Politica

Proiect de lege în Parlament, pentru Noul Cod Rutier: Faza scurtă, obligatorie noaptea și ziua pe toate drumurile publice din afara localitățlilor

Modificări la Codul Rutier, care urmează să fie votate în Camera Deputaților, obligă șoferii să aprindă faza scurtă sau luminile de întâlnire și pe drumurile naționale și județene din România, indiferent dacă este zi sau noapte. În prezent, faza scurtă este obligatorie doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene.

  • Modificările vin în contextul în care România rămâne în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente fatale. Datele Eurostat indică 86 de decese la un milion de persoane, în 2022. La polul opus, Suedia a raportat doar 21 de decese la un milion de locuitori. Media UE este de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Anul trecut, aproximativ 20.600 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, la nivelul Uniunii Europene, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de 2021, pe fondul reluării nivelurilor de trafic după pandemie. Obiectivul UE și ONU este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030.