In vizor

Programele de tip "after school" la Cluj, extra-joburi pentru dascali, afaceri profitabile in mediul privat

Programul incarcat al parintilor a creat de cativa ani o necesitate noua la Cluj, aceea a unor locuri in care copiii sa ramana cateva ore bune dupa scoala, sa ia masa de pranz, sa fie supravegheati si sa isi faca temele, plus ceva activitati recreative. Initiativa nu a prins prea mult la scolile de stat, desi dascalii castiga bani frumosi din aceste extra-joburi. Nu toate scolile au program de tip after school, insa, in schimb, ofertele in centrele private sunt din ce in ce mai variate.

La scolile de stat care au si program de tip “Scoala dupa scoala”, tarifele variaza de la cateva sute de lei pana la 800-900 de lei, in functie de timpul pe care il petrec aici si de limba in care se fac activitatile suplimentare. O parte din suma acopera masa copiilor, asigurata, in general, de firme de catering. Pe site-urile scolilor nu sunt postate prea multe detalii in acest sens, poate si pentru ca organizarea activitatii nu este prea bine reglementata.

“Necesitatea de a organiza programe de after school este discutata impreuna cu parintii si tot asa se iau si deciziile si in privinta tarifelor. Fiecare scoala se gospodareste singura, isi cantareste resursele si spatiile de care dispune. Cei care predau aici, invatatorii si profesorii sunt angajati cu PFA si fac parte, de regula, din scoala respectiva. Nu toate scolile au acest program”, a precizat Lucia Cojocaru, presedintele Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean (SLIPC).

Liceul de Informatica Tiberiu Popovicioiu este situat in cartierul Zorilor, pe Calea Turzii, nr.140-142. Institutia se adreseaza elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal, oferind insa si program de tip after-school si pentru clasele primare.

Un program de tipul “Scoala dupa scoala” exista si la Liceul de Muzica “Sigismund Toduta”. Colegiul National Pedagogic “Gheorghe Lazar” are in programul de after school cercuri de limba chineza, de teatru in limba romana si engleza, precum si un ansamblu sportiv si fotbal. De asemenea, la Colegiul National “Gheorge Cosbuc” se ofera in cadrul programului de after school, pe langa pregatirea temelor, exersarea limbii germane in parteneriat cu Centrul Cultural German, activitati recreative, de dezvoltare a personalitatii.

Si cei de la centrul educational Britannia a infiintat o grupa de germana materna pentru elevii Colegiului „National George Cosbuc”.

Unii nu recomanda after school-ul cu invatatoarea de la clasa

Aici se ofera program after school, cursuri de limbi straine si scoala de vara pentru elevii claselor primare.

“Programul after school, conditiile si modul in care acesta se desfasoara , influenteaza direct rezultatele scolare ale elevului”, se arata pe site-ul centrului.  

Scolarii care vin aici dupa ore au asigurat transportul la sediu, mancare sanatoasa la pranz, iar “personalul se ocupa de fiecare copil, in parte, cu atentie, organizandu-i eficient timpul si oferindu-i sprijin permanent la teme”, potrivit paginii de Internet. 

“Modalitatea de lucru cea mai eficienta este pe grupe, fiecare grupa fiind coordonta de un cadru didactic si avand propria sala de studio”, se mai arata aici.  

Orarul grupei pregatitoare include o ora de engleza zilnic si se doreste promovarea “valorilor si culturii si civilizatiei britanice”.

“Centrul Educational Britannia, conform deontologiei profesionale si statutului cadrului didactic, nu recomanada si nu sustine efectuarea temelor cu invatatoarea de la clasa, pentru ca recompensarea financiara a acesteia direct de catre parinti poate influenta obiectivitatea evaluarii elevilor in procesul didactic”, atrag atentia oficialii centrului.

Tarifele variaza intre 480 si 580 de lei pe luna.

Parintii trebuie sa doneze bani pentru “toate cheltuielile aferente”

La Scoala Waldorf, organizarea programului de after scool se desfasoara intre orele 12 si 16 pe grupe, dupa un program care cuprinde masa de pranz, o poveste, joc liber in curte sau activitati artistice.

“Pentru ca programul „Scoala dupa scoala” sa poata functiona este necesar sa se acopere din donatiile parintilor toate cheltuielile aferente. Aceste sume vor fi stabilite la inceputul fiecarui an scolar de catre Comisia de organizare si comunicate parintilor”, se arata pe site-ul scolii.

Recuperarea decalajelor si fisa de observatie comportamentala

Cei de la „Neghinita” After School promit “o locatie deosebita, cu un program complet de servicii pentru elevii cl. I-IV, dupa orele de scoala”.

“Asiguram transportul de la scoala la centru, masa de pranz, efectuarea temelor si o varietate de activitati optionale pentru dezvoltarea aptitudinilor fizice si creative ale copiilor. Program flexibil, in functie de nevoile parintilor, vizite, excursii, tabere. Functionam si pe perioada vacantelor scolare!”, precizeaza acestia.

De asemenea, After School “Creionul fermecat” adauga la pregatirea celor din invatamantul primar si grupa de elevi din clasele V-VI. Masa este servita si aici in regim catering.

“Copiii sunt instruiti de  invatatori/profesori calificati, alaturi de care vor beneficia de suport pentru realizarea temelor, recuperarea decalajelor in pregatirea scolara si pregatirea pentru performanta. Lunar, parintii vor primi din partea psihologului unitatii o fisa de observatie comportamentala. In cazul in care se doreste o aprofundare a discutiilor, exista posibilitatea organizarii unor intalniri cu psihologul”, se mai arata aici.

Vorbitul in public, intre obiectivele unui centru de after school

Cei de la Happy Junior si-au propus, pe langa programul obisnuit, sa accentueze “dezvoltarea inteligentei emotionale,  dezvoltarea unei relatii intre colegi, dar si  vorbitul in public”.

Clubul ofera si cursuri de limbi straine, pentru germana, engleza si spaniola, precum si activitati organizate pe grupe: clubul de sah, clubul de teatru, clubul de arte, sedinte de consiliere si psihoterapie copil/parinte.

La Playful Learning, programul de after school dureaza 5 ore pe zi si are loc de luni pana vineri de la 12.00 la 17.00.  Totul este organizat in grupe de maxim 10 copii si costa  500 lei/luna (fara masa si gustari), sau 720 lei / luna (masa si gustari incluse).

“Programul se bazeaza pe conceptul de educatie pozitiva, o noua abordare a educatiei avand drept concepte centrale ingrijirea, increderea si respectul pentru diversitate si pe invatarea prin joc. Disciplina pozitiva ajuta parintii sa sa utilizeze atat blandetea, cat si fermitatea in educatia copiilor; creand un echilibru prin evitarea atat a permisivitatii exagerate, cat si a abuzarii prin aplicarea pedepselor”, arata reprezentantii centrului.

Cultura civica si bune maniere

De asemenea, Juniors Club este un club pentru copiii cu varste intre 2 si 12 ani care le ofera spatiul si personalul potrivit pentru a-si petrece o ora, doua sau intreaga zi. Intre programe se numara Junior Parking care costa 6 lei pe ora, un abonament de 15 ore costa 80 de lei, iar unul de 25 de ore 125 de lei. Programul Before & After School este impartit in programul Mini, cu 240 de lei, implicand efectuarea temelor cu personal calificat si gustarea de dupa-masa, jocuri si activitati creative. Mai exista si un program Midi, la 360 de lei pe luna, la care copiii stau are dureaza pana la ora 19 si au in plus cursuri de cultura civica si bune maniere. Programul Maxi, cu 490 de lei are acelasi orar, dar ofera si participarea la cursuri de limbi straine.

Program in functie de necesitatile parintilor

Caravana Veseliei este un club pentru copiii din Cluj-Napoca situat in cartierul Grigorescu care gazduieste un program de after school si pentru clasa pregatitoare. Activitatile au loc intre luni si joi de la 12 la 18, iar vineri de la 11 la 17.30. Tariful lunar este de 350 de lei lunar, iar cel saptamanal de 100 de lei. Masa in regim de catering costa 10 lei pe zi.

De asemenea, „Neghinita” After School asigura “transportul de la scoala la centru, masa de pranz, efectuarea temelor si o varietate de activitati optionale pentru dezvoltarea aptitudinilor fizice si creative ale copiilor”. Program se promite a fi unul “flexibil, in functie de nevoile parintilor, vizite, excursii, tabere”, precum si in perioada vacantelor scolare.

Pro si contra: mai multa organizare, mai putina libertate

“Avantajele integrarii copilului in asemenea programe sunt mai ales de partea parintilor foarte ocupati. Acestia sunt absolviti de anumite griji si responsabilitati: isi stiu copiii supravegheati, cu temele facute si scapa de grija mesei de pranz. O mare parte din toate astea sunt preluate de cei care organizeaza programul Scoala dupa scoala”, este de parere Lucia Cojocaru.

Totusi, aceasta nu este 100% de acord cu adoptarea acestui serviciu.

“Eu zic ca programul normal al unui copil ar fi cu masa si odihna la pranz si abia dupa asta sa faca iar anumite activitati, asa cum faceam noi, generatia cu cheia la gat. E adevarat, pe vremea noastra nu erau atatea primejdii si atractii, cum sunt acum, iar parintii nu erau atat de ocupati, insa aveai un pic de timp pentru tine, nu erai mereu antrenat in alte si alte activitati”, apreciaza aceasta.

Foto: neghinita.ro, waldorfcluj.ro, clujulcopiilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *