PubliNews

Cum alegi un pat medical in functie de nevoile personale ale unui bolnav

Nu este usor pentru un ingrijitor sa faca fata tuturor provocarilor pe care le aduce un pacient, cu atat mai mult cu cat bolnavul este chiar o persoana draga, careia vrea sa-i ofere tot confortul si toata sustinerea pentru ca aceasta sa treaca mai usor prin boala.

In functie de afectiunea de care sufera un om, cel care se ocupa de ingrijirea sa poate opta pentru un pat medical adecvat, ofertele in acest sens fiind unele destul de variate.

Primul lucru care trebuie facut atunci cand se doreste achizitionarea unui pat este sa se solicite parerea medicului specialist care il trateaza pe bolnav. Acesta este cel mai in masura sa ofere toate indicatiile, atat in ceea ce priveste tipul patului, cat si functiile sau accesoriile cu care acesta sa fie dotat pentru a se plia pe nevoile omului.

Paturi pentru pacientii imobilizati in totalitate

Sunt trei tipuri de paturi medicale: pat medical electric, semielectric si manual. Pentru pacientii imobilizati in totalitate la pat se recomanda cele din prima categorie, pentru ca ingrijitorul se poate bucura de o libertate mai mare de miscare, fara sa fie nevoit sa faca un efort destul de solicitant pentru a actiona patul. Indicate sunt si paturile semielectrice, pentru ca acestea permit modificarea pozitiei pacientului in decubit dorsal sau sezut, dar inaltimea patului se va regla manual.

Paturile manuale, desi mai ieftine si din acest motiv ar putea fi mai atractive pentru anumiti ingrijitori, sunt mai greu de manevrat, mai ales daca persoana care se ocupa de tratamentul si ingrijirea bolnavului nu este una care sa dispuna de forta fizica.

Paturi cu grilaje, pentru persoane cu fracturi

Majoritatea paturilor medicale sunt dotate cu grilaje din plastic sau din metal pentru a impiedica o eventuala cadere a pacientilor. Pentru ca unele persoane imobilizate nu se pot controla sau coordona, exista riscul sa cada din pat, lucru care, de foarte multe ori, le va agrava starea de sanatate. Acelasi lucru se intampla si in cazul pacientilor care au suferit fracturi ale membrelor sau al celor care devin agitati pe timpul noptii.

Chiar daca pare ca un pat medical este conceput doar pentru odihna si pentru o buna pozitie in timpul somnului, avantajele sunt mai multe, in cazul in care se opteaza pentru un pat medical de calitate superioara. Spre exemplu un astfel de pat va favoriza circulatia sangvina, lucru destul de greu de obtinut in cazul persoanelor aflate de mai mult timp in pozitie orizontala.

Atunci cand pacientii sunt copii…

In acest caz, este recomandat ca distanta dintre saltea si marginea superioara a grilajului sa fie micsorata cat mai mult, astfel incat sa nu se intample accidente, prin blocarea capului sau a membrelor in zonele respective.

In concluzie, recomandarea expertilor in domeniu este ca paturile medicale sa fie alese cu atentie, tinandu-se cont de indicatiile medicului curant, de necesitatile persoanei suferinde, dar si de confortul ingrijitorului. Paturile electrice sunt cele mai recomandate pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor imobilizate, operate, indiferent ca sunt copii, adulti sau varstnici care nu se mai pot deplasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *