai Janos, Herman Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac – segmentul dintre I.C. Brătianu și Avram Iancu, segmentul aferent străzii Baba Novac nr. 35, în jurul Turnului Croitorilor, inclusiv latura estică înspre Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu. Suprafața tuturor acestor străzi este de aproape 30.000 mp.

Potrivit documentației, se vor construi zone de trafic comun (shared space) prin care șoferii, bicicliștii și pietonii sunt încurajați să folosească un singur spațiu, care nu este segregat funcțional în carosabil și trotuar, așa cum se întâmplă în mod tradițional.

Sunt prevăzute locuri de parcare, fără staționare, pentru debarcarea copiilor la școală. De asemenea, se dorește continuarea benzii pentru biciclete de pe strada Avram Iancu (banda va avea lățimea de 1.50 metri și va fi la același nivel cu suprafața carosabilă), se vor înlocui suprafețele de călcare cu pavaje din plăci de piatră naturală cu și fără diferențe de nivel.

S-au propus locuri de șezut și rastele pentru parcarea bicicletelor. Cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori noi, iar cei uscați vor fi înlocuiți. De asemenea, vor fi montate corpuri de iluminat noi.

Pe segmentul 2 – str. Universității între str. Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii se va elimina parcarea actuală care ocupă majoritatea spațiului stradal, se readuce la locul inițial statuia Sfânta Maria Protectoare (transmutată în 1957), se vor amplasa locuri pentru șezut și parcări pentru biciclete dotate cu stație de încărcat biciclete electrice, se vor amplasa locuri pentru terase.

Se va reconfigura zona de amplasament a ansamblului statuar Școala Ardeleană prin integrare în amenajările de animare al largoului urban situat la baza turnului Colegiului Academic, se va integra o reprezentare de omagiu dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. Pe str. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaal Gabor se va ameaja acest tronson ca și o grădină urbană, cu trotuare marginale în continuarea celor de pe segmentele stradale vecine și eliminarea pavajului respectiv a pateurilor centrale de gazon degradate în timp; spațiul va beneficia de suprafețe de călcare adecvate zonelor de circulație în grădini.

Se va reloca bustul lui Emil Racoviță, se va repune în valoare fosta fântână din fața Colegiului și se propune amplasarea unei fântâni în piațeta din fața bisericii reformate.

Stația de biciclete de pe str. Emanuelle de Martonne va fi mutată, conducta supraterană de gaz din fața Colegiului Academic va fi mutată în subteran, la fel ca și cele de pe str. Kovacs Dezso.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *