Din oras

Proiect social “de amploare”, cu buget de 1.500 de lei. UBB strange prin crowdfunding fonduri pentru burse private

Scris de 169

Cea de-a treia serie de initiative postate pe platforma de crowdfunding a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) pentru finantare contine un singur proiect. Se numeste Bursele OffRoad si isi propune “sa scoata studentul din monotonia vietii de zi cu zi, promovand implicarea acestuia in activitati stiintifice, incurajand studentii sa participe la cursuri de formare profesionala, unde sa acumuleze informatii si sa isi dezvolte competente”. Bursele se vor acorda pe criterii sociale. Bugetul propus este de doar 1.500 de lei. 

Universitarii doresc sa constituie, astfel, un fond din care se vor acorda burse private cu care studentii sa poata lua parte la “conferinte, conferinte, workshop-uri, scoli de vara, training-uri, care sa aduca un aport semnificativ in dezvoltarea lor personala”, potrivit articolului de pe platforma. 

Se mai poate feri, de asemenea, suport financiar studentilor tineri in vederea finalizarii studiilor universitare si se promoveaza, una peste alta, implicarea studentilor in activitati extracurriculare.

“Proiectul a demarat in luna iulie a anului 2012, cu sustinerea a doua studente pentru participarea la o conferinta internationala, de interes pentru dezvoltarea profesionala a acestora. Proiectul a continuat cu sustinerea prin acoperirea taxelor de participare la cursuri de formare profesionala pentru studenti la nivel masteral, prin acordarea de burse private pentru urmarea de cursuri postuniversitare, dar si prin sponsorizarea scolarizarii la nivel licenta. Fiecare dintre beneficiarii programului a demonstrat compentete practice si teoretice bune in domeniul de studiu, bursele fiind oferite pentru studentii care doresc sa investeasca in dezvoltarea lor profesionala mai mult decat la nivel modal, insa, din ratiuni financiare, nu pot face acest lucru”, arata realizatorii proiectului. 

Obiectivul proiectului este strangerea sumei 1.500 de lei.

“Deocamdata, vrem sa vedem cum reactioneaza mediul la acest proiect, suma  se poate modifica oricand. In sensul cresterii, speram noi”, a explicat Mihaela Lutas, cadru didactic in cadrul UBB si responsabil cu platforma de crowdfunding a institutiei.

Amintim ca dupa doua “seturi” de proiecte care s-au soldat cu finantare de 100% pentru unul sigur, cei care administreaza platforma de crowdfounding a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au renuntat cu totul la inceputul acestui an sa mai posteze propuneri. Sefa proiectului a subliniat atunci ca e vorba doar de o sursa alternativa de strangere de fonduri si ca “e un mod de a vedea cat de deschisa e comunitatea spre a sustine proiecte”. Totodata, ea a dezvaluit ca se lucreaza la un “proiect de amploare din domeniul social”. 

 “Se adreseaza celor care doresc sa sustina participarea la tabere de vara, la conferinte, la workshop-uri a unor tineri care nu au posibilitatea asta. Grupul care beneficiaza de aceasta sustinere e format din studenti care nu au mijloace financiare pentru acest tip de activitati”, a precizat astazi coordonatoarea.

Pagina a fost lansata in primavara lui 2014, iar prima sesiune de proiecte propuse pentru finantare a avut doua componente: unul medical si celalalt pentru comunitate. S-a propus reconditionarea frescei din Sala Auditorium Maximum, amenajarea unui complex muzeal in cadrul UBB, inlocuirea calculatoarelor in facultati sau acordarea unor burse pentru “scriitori prestigiosi si inca activi care pot aduce un plus vietii stiintifice si culturale a universitatii”. Singurul proiect pentru care sistemul de crowdunding se dovedeste eficient este cel de obtinere a sangelui artificial, postat de cercetatorul Radu Silaghi Dumitrescu. Pentru celelalte patru s-au donat abia intre 20 si 220 de lei. 

A urmat o noua serie de proiecte, intre care Conferinta Internationala „Biologia Moleculara – Aspecte Curente si Perspective de Viitor”, un eveniment stiintific realizat de Organizatia Studentilor pentru Natura (OSPN)  in colaborare cu Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul UBB. Din cei 10.000 de lei propusi, s-au strans 800 de lei. La fel, pentru “BBU Open 2015 – turneu international de dezbateri academice” s-au strans 600 din cei 20.000 de lei propusi. 

Pentru Conferinta Internationala Studentească “Participarea tinerilor – cercetare si interventie psihosociala in societatea contemporana”, organizata in cadrul programului Cluj 2015 se dorea colectarea sumei de 3.000 de lei, insa proiectul a ramas nefinantat. 

Platforma de crowdfunding nu a necesitat o investitie din partea UBB, potrivit Mihaelei Lutas. 

“A fost o donatie din partea mediului de afaceri. Universitatea nu a platit nici un leu pe platforma respectiva. E un experiment, pentru ca, in sectorul public din Romania nu s-a utilizat pana in momentul in care noi am intrat cu aceasta platforma acest sistem de crowdfunding. De regula, merge la companii care vor sa isi stranga un capital, pentru un anumit proiect sau pentru spin-off-uri. In momentul acela ne-au mai contactat universitati de stat din Romania, cerandu-ne informatii legate de crowdfunding si de platforma”, a subliniat coordonatoarea. 
 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 21 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE