In vizor

Programul ”Masă Sănătoasă”, implementat real într-o treime din şcolile beneficiare. Peste 60% au ales să ofere sandvici

Programul Naţional ”Masă Sănătoasă” (PNMS) a fost implementat în mod real în aproximativ o treime (36%) dintre cele 450 de unităţi şcolare selectate, în primul semestru al anului şcolar 2023-2024, arată un studiu realizat de World Vision România. Peste 60% dintre şcolile beneficiare au ales să le ofere copiilor pachet alimentar (sandvici). Pentru aproape un sfert dintre copiii înscrişi în PNMS, mâncarea primită de la şcoală este singura masă dintr-o zi, relevă studiul, citat de news.ro.

Programul Naţional Masă Sănătoasă (PNMS), realitatea din teren

În primul semestru al anului şcolar 2023-2024, Programul Naţional ”Masă Sănătoasă” a fost implementat în mod real în aproximativ o treime (36%) dintre cele 450 de unităţi şcolare selectate.

La nivel naţional, 9% dintre şcolile incluse în eşantion au optat pentru o masă caldă preparată în regim propriu, 28% pentru masă caldă în regim de catering şi aproape două treimi dintre şcolile beneficiare (63%) PNMS au optat pentru varianta pachet alimentar.

Sandviciul este ”masa sănătoasă” cea mai des distribuită în şcolile unde a fost implementat programul

În ceea ce priveşte conţinutul ”mesei sănătoase” din cadrul programului guvernamental, studiul World Vision România arată că pachetul alimentar, care este opţiunea implementată de majoritatea şcolilor din program, constă, de cele mai multe ori, într-un sandvici însoţit de o băutură răcoritoare/apă sau iaurt şi un produs dulce de patiserie.

De asemenea, 70% dintre părinţii intervievaţi şi 36% dintre cadrele didactice din şcolile unde se implementează PNMS consideră că 15 lei este o sumă prea mică pentru o masă consistentă acordată copiilor în fiecare zi.

64% dintre reprezentanţii şcolilor incluse în procesul de evaluare apreciază că frecvenţa şcolară a copiilor s-a îmbunătăţit după introducerea PNMS. Probabilitatea acestei aprecieri pozitive creşte cu 18% în cazul şcolilor care oferă masă caldă în regim propriu.

Pentru cea mai mare parte dintre şcolile beneficiare (77% dintre ele), PNMS a avut un grad ridicat de dificultate, implementarea programului nefiind precedată de o pregătire a unităţilor şcolare de a oferi masă caldă copiilor prin asigurarea unor spaţii adecvate sau de estimare a capacităţilor la nivel local de a identifica firme specializate în acest sens.

Lipsa spaţiului şi dotărilor necesare preparării mesei a făcut ca procesul de externalizare a PNMS să fie aproape general (91%), alocarea financiară diminuându-se prin costuri suplimentare aferente externalizării (transport, profit, ambalare etc.).

Ziar de Cluj a semnalat și anterior faptul că părinții sunt adesea nemulțumiți de calitatea sandviciului primit de elevi și că ar prefera o masă caldă.

Citește și:

Leon Events, firma care livrează „o masă caldă” elevilor din Cluj, este din nou contestată: „Copiii primesc un sandvici total necomestibil, umed și amar”

În 2023 Firma Leon Events a câștigat contracte în valoare de 4,8 milioane de lei pentru prepararea și livrarea zilnică a hranei pentru elevii din trei licee clujene.

Citește și:

Leon Events hrănește și în acest an elevii de la patru școli din județ. Firma este abonată la astfel de contracte

Cincizeci de școli din județul Cluj au fost incluse în programul „Masă sănătoasă”. În Cluj-Napoca sunt patru școli care beneficiază de acest program: Școala Gimnazială „Emil Isac”, Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”. Iar municipalitatea susține masă caldă și la Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania.

Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS) se desfășoară începând cu 1 ianuarie 2024 în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel național și constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar.

Iată care sunt școlile din județul Cluj care beneficiază de acest program: