Din oras

IOCN, intre primele 3 institute din lume care ofera testare moleculara pacientilor

Scris de 9,525

Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN), intre primele 3 spitale din lume care ofera pacientilor in faze terminale tratament personalizat si testare moleculara oamenilor din grupele de risc. Testarea este aplicata doar pacientilor in stare terminala si le ofera acestora, in plus, un tratament complementar. Astfel de tratamente mai ofera doar institutul oncologic Anderson din Houston, Texas si Institutul Gustave Roussy din Paris.

Testarea inovativa, cunoscuta si ca testare genetica, se realizeaza in Departamentul de Cercetare al IOCN si este supravegheata de 25 de cercetatori. Costurile pentru un singur test ajung la 2.000 de euro.

“Testarea moleculara se realizeaza contra-cost. Acum noi o folosim doar in scopul cercetarii. Persoanele cu risc carora li se recomanda sunt rudele de gradul 1 ale pacientilor cu cancer, care au sub 40 de ani”, a explicat directorul Centrului de Cercetare al IOCN, pentru Ziar de Cluj, medicul Ioana Neagoe.

Pentru ca nu a intrat in spectrul de diagnostic recunoscut de institutiile internationale – Food and Drug Administration (FDA), testarea moleculara, dar si tratamentul specializat rezultat in urma testarii, nu pot fi aplicate tuturor pacientilor. Cu toate acestea, partenerul IOCN de peste ocean, centrul oncologic Anderson, din Houston, Texas, sustine ca nu exista un tip de medicatie potrivit tuturor pacientilor si militeaza, alaturi de institutia de cercetare clujeana, pentru diagnoza inovativa.

“Aceasta e dorinta noastra: sa putem aplica testarea si sa extindem tratamentul personalizat si pacientilor care nu sunt in faza terminala. Costurile ar scadea de 10 ori si ar fi accesibila tuturor pacientilor. Noi, la ora actuala, folosim testarea moleculara ca un indicator, insa lasam metodele conventionale sa puna diagnosticul. In acest moment noi folosim testarea experimentala si cu acordul pacientului din spitale, avem acces la datele lui biologice, sub protectia anonimitatii, insa ar fi bine daca s-ar recunoaste testarea moleculara ca forma de diagnostic in sine. E precisa”, a continuat Neagoe.

Pentru partea de preventie, IOCN deruleaza, in acest an, Programul National de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin. In regiunea de Nord-Vest, peste 60.000 de persoane au fost testate si au fost depistate peste 700 de suspiciuni.

“Suntem singurul institut oncologic din tara care avem un registru al pacientilor, pe regiune, chiar de la infiintare, din 1929. Asta demonstreaza rolul jucat in reorganizarea inregistrarii cancerului la nivel national prin implementarea celor 8 Registre Regionale de Cancer, conform recomandarilor Retelei Europene a Registrelor de Cancer”, a explicat managerul Programului National de Screening de col uterin, Florian Nicula.

IOCN a organizat, astazi, Ziua Portilor Deschise si a marcat, intr-un cadru oficial, peste cei 80 de ani in slujba pacientilor bolnavi de cancer. In anul 2012, IOCN a realizat peste 28.000 de servicii de chimioterapie. La IOCN s-au realizat 27.000 de servicii de radioterapie, a diagnosticat 13.809 pacienti si a efectuat 8.177 de interventii chirurgicale.

“La Institut ducem o lupta zi de zi cu cancerul, insa alaturi de colegii nostri specialisti in serviciile oncologice, dar si gratie dotarilor, credem ca putem avea sorti de izbanda in aceasta crunta lupta cu cancerul. Ganditi-va la la noi la Institut au venit, doar in 2012, peste 28.000 de pacienti, adica aproape un oras ca Huedinul ne-a trecut portile. E o marturie ca, la nivel national, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca are specialisti de marca”, a aratat managerul Institutului Oncologic “Ion Chiricuta”, Patriciu Achimas (foto).

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 50 mins In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 1 hour Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 2 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 8 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 9 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE