Politica

Huffington Post: Elena Udrea si Ioan Rus, implicati, alaturi de Gerhard Schroder, in dosarul EADS

Jurnalistii de la editia germana a Huffington Post scriu intr-un amplu articol despre afacerea EADS din Romania ca in semnarea acestui contract ar fi fost implicati fostul cancelar german, Gerhard Schroder, Elena Udrea si Ioan Rus, informeaza Digi24. Procurorii DNA ar putea cere saptamana viitoare aviz pentru urmarirea penala a acestora.

„Pe langa firme ca EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers si Microsoft, in aceasta afacere apar si nume precum Gerhard Schroder, Bodo Hornbach, Ion Tiriac si Klaus Mangold, alaturi de cel al candidatei la presedintia tarii Elena Udrea”, relateaza huffingtonpost.de.

Din textul articolului reiese si modul in care aceste persoane ar fi acordat sprijin pentru ca statul roman, prin Ministerul de Interne, sa semneze un contract pagubos, spun procurorii.

„Cercetarile DNA, initiate dupa ce obtinuse informatii din partea FBI, deschid problema implicarii lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold si Ion Tiriac: ei au facilitat afacerea prin faptul ca in acea perioada purtasera mai multe runde de discutii la nivel guvernamental la Bucuresti”, relateaza publicatia online.

Jurnalistii de la Huffingtonpost scriu si despre implicarea in aceasta afacere a actualului ministru al Transporturilor, Ioan Rus: „Una dintre figurile centrale o reprezinta Ioan Rus, fost director general DaimlerChrysler pentru Transilvania (pana in 2000), apoi ministru de interne roman si responsabil pentru incheierea afacerii MAI-EADS.”

Potrivit procurorilor, contractul EADS a fost semnat in anul 2004 de ministrul de interne Marian Saniuta. Pretul initial a fost stabilit la 540 de milioane de euro, dar a fost suplimentat, prin acte aditionale, pana la peste 700 de milioane de euro. Procurorii DNA spun ca multe dintre acte ar fi fost incheiate dupa ce mai multi fosti ministri si demnitari din MAI ar fi primit mita de cateva milioane de euro – se arata in articol.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca s-ar bucura daca „ar iesi” si dosarul EADS, in contextul evolutiilor din dosarul Microsoft. El a precizat ca si dosarul EADS, atunci cand va fi gata pentru lucru, va face o alta parte de radiografie a clasei politice romanesti.

„Este necesar, pentru ca populatia nu va fi convinsa ca are nevoie de o noua clasa politica, daca nu vede. Si dosarul EADS, atunci cand va fi gata pentru lucru, va face o alta parte de radiografie a clasei politice romanesti”, a aratat Traian Basescu intr-un interviu pentru Adevarul Live.

Elena Udrea a declarat ca nu are mai multe informatii decat cele ce au aparut in presa despre dosarul EADS, dar asteapta sa vada numele ministrilor care au fost implicati. Declaratia a fost facuta la Digi24, la emisiunea Jurnalul de seara.

Intrebata ce informatii are in legatura cu acest dosar, Elena Udrea a raspuns: „Pai cele care sunt in presa, este evident ca exista acest dosar EADS, au fost facute perchezitii la niste oameni de afaceri, asta a fost informatie publica si astept ca acest dosar sa apara si sa vedem nministrii implicati in dosar.

„Chiar ieri m-a sunat procuratura de la Munchen, un gest neobisnuit, mi-au cerut niste detalii, mi-au dat numarul de dosar. Le-am porpus procurorilor din Munchen, le-am dat si un nume al unui martor care e dispus sa prezinte structurile din Romania, este vorba de un cetatean roman si este unul dintre arhitectii sistemului de coruptie EADS, care deja colaboreaza cu DNA, procuratura din Munchen va lua legatura direct cu DNA”, a spus Vlad Georgescu, autorul articolului din huffingtonpost.de, la Digi24.

Sursa: digi24.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *