Din oras

Proiectarea podurilor Traian si Garibaldi, de trei ori mai ieftina

Licitatia pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare a podurilor Traian si Garibaldi din Cluj-Napoca a fost adjudecata la un pret de aproape trei ori mai mic, fata de aprecierile expertilor din Primarie, care au facut caietul de sarcini.

Daca pentru proiectarea podului Traian, surpat in urma cu cateva luni, expertii Primariei au estimat o cheltuiala de 335.000 de lei, pretul cel mai scazut ofertat, si implicit cel castigator a fost de numai 113.000 de lei. Oferta castigatoare a venit de la firma din Capitala Expert Proiect 2002, o societate cu experienta in proiectare de drumuri si poduri. Podul Traian va fi largit si prevazut cu patru benzi de circulatie si doua piste de biciclete, cate una pentru fiecare sens, la care se vor adauga si doua trotuare pentru pietoni. Potrivit caietului de sarcini, in timpul lucrarii Primaria Cluj-Napoca va pune la dispozitie o pasarela pietonala metalica provizorie. Aceasta pasarela va fi montata inaintea sistarii circulatiei pe pod si va fi demontata dupa finalizarea lucrarilor. Castigatorul licitatiei va proiecta inclusiv activitatea de demolare a podului. Podul Traian va avea o structura noua si vor fi reabilitate zidurile de sprijin ale malurilor. Proiectantul va trebui sa prezinte cel putin trei solutii arhitecturale de pod nou cu o singura deschidere.

Societatea care va face proiectul pentru reabilitarea podului Garibaldi este Pod Proiect din Iasi, care a ofertat 88.000 de lei, fata de 240.000 de lei, pretul estimat de specialistii Primariei. Pe langa cele patru benzi de circulatie, podul Garibaldi va fi prevazut cu piste pentru biciclisti si trotuare, delimitate de partea carosabila. Si in acest caz, autoritatile locale vor amplasa o pasarela metalica, pana la finalizarea lucrarilor de executie.

La licitatie a participat si firma Drumex, cea care a primit prin incredintare directa contractul de 77.500 de lei pentru expertizarea tehnica a celor doua poduri. Drumex a avut insa, cea mai ridicata oferta in ambele cazuri – a oferit 249.000 pentru podul Traian si 169.000 de lei pentru podul Garibaldi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *