In vizor

Proiectele ratate ale primarului Boc in 2014

Daca anul trecut Primaria a cheltuit sub 12% din banii alocati pentru lucrari noi si un procent de 57% din bugetul pentru investitii, nici anul acesta Executivul nu a fost mai eficient. Multe proiecte prinse in bugetul de investitii, de la inceputul anului, au murit pe parcurs. Investitii promise de edil la inceput de an, ca de exemplu inceperea lucrarilor la Centrul Cultural Transilvania, sau mansardarea sediului Primariei, nu s-au mai realizat.

Spre exemplu, pentru mansardarea sediului Primariei Cluj-Napoca s-a alocat, in total, un milion de lei pentru demararea proiectului. Nu s-a realizat, pana acum, nimic. Acest proiect este pe tapet inca din 2013, cand au fost alocati bani de la buget pentru realizarea unor studii tehnice care sa releve cum este posibila mansardarea imobilului, monument istoric de secol XIX. Pe lista obiectivelor de investitii in 2014 a fost prevazuta atat mansardarea cladirii de pe strada Motilor nr. 3, sediul central al Primariei, cat si de pe Motilor nr. 7, unde functioneaza Centrul de Informare al institutiei.

Un alt proiect ‘blocat” al administratiei Emil Boc este Centrul Cultural Transilvania. In bugetul pe 2014, pentru aceasta investitie s-au alocat, in total, 3,6 milioane de lei. Cu toate acestea, proiectul Centrului Cultural Transilvania este la acelasi stadiu ca si la inceputul anului. Primaria nu a reusit sa identifice pana acum parteneri privati care sa sa preia dezvoltarea hotelului de cinci stele si sa realize parkingul, la schimb.
Licitatia pentru demararea lucrarilor nu a fost lansata nici in acest an, deoarece nu a fost predat inca proiectul. Contractul privind proiectarea Centrului Cultural Transilvania, care ar urma sa gazduiasca si sediul Filarmonicii de Stat Transilvania, a fost semnat, deja!, din decembrie 2011 cu biroul de proiectare din Bucuresti VAAL Arhitectura. La adresa Bulevardul 21 Decembrie nr. 206, pe un teren de 1,3 hectare aflat in proprietatea Primariei, ar urma sa se construiasca ansamblul format in cinci cladiri, dintre care sala de concerte, filarmonica, o cladire pentru artele dramatice si plastic, dar si sediul Academiei de muzica, la care se adauga un hotel de 200 de camere si o parcare subterana de 500 de locuri.

Parkingul din Hasdeu – nu a fost realizat. Ei spun ca documentatia este inca la UBB, dar in realitate lucrurile sunt blocate la Primarie

Turnul Pompierilor apare si el pe lista de investitii pentru anul 2014, asa cum era prins printre obiective si anul trecut. Acum a crescut suma estimata – de la 100.000 de lei la 550.000 de lei. Numai ca investitiile la acest obiectiv nu pot fi demarate, deoarece se asteapta…banii europeni, mai exact deschiderea liniilor de finantare pe 2014-2020. Primaria a preluat in administrare in 2011 de la Federatia Nationala a Pompierilor din Romania Turnul Lacatusilor, cunoscut sub denumirea de Turnul Pompierilor pentru ca Federatia nu s-a achitat de obligatiile de a promova edificiul. De atunci, insa, monumentul zace in paragina si in ciuda repetatelor promisiuni de restaurare nu s-a intervenit deloc in salvarea cladirii.

Tot la inceputul anului, primarul Boc trecea in lista de prioritati modernizarea Cinematografului Dacia, insa nici acest proiect nu a fost finalizat. Pentru modernizarea cinematografului Dacia a fost alocata suma de 500.000 de lei, la care s-a adaugat suma de 60.000 de lei pentru proiectare. “Sali de conferinta, teatru de cartier, cinemateca, cluburi ale pensionarilor, baluri ale pensionarilor, sa redam acest spatiu Manasturului, ca pentru Manastur a fost creat”, promitea edilul.

Numai ca, intre timp, suma estimata pentru lucrare a crescut vertiginos si este de 3,1 milioane, din care valoarea pentru proiectare este de 82.000 de lei. In acest fel, aceasta investitie a fost amanata pentru anul viitor, cand Primaria va incerca sa prinda in buget suma necesara demararii proiectului.

Un alt proiect “de suflet” al edilului este construirea unei baze sportive si de agrement in cartierul Gheorgeni, proiect pentru care a si alocat, in bugetul din 2014 suma de 2 milioane de lei. Valoarea proiectului se ridica, insa, la 2 milioane de euro. Deocamdata, investitia este in faza de proiectare – firma Civitas Proiectare a realizat proiectul, castigand licitatia aferenta.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *