Din oras

PROIECT INEDIT. Muzeul de Istorie, inchis publicului, isi deschide zilnic portile in fata copiilor pentru a-i invata tainele preistoriei

Peste 700 de copii clujeni s-au imprietenit deja cu Pietricel, eroul proiectului de pedagogie muzeala derulat de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Baietelul din preistorie ii poarta pe copii in aventura vremurilor traite de el si ii invata prin joaca tainele ocupatiilor preistorice, le dezvaluie secretele credintei omului preistoric si le arata cum isi traia el viata de zi cu zi.

Zeci de clase de elevi si de gradinita au trecut pragul Muzeului de Istorie din noiembrie si pana acum in cadrul proiectului de pedagogie muzeala. Desi inchis pentru publicul larg, Muzeul de pe Daicoviciu isi deschide portile zilnic pentru a-i primi pe micutii programati la activitatile cu Pietricel. De proiect se ocupa muzeografii Monica si Tiberiu Tecar, care au mai avut in ultimii ani colaborari cu unitati de invatamant. La proiect mai contribuie si Dana Serban si Eszter Piroska.

Fiind si ea parinte, Monica Tecar (foto) a simtit pe propria piele nevoia de astfel de activitati pentru copii, unde sa poata participa in grup. Aceasta nevoie s-a impletit perfect cu functia educativa a muzeului pe care o pune in valoare prin acest proiect, in ciuda portilor inchise de ani buni.

“Plecand de la rolul esential al unei institutii muzeale de a ’’comunica si expune, in scopul cunoasterii’’ si dorind sa punem in valoare functia educativa a muzeului, va supunem atentiei un Proiect de pedagogie muzeala ce are ca obiectiv principal stimularea interesului copiilor fata de preistorie. Intregul proiect are ca personaj central un baietel (special creat de noi), cu numele de Pietricel; un baietel venit din timpuri indepartate (epoca preistorica) pentru a ne insoti in aventura noastra intr-o perioada incitanta dar mai putin familiara copiilor”, arata Monica Tecar.

In conceperea proiectului, cei doi muzeografi s-au inspirat din activitatile derulate de muzeele din strainatate.

“Am facut cercetare timp de o luna, ne-am uitat la muzeele din strainatate, am vazut ce putem si ce nu putem sa facem, am primit sprijinul directiunii de la noi, careia ii multumim si am demarat proiectul pe un an intreg scolar: Cu Pietricel ne jucam si in preistorie ne plimbam”, mai spune Tecar.

Prima activitate a avut loc la finalul lunii noiembrie, cand tema abordata a fost povestea scrisului. Interesul manifestat este atat de mare incat locurile pentru luna martie s-au epuizat deja.  In fiecare zi, de luni pana vineri are loc o sesiune de activitate cu o clasa, in baza unei programari prealabile, iar copiii sunt insotiti de invatatoare sau educatoare. Tariful de participare este de 5 lei pe copil, iar activitatile dureaza doua ore.


In fiecare luna se abordeaza o tema noua: ianuarie – asezarea si locuinta preistorica, februarie – ocupatiile in preistorie; olaritul, martie – pictura rupestra (toate locurile sunt ocupate), aprilie – magie, arta si credinta (saptamana altfel este plina), mai – mestesugul armelor si mestesugul podoabelor.

“Totul este o poveste, le fac copiilor o prezentare in PowerPoint la inceput, dar totul este interactiv, iar dupa aceea trecem la practica”, subliniaza Monica Tecar.

“De preistorie n-a auzit nimeni, daca intrebi copiii ce inseamna preistorie toti spun dinozauri. Asta este primul lucru pe care ti-l spun toti. Prin activitatile pe care le facem i-am invatat ca preistorie inseamna si altceva nu numai dinozauri. Inseamna oameni care au stat in pestera, dupa aceea au iesit si au facut asezarea, au descoperit focul si asa mai departe. Ei vin sa se joace, iar jucandu-se si invata. Important e ca 700 de copii din noiembrie si pana acum au invatat ca preistorie nu inseamna numai dinozauri”, a mai spus muzeograful.

Informatii despre proiect pot fi gasite atat pe pagina web cat si pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie.

“Multumim cadrelor didactice implicate de la inceput si care au ramas fidele proiectului luna de luna: de la Colegiul National George Baritiu Loredana Petrule, Diana Samoila, Crina Truta, Denisa Ungurasan si Claudia Jucan, iar de la Scoala Generala Ioan Bob Madalina Somlea, Elena Morar, Marilena Muntean si Claudia Giurgiu. Pregatim si pentru perioada de vara activitati, iar din toamna, in noul an scolar copiii se vor putea intalni din nou cu Pietricel, care vine cu noi provocari si aventuri”, mai arata Tecar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *