Reportaj

Locuinte sociale pentru proprietarii de BMW. Ansamblul Oser este lasat in paragina de chiriasii de ocazie

Scris de 1,396

In urma cu sase ani, autoritatile locale inaugurau cu surle si trambite cartierul de locuinte sociale Oser (Timisului – Blajului – Rodnei). Nu mai putin de 271 de locuinte cu una si doua camere urmau sa vina in ajutorul familiilor sarace din Cluj. Din pacate, in realitate situatia nu este deloc asa. Masini de mii de euro, motociclete si scutere stau parcare in fata blocurilor.

In asamblul de locuinte sociale Oser locuiesc, aparent, rasfatatii sortii. Pentru o locuinta mai mare ca o garsoniera confort I din Cluj-Napoca, chiriasii platesc 32.42 de lei, adica mai putin de 10 euro. O suma de-a dreptul ridicola in conditiile in care o garsoniera se inchiriaza in Cluj cu cel putin 150 de euro, iar asta in bloc vechi, fara termopane sau alte „pretenii”. In conditiile acestea, o logica de bun simt ne indeamna sa credem ca aceste locuinte sociale sunt folosite, cu adevarat, de oameni care au o situatie materiala cu adevarat grea. In timp ce unii chiriasi ar putea sa se regaseasca in aceasta descriere, altii profita de situatie pentru ca in fata celor 25 de blocuri ce formeaza ansamblul Oser sunt parcate masini de mii de euro, pe care multi angajati cu salarii medii nu si le permit – fie ca vorbim de BMW, Mercedes, Opel sau Ford.

De-a lungul anilor, astfel de probleme au mai fost semnalate, iar municipalitatea a emis zeci de ordine de evacuare pentru chiriasii depistati cu probleme.

Copiii, ghinionistii de serviciu

Printre blocurile din Oser sunt incropite, ici si colo, mici locuri de joaca pentru cei mici. Mai precis, in zona au fost incropite suprafete de cativa metri patrati cu biscuiti cauciucati pe care au fost montate topogane si leagane. In cei sase ani, locurile de joaca s-au degradat, leaganele sunt rupte, toboganele crapate, iar covorul din biscuiti cauciucati arata ca dupa razboi.

Probabil aceasta este si principala cauza pentru care niciun copil nu poate fi zarit in aceste locuri, chiar daca in acest ansamblu exista si o gradinita. Mai precis, la parterul blocului 19 este gradinita Lizuca, structura II, unde functioneaza doua grupe cu program normal.

Curatenia de toamna, inexistenta

Teoretic, in fiecare primavara si toamna, asociatiile de proprietari organizeaza o curatenie generala. In timp ce prin oras se pot observa zeci de saci cu frunze uscate, in ansamblul Oser nu exista un astfel de demers. Daca la unele blocuri au fost aranjate spatii cu flori in primavara, acum locuitorii au uitat sa isi pregateasca zona verde de iarna, astfel ca totul este lasat in paragina.

Apartamente noi pe bani marunti

Ansamblul de locuinte sociale Oser se intinde pe o suprafata de peste 27.000 de metri patrati si este compus din 186 de locuinte cu o camera, fiecare de 38.6 mp, si 85 de locuinte cu cate doua camere, care au 52.9 metri patrati fiecare. Chiriasii platesc o chirie lunara de 0.84 de lei pe metru patrat pentru suprafata locuibila, adica intre 32.42 de lei si 44.43 lei.

Investitia s-a ridicat la peste 52 de milioane de lei si, la momentul respectiv, era singurul cartier de locuinte sociale din Romania de dupa `89 finantat din bani publici. In prezent, in Cluj-Napoca sunt peste 1.300 de locuinte sociale. Numai anul acesta, pe lista de prioritati s-au depus 321 de dosare, iar cea mai veche cerere este inregistrata din 1997.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 15 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 19 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 23 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 23 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE