De cartier

Proiectul de modernizare a Parcului Feroviarilor rămâne fără finanțare, dar este «de neoprit», potrivit autorităților. BOC: Am primit o promisiune de sprijin… Așteptăm până când se deschide linia de finanțare

Scris de 146

Clujenii sunt tot mai nedumeriți în privința realizării mega-proiectului green de modernizare a Parcului Feroviarilor. Primăria recunoaște că proiectul este „de neoprit”, însă fondurile necesare investiției lipsesc. 

„Avem câștigătorul. Dar avem nevoie de bani. 

Costul este suplimentar, este foarte mare. Și liniile de finanțare europene nu s-au deschis. 

Am primit o promisiune de sprijin din partea Ministerului Mediului, că vom fi incluși și să așteptăm până când se deschide linia de finanțare pentru București și pentru Cluj, pentru marile municipii, pentru ceea ce înseamnă spații verzi.

Sperăm să o putem obține în decembrie, astfel încât să evoluăm cu lucrările de acolo. 

Dar, oricum, acea lucrare se face. 

În mod clar, este de neoprit. 

Problema este că trebuie să găsim cele mai bune soluții financiare pentru a putea să asigurăm sustenabilitatea proiectului.

Pentru că, vedeți, avem foarte-foarte-foarte multe cheltuieli. Am semnat ieri proiectul de 5 milioane de euro pentru lărgirea Calea Moților-Mănăștur”, a declarat primarul Emil Boc la un post local de radio.

CITEȘTE ȘICu o întârziere de două săptămâni, primarul Boc continuă să anunțe extinderea arterei Moților-Mănăștur: „Astăzi semnez contractul pentru supra-lărgirea de pe Calea Mănăștur”. Nu au fost toate documentele la dosar...

Teoretic, lucrările ar fi trebuit să debuteze în septembrie 2021. Tot atunci, arhitectul Vlad Rusu semnala lipsa fondurilor pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. 

„Concursul de soluții pe care noi l-am câștigat a fost organizat în 2018.

În 2020, noi am predat proiectul tehnic și de atunci au fost înregistrate niște proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție, s-a stabilit constructorul.

Și așteptăm, în lipsa unui buget, din câte înțeleg, pentru acest proiect. Aceasta este principala motivație pentru care lucrurile acolo nu au demarat”, recunoștea Vlad Rusu. 

CITEȘTE ȘI: Modernizarea Parcului Feroviarilor, blocată de lipsa resurselor financiare: „Totul ține de finanțare. În lipsa unui buget, așteptăm”

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Ulterior, edilul Emil Boc anunța deblocarea finanțării pentru modernizarea Parcului Feroviarilor.

Edilul Clujului susținea că, în cazul Parcului Feroviarilor – despre care arhitectul Vlad Rusu afirma că este blocat din lipsa de finanțare – urmează să fie semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de cca 10 milioane de euro. 

Însă, proiectul urma să demareze din fonduri bugetare, cu posibilitatea de a atrage finanțare nerambursabilă pe parcurs, potrivit lui Boc.

Și o veste foarte bună: săptămâna viitoare voi semna contractul de aproape 10 milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor.

Este cel mai important proiect pe care-l avem acum, alături de malurile Someșului, ca amploare și care va întări mult calitatea vieții în Cluj-Napoca, pentru că sunt proiecte extraordinar de importante. 

Am așteptat adjudecarea, procedurile legale au fost respectate, acum finanțarea: o să avem de la bugetul local în prima parte și după ce se vor deschide liniile de finanțare europeană, inclusiv linia de la fondul de mediu, pentru că am discutat cu ministrul Tanczos Barna să putem avea complementar asigurată finanțarea. 

Dar vom începe pe bugetul local, pentru că dacă nu pornesc acum, pierdem licitația și trebuie să o luăm de la capăt. 

Și atunci mi-am asumat să începem pe bugetul local cu găsirea surselor de finanțare”, anunța Emil Boc, în 16 septembrie, la NapocaFM.

Parcul Feroviarilor, un proiect de modernizare așteptat de clujeni, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017. Localnicii din zonă sunt nemulțumiți de ritmul extrem de lent în care acționează autoritățile locale pentru realizarea acestui proiect. 

Lucrările ar urma să fie executate de Nord Conforest SA, firmă ce a câștigat licitația și pentru modernizarea Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca. 

Contractul privind amenajarea Parcului Feroviarilor este în valoare de 43.2 milioane de lei, bani din fonduri europene. 

Durata de realizare a investiției este estimată la un termen de 22 de luni.

Din păcate, lucrările la acest proiect nu au mai debutat. 

CITEȘTE ȘI: Autoritățile anunță deblocarea finanțării pentru modernizarea Parcului Feroviarilor: „Parcurile merg cel mai bine! Voi semna contractul de aproape 10 milioane de euro”. Demararea proiectului va începe cu fonduri din bugetul local

În schimb, între timp, urbaniștii clujeni au analizat recent solicitarea Uniunii Județene a Cooperației de Consum Cluj, în calitate de initiator și beneficiar, privind construirea unui imobil cu funcțiuni mixte cu un regim de înălțime S+P+2E+Er chiar în preajma Parcului Feroviarilor

Uniunea Cooperației de Consum Cluj vrea să ridice un bloc chiar în vecinătatea Parcului Feroviarilor. Fiul fostului director al cooperației a câștigat toate licitațiile pentru curățenia parkingurilor din oraș.

CITEȘTE ȘI: Afaceri în familie cu Primăria ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 9 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 11 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 12 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 13 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 14 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 16 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 16 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE