Din oras

Proiectele europene ratate, rusinea Consiliului Judetean Cluj

Consiliul Judetean Cluj ar fi trebuit sa finalizeze – cel putin pe hartie – pana la sfarsitul acestui an noua proiecte europene, in valoare totala de peste 110  milioane de euro. Pentru a nu pierde finantarea europeana, reprezentantii judetului fie pun presiune pe constuctori, fie incearca sa amane finalizarea proiectelor pentru anii urmatori. Totusi, Sistemul de Management Integrat al Deseurilor si lucrarile de modernizare a infrastructurii de acces in zona turistica Rachitele-Prislop-Ic Ponor au sanse nule de a fi gata in termen.

Cel mai problematic proiect european, derulat de Consiliul Judetean Cluj este Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, un proiect pentru care la sfarsitul anului trecut Consiliul Judetean a reziliat contractul de executie a lucrarilor la groapa ecologica din Feleacu, urmand ca restul lucrarilor sa fie scoase la licitatie in acest an. Valoarea totala a proiectului SMID se ridica la peste 285 de milioane de lei si are mai multe componente. Constructia Centrului de Management Integrat al Deseurilor, din Feleacu, este realizata in proportie de 66%. Pentru aceasta componenta, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul italian Atzwanger in 21 octombrie 2014. Constructia drumurilor de acces la groapa ecologica este realizata in proportie de 49%, iar constructia drumurilor de acces la statiile de transfer inca nici nu a inceput.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan spune ca, din fericire, s-a gasit o solutie de amanare a termenului de finalizare pentru 2017, astfel incat sa nu fie pierduta finantarea europeana.

Un alt proiect care are un grad mic de executie este investitia de modernizare si dotare a centrului de recuperare neuropsihiatrica din Jucu. Lucrarile au inceput in 25 februarie 2014, si au vut termen de finalizare 24 august 2015. Proiectul are o valoare destul de mare, de 5,3 milioane de lei, iar in primavara acestui an nu era gata nici un sfert din executia lucrarii. Totusi, Vakar spera ca, pana la final de an, proiectul sa fie executat.

Tot anul acesta trebuiau finalizate si investitiile de construire a Parcurilor Industriale Tetarom I si Tetarom IV, ambele contracte avand termen luna iulie 2015. In cazul Tetarom IV, contractul de finantare a fost reziliat, dupa ce lucrarile au fost executate in proportie de 30%. Motivul invocat de CJ Cluj?

”La momentul depunerii proiectului, acesta a avut o valoare de 34 milioane, CJ avand o participare de 50%. O firma de proiectare a intocmit un proiect, verificat, asumat dar care s-a dovedit a fi un proiect prost. Am trecut la revizuirea proiectului ce a dat ca solutie generarea unor costuri suplimentare exorbitante, 17 milioane finantare europeana la care CJ Cluj ar trebui sa coparticipe cu inca 50 de milioane de lei. Acesti bani se intorceau in 142 de ani.  Renuntam la finantarea europeana. Banii se vor intoarce in polul de crestere al judetului Cluj, existand posibilitatea sa fie accesati de Primaria Cluj care are doua proiecte mature, drumul Lomb si drumul Fagetului”, a declarat Vakar Istvan la data rezilierii, prin votul consilierilor judeteni.

La Tetarom I, investitia este de peste 69 de milioane de lei, iar rerezentantii CJ Cluj “spera” ca proiectul va fi gata pana la sfarsitul anului.
Un alt proiect european, care ar fi trebuit sa fie gata in 8 august 2015, este cel care se refera la modernizarea infrastructurii de acces in zona turistica Rachitele-Prislop-Ic Ponor.

Lucrarile de pe acest drum sunt efectuate de asocierea Drumuri si Poduri Judetene Cluj SA – SC Cridov  SRL. Este vorba despre terminarea lucrarilor, care au fost incepute in 2009 si abandonate de fostul constructor.

Reprezentantii CJ Cluj fac controale frecvente pe santier. Astazi, vicepresedintele Vakar Istvan s-a deplasat pe santier. “Din pacate, la acest proiect sunt probleme”, a declarat acesta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version