Din oras

IOCN, intre primele 3 institute din lume care ofera testare moleculara pacientilor

Institutul Oncologic „Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN), intre primele 3 spitale din lume care ofera pacientilor in faze terminale tratament personalizat si testare moleculara oamenilor din grupele de risc. Testarea este aplicata doar pacientilor in stare terminala si le ofera acestora, in plus, un tratament complementar. Astfel de tratamente mai ofera doar institutul oncologic Anderson din Houston, Texas si Institutul Gustave Roussy din Paris.

Testarea inovativa, cunoscuta si ca testare genetica, se realizeaza in Departamentul de Cercetare al IOCN si este supravegheata de 25 de cercetatori. Costurile pentru un singur test ajung la 2.000 de euro.

„Testarea moleculara se realizeaza contra-cost. Acum noi o folosim doar in scopul cercetarii. Persoanele cu risc carora li se recomanda sunt rudele de gradul 1 ale pacientilor cu cancer, care au sub 40 de ani”, a explicat directorul Centrului de Cercetare al IOCN, pentru Ziar de Cluj, medicul Ioana Neagoe.

Pentru ca nu a intrat in spectrul de diagnostic recunoscut de institutiile internationale – Food and Drug Administration (FDA), testarea moleculara, dar si tratamentul specializat rezultat in urma testarii, nu pot fi aplicate tuturor pacientilor. Cu toate acestea, partenerul IOCN de peste ocean, centrul oncologic Anderson, din Houston, Texas, sustine ca nu exista un tip de medicatie potrivit tuturor pacientilor si militeaza, alaturi de institutia de cercetare clujeana, pentru diagnoza inovativa.

„Aceasta e dorinta noastra: sa putem aplica testarea si sa extindem tratamentul personalizat si pacientilor care nu sunt in faza terminala. Costurile ar scadea de 10 ori si ar fi accesibila tuturor pacientilor. Noi, la ora actuala, folosim testarea moleculara ca un indicator, insa lasam metodele conventionale sa puna diagnosticul. In acest moment noi folosim testarea experimentala si cu acordul pacientului din spitale, avem acces la datele lui biologice, sub protectia anonimitatii, insa ar fi bine daca s-ar recunoaste testarea moleculara ca forma de diagnostic in sine. E precisa”, a continuat Neagoe.

Pentru partea de preventie, IOCN deruleaza, in acest an, Programul National de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin. In regiunea de Nord-Vest, peste 60.000 de persoane au fost testate si au fost depistate peste 700 de suspiciuni.

„Suntem singurul institut oncologic din tara care avem un registru al pacientilor, pe regiune, chiar de la infiintare, din 1929. Asta demonstreaza rolul jucat in reorganizarea inregistrarii cancerului la nivel national prin implementarea celor 8 Registre Regionale de Cancer, conform recomandarilor Retelei Europene a Registrelor de Cancer”, a explicat managerul Programului National de Screening de col uterin, Florian Nicula.

IOCN a organizat, astazi, Ziua Portilor Deschise si a marcat, intr-un cadru oficial, peste cei 80 de ani in slujba pacientilor bolnavi de cancer. In anul 2012, IOCN a realizat peste 28.000 de servicii de chimioterapie. La IOCN s-au realizat 27.000 de servicii de radioterapie, a diagnosticat 13.809 pacienti si a efectuat 8.177 de interventii chirurgicale.

„La Institut ducem o lupta zi de zi cu cancerul, insa alaturi de colegii nostri specialisti in serviciile oncologice, dar si gratie dotarilor, credem ca putem avea sorti de izbanda in aceasta crunta lupta cu cancerul. Ganditi-va la la noi la Institut au venit, doar in 2012, peste 28.000 de pacienti, adica aproape un oras ca Huedinul ne-a trecut portile. E o marturie ca, la nivel national, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca are specialisti de marca”, a aratat managerul Institutului Oncologic „Ion Chiricuta”, Patriciu Achimas (foto).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *