In urma cu sase ani, autoritatile locale inaugurau cu surle si trambite cartierul de locuinte sociale Oser (Timisului – Blajului – Rodnei). Nu mai putin de 271 de locuinte cu una si doua camere urmau sa vina in ajutorul familiilor sarace din Cluj. Din pacate, in realitate situatia nu este deloc asa. Masini de mii de euro, motociclete si scutere stau parcare in fata blocurilor.
In asamblul de locuinte sociale Oser locuiesc, aparent, rasfatatii sortii. Pentru o locuinta mai mare ca o garsoniera confort I din Cluj-Napoca, chiriasii platesc 32.42 de lei, adica mai putin de 10 euro. O suma de-a dreptul ridicola in conditiile in care o garsoniera se inchiriaza in Cluj cu cel putin 150 de euro, iar asta in bloc vechi, fara termopane sau alte „pretenii”. In conditiile acestea, o logica de bun simt ne indeamna sa credem ca aceste locuinte sociale sunt folosite, cu adevarat, de oameni care au o situatie materiala cu adevarat grea. In timp ce unii chiriasi ar putea sa se regaseasca in aceasta descriere, altii profita de situatie pentru ca in fata celor 25 de blocuri ce formeaza ansamblul Oser sunt parcate masini de mii de euro, pe care multi angajati cu salarii medii nu si le permit – fie ca vorbim de BMW, Mercedes, Opel sau Ford.
De-a lungul anilor, astfel de probleme au mai fost semnalate, iar municipalitatea a emis zeci de ordine de evacuare pentru chiriasii depistati cu probleme.
Copiii, ghinionistii de serviciu
Printre blocurile din Oser sunt incropite, ici si colo, mici locuri de joaca pentru cei mici. Mai precis, in zona au fost incropite suprafete de cativa metri patrati cu biscuiti cauciucati pe care au fost montate topogane si leagane. In cei sase ani, locurile de joaca s-au degradat, leaganele sunt rupte, toboganele crapate, iar covorul din biscuiti cauciucati arata ca dupa razboi.
Probabil aceasta este si principala cauza pentru care niciun copil nu poate fi zarit in aceste locuri, chiar daca in acest ansamblu exista si o gradinita. Mai precis, la parterul blocului 19 este gradinita Lizuca, structura II, unde functioneaza doua grupe cu program normal.
Curatenia de toamna, inexistenta
Teoretic, in fiecare primavara si toamna, asociatiile de proprietari organizeaza o curatenie generala. In timp ce prin oras se pot observa zeci de saci cu frunze uscate, in ansamblul Oser nu exista un astfel de demers. Daca la unele blocuri au fost aranjate spatii cu flori in primavara, acum locuitorii au uitat sa isi pregateasca zona verde de iarna, astfel ca totul este lasat in paragina.
Apartamente noi pe bani marunti
Ansamblul de locuinte sociale Oser se intinde pe o suprafata de peste 27.000 de metri patrati si este compus din 186 de locuinte cu o camera, fiecare de 38.6 mp, si 85 de locuinte cu cate doua camere, care au 52.9 metri patrati fiecare. Chiriasii platesc o chirie lunara de 0.84 de lei pe metru patrat pentru suprafata locuibila, adica intre 32.42 de lei si 44.43 lei.
Investitia s-a ridicat la peste 52 de milioane de lei si, la momentul respectiv, era singurul cartier de locuinte sociale din Romania de dupa `89 finantat din bani publici. In prezent, in Cluj-Napoca sunt peste 1.300 de locuinte sociale. Numai anul acesta, pe lista de prioritati s-au depus 321 de dosare, iar cea mai veche cerere este inregistrata din 1997.