Afacerea zilei

Profit în creștere pentru Prodvinalco, în an pandemic. Compania clujeană a declarat un câștig net de 3 milioane euro, în 2020

Producătorul de băuturi alcoolice Prodvinalco Cluj-Napoca a avut un 2020 bun, în ciuda faptului că multe afaceri au fost afectate de pandemie. Dacă luăm în calcul datele financiare declarate de companie, se pare că acest sector economic nu a suferit din cauza restricțiilor COVID-19. Din contră, Prodvinalco a crescut atât din punct de vedere al veniturilor totale cât și al profitului net.

În 2020, Prodvinalco a rulat o cifră de afaceri de peste 11 milioane euro, în creștere cu aproximativ 1 milion euro față de anul 2019. În 2018, veniturile totale înregistrate au avut valoarea de 11,3 milioane euro, iar în 2017 de peste 11,6 milioane euro. Cea mai mare cifră de afaceri din ultimii 20 de ani a fost înregistrată în 2005: 23,5 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut de producătorul de băuturi alcoolice a fost de 3 milioane euro, față de 2,4 milioane euro în 2019. În 2018 și 2017, câștigul net a fost de 2,9 milioane euro.

Numărul de angajați din 2020 a fost de 103, aproximativ la fel cu cel din 2019 când a fost de 100.

Prodvinalco nu este doar producător de băuturi alcoolice. În urmă cu șapte ani, compania a început să dezvolte proiecte imobiliare, fie în regim propriu, fie în colaborare. A început cu proiectul Traian 36, locație în care a funcționat fostul sediu. După succesul acestui proiect, conducerea Prodvinalco a decis să investească în cel de-al doilea proiect: Traian 23 (locație în care a funcționat secția de transporturi).

Mircea Todea este acționarul principal al Prodvinalco și deține un procent de 25,3%, urmat de Vasile Albon cu 23,5%, alți acționari cu 20,3%, Marcel Viorel Hosu cu 15,5% și un cont comun cu 15,1%.

Administratorii companiei clujene sunt Vasile Albon, Alin Constantin Moraru, Nicolaie Gheorghe Todea, Marilena Hosu și Viorel Marcel Hosu.

Conform site-ului Prodvinalco, firma își are rădăcinile pe piață încă din 1932, moment în care a intrat în vigoare Legea Monopolului Alcoolului și Taxelor de Consumație prin care se monopolizează de către stat desfacerea spirtului și a derivatelor de spirt. Inițial, fabrica funcționa sub numele “Fabrica de spirt Max Werlheimer”, iar mai apoi, în 1948 aceasta și-a schimbat numele în “Fabrica de Spirt Clujeanul”.

În 1951, a fost naționalizată și se înființează Întreprinderea de Vin și Băuturi Alcoolice – “Vinalcool Cluj”.

Începând cu 1964, Vinalcool Cluj a cunoscut o perioadă de mare succes, fiind unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de băuturi alcoolice din România.

În anul 1991 Statul Român a transmis 30% din capitalul social al Prodvinalco către Fondul Proprietății Private Banat Crișana, care la rândul său a efectuat transferul, cu titlu gratuit, către cetățenii români îndreptățiți conform legii, prin emiterea certificatelor de proprietate (cupoane), titluri de valoare la purtător. Restul deținerilor de 70% au intrat în proprietatea Fondului Proprietății de Stat, ulterior o parte s-a transmis către asociația P.A.S a salariaților companiei. Începând cu data de 08.04.1997 acțiunile societății au fost cotate la Bursa de Valori București sub simbolul VAC.

În 2004, societatea Prodvinalco devine integral privată. În 2009, Prodvinalco devine lider de piață pe categoria Alcoholic Drinks, Bitter, Țuici și Rachiuri Naturale. Brandurile care au contribuit la acest lucru sunt: V33, R26, 2 Cai Frumoși, Senator și Vlad Țepeș.

În 2017, în urma unei investiții de peste 500.000 euro, este inaugurat noul sediu Prodvinalco, situat în incinta fabricii din Baciu. Astfel, pentru prima dată în istoria sa de 85 de ani, toate operațiunile companiei se derulează în aceeași locație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *