De cartier

Proiectul «Anul cartierelor» va continua și la anul – Debutul lucrărilor de amenajare a Parcului Feroviarilor rămâne pentru 2022: „Proiectele nu se abandonează. Toate se fac, dar ne trebuie bani”

Scris de 103

Calitatea vieții va ajunge în fiecare colț de cartier, însă etapizat, de la un an la altul. Așa-numitul proiect dedicat cartierelor municipiului Cluj-Napoca – 2021 Anul Cartierelor – va continua și în 2022.

Cu un proiect de modernizare întârziat în cartierul Mănăștur – zona La Terenuri, unde autoritățile promit să realizeze o „bază sportivă”, programul ce presupune amenajarea Parcului Feroviarilor din zona Iris a fost amânat pentru următorul an, deși lucrările trebuiau inițiate încă din toamna lui 2021, din luna septembrie. 

„În fiecare colț al orașului o să ducem calitatea vieții la standardele pe care clujenii le așteaptă. 

Să nu credeți că la câte cartiere are Clujul, și prezente, și viitoare, aici se oprește. Am spus-o în general, ca prioritate, să se înțeleagă, dar nu înseamnă că proiectul se oprește la sfârșitul anului.

O administrație este eficientă în măsura în care știe să-și prioritizeze lucrurile, ca într-o casă: când ai un buget, te gândești cu soția, pe ce investești în acest an banii ăștia, cât or fi ei, puțini sau cât or fi, care sunt prioritățile casei?!”, a declarat primarul Emil Boc la un post local de radio. 

În privința unui asemenea proiect „de cartier”, cu impact considerabil pentru întreaga zonă Iris, precum amenajarea Parcului Feroviarilor, edilul a fost nevoit să recunoască că lipsa resurselor financiare a făcut ca proiectul să fie amânat, dar administrația nu ar fi renunțat la modernizarea promisă a acestui spațiu.

„Toate se fac, dar ne trebuie bani.

Iar liniile de finanțare europene nu s-au deschis.

Este vorba de Programul operațional sectorial 2021-2027, iar liniile de finanțare încă nu sunt deschise, nu se pot depune cererile de finanțare, nu poți încă să le finanțezi. 

Și atunci am căutat soluții financiare și avem speranțe”, a explicat edilul Emil Boc. 

Referitor la debutul lucrărilor la acest obiectiv de investiții, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca susțin că acestea au fost amânate pentru anul viitor.

„După cum s-a întâmplat și în cazul Zorilor unde, din cauza proceselor, proiectul doar a fost amânat cu un an de zile.  

Bineînțeles că vor începe lucrările, proiectele nu se abandonează. Proiectul acela se face”, a conchis Emil Boc. 

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Teoretic, lucrările ar fi trebuit să debuteze în septembrie 2021. Tot atunci, arhitectul Vlad Rusu semnala lipsa fondurilor pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. 

„Concursul de soluții pe care noi l-am câștigat a fost organizat în 2018.

În 2020, noi am predat proiectul tehnic și de atunci au fost înregistrate niște proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție, s-a stabilit constructorul.

Și așteptăm, în lipsa unui buget, din câte înțeleg, pentru acest proiect. Aceasta este principala motivație pentru care lucrurile acolo nu au demarat”, recunoștea Vlad Rusu. 

În septembrie 2021, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca anunțau semnarea iminentă a contractului de execuție a lucrărilor de amenajare a Parcului Feroviarilor, în valoare de cca 10 milioane de euro. 

CITEȘTE ȘI: Proiectul de modernizare a Parcului Feroviarilor rămâne fără finanțare, dar este «de neoprit», potrivit autorităților. BOC: Am primit o promisiune de sprijin… Așteptăm până când se deschide linia de finanțare

Potrivit edilului Emil Boc, proiectul urma să demareze din fonduri bugetare, cu posibilitatea de a atrage finanțare nerambursabilă pe parcurs,

Însă lucrările de execuție au fost amânate pentru 2022, în lipsa resurselor financiare. 

Parcul Feroviarilor, un proiect de modernizare așteptat de clujeni, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017. Localnicii din zonă sunt nemulțumiți de ritmul extrem de lent în care acționează autoritățile locale pentru realizarea acestui proiect. 

Lucrările ar urma să fie executate de Nord Conforest SA, firmă ce a câștigat licitația și pentru modernizarea Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca. 

Contractul privind amenajarea Parcului Feroviarilor este în valoare de 43.2 milioane de lei, bani din fonduri europene. 

Durata de realizare a investiției este estimată la un termen de 22 de luni.

Din păcate, lucrările la acest proiect nu au mai debutat.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE