Focus

Programul “Școala după școală”, blocat în toată țara din cauza finanțării. Vezi care e situația în Cluj

În doar câțiva ani de când a fost implementat programul ”Școala după școală”, proiectul s-a blocat în toată țara din cauza modificărilor operate la nivelul Ministerului Educației în privința finanțării acestuia. Concret, gestionarea banilor din program a fost trecută de la Asociațiile de Părinți în administrarea directorilor unităților de învățământ preuniversitar. În consecință, salariile cadrelor didactice implicate în proiect au fost diminuate, iar unii dintre directori au renunțat la program din dorința de a evita o sarcină financiară în plus. 

Astfel, după ce gestionarea banilor din program a trecut de la Asociația de părinți către școală, Programul ”Școala după școală” a dispărut din 10 școli numai în București. 

În 2017, metodologia de organizare a programului Școala după școală a fost schimbată de către fostul ministru al Educației, Liviu Pop, modificare prin care responsabili financiar de program au devenit directorii de școli.

Părinții sunt nemulțumiți pentru că s-au văzut dintr-o dată fără programul care le primea copiii după școală, pentru că au fost directori care nu au mai vrut să organizeze ”Școala după școală”, după ce au devenit responsabili financiar și de acest program. Școlile care nu sunt afectate de modificarea legislației sunt cele în care primăria plătește programul ”Școala după școală”. 

În prezent, școlile așteaptă ca Ministerul Educației să modifice Ordinul de Ministru semnat de Liviu Pop și să simplifice procedura de organizare a programului Școala după școală.

Programul ”Școala după școală” în unitățile de învățământ clujene

Inițial, acest program a fost implementat ca proiect pilot în anul școlar 2013-2014 la Școala Gimnazială “Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca, cu scopul de a preveni abandonul școlar și în vederea ameliorării performanțelor școlare ale copiilor care provin din familii marginalizate și expuse riscului excluziunii sociale.

În acest an școlar beneficiarii programului sunt un număr de 210 elevi, din: Şcoala Gimnazială “Traian Dârjan”, Şcoala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” și Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”.

Elevii incluși în programul „Școala după școală” participă la activități care îi ajută să depășească dificultățile de învățare, activități de socializare și beneficiază zilnic de o masă caldă.

Conform Inspectorului Școlar General, Valentin Cuibus, programul ”Școală după școală” funcționează în baza unei Hotărâri a Consiliului local, care permite desfășurarea activităților și fiecare școală gestionează programul în mod individual. Nu este vorba despre un sistem centralizat. 

”Programul funcționează în baza contractelor dintre Asociațiile de Părinți legal constituite și învățători. Aceștia din urmă au obligația să fie persoane fizice autorizate pentru a-și putea plăti impozitele necesare către stat. Activitatea se desfășoară sub această formă pentru că doar astfel se realizează finanțarea, adică de către Asociațiile de Părinți”, a declarat Valentin Cuibus.

Într-adevăr, după modificările operate de către fostul ministru al Educației, Liviu Pop, gestionarea financiară a prgramulu SDS se poate face de către directorii unităților de învățământ preuniversitar, dar la nivelul municipiului Cluj-Napoca această modificare nu a prins contur, astfel încât finațarea este realizată în continuare de Asociațiile de Părinți.

”Se poate ca plățile să fie făcute către contabilitatea școlii și contabilitatea școlii, la rândul ei, să facă contractul. Dar în Cluj-Napoca, programul a continuat să funcționeze pe baza Asociațiilor de Părinți”, a adăugat Valentin Cuibus.

Cheltuielile pentru implementarea programului în anul școlar 2018-2019, în sumă de 360.360 lei (inclusiv TVA), se suportă din bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală. 

Acest program presupune activităţi de completare, de consolidare a conţinuturilor predate în programul obligatoriu, activităţi suplimentare care conturează dezvoltarea competenţelor. În cadrul programului ,,Școala după școală” elevii sunt îndrumaţi și monitorizaţi de către un cadru didactic specializat care organizează şi evaluează aceste activităţi. Părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la programul ,,Școala după școală” trebuie să completeze o cerere tip şi un contract de parteneriat între şcoală şi familie.

La nivel national, mai multe școli au înaintat cereri de renunţare la program, iar părinţii sunt hotărâţi să protesteze. Mii de părinți își doresc să își lase copiii în școală și după terminarea orelor, însă au întâmpinat un refuz din partea unităților de învățământ. ”Şcoală după școală” este o măsură care, deşi apare în Legea Educaţiei din anul 2011, până în prezent nu a fost finanţată de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Educaţiei.

 

 

 

 

 

sursa foto: ziuadecluj.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *