Din oras

"Profesorului Lucan i-am dat intre 500 – 1000 de marci germane. Nu mi-a cerut banii, dar asa se stia ca trebuie sa platim. A luat banii”

Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie “Claudia Safta” a depus, astazi, plangere penala pentru abuz in serviciu fata de Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj si fata de Agentia Nationala de Transplant. Plangerea face referire la procedura discriminatorie de care au dat dovada reprezentantii spitalului, in frunte cu profesorul Mihai Lucan, in cazul transplantului de rinichi al actorul Alexandru Arsinel. Dintr-un colt de camera, tatal unei bolnave operata de medicul Lucan in urma cu 18 ani priveste cu amaraciune: nu mai crede in justitie si nici ca plangerea penala va schimba ceva.

Astazi, Emanuel Ungureanu a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. Parati sunt Institutul de Transplant Renal din Cluj si Agentia Nationala de Transplant. Acuzatia: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Presedintele asociatiei care ajuta persoanele dependente de dializa explica in plangere motivele pentru care atat reprezentantii institutului din Cluj, cat si Agentia Nationala de Transplant trebuie cercetati penal.

“In fapt, la sfarsitul lunii august 2013, opinia publica din Romania a fost informata printr-o conferinta de presa organizata de conducerea Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, de faptul ca Alexandru Arsinel a efectuat un transplant renal de la un donator in moarte cerebrala.  Aceasta i-a contrariat pe membrii asociatiei, care sunt tineri cu insuficienta renala cronica, tratati prin hemodializa de trei ori pe saptamana. Acestia isi asteapta ani de zile randul pe lista de asteptare, fiind nevoiti ca in acest interval sa mearga de trei ori pe saptamana, cu salvarea, la un centru de dializa, stand patru ore pe un pat, conectati la un aparat. Anul trecut, o tanara studenta la medicina, care nu implinise 20 de ani, a parasit aceasta lume, dupa ce efectuase 7 ani dializa, in asteptarea unui transplant. Ea se numeste Adina Bleotu. La fel ca ea, nu au avut sansa la viata alti copii si tineri, Adina Fit, Ligia Bulzan, Livia Stanciu, Sabina Cucos, Iulian Pasca, Maria Miculaiciuc, Gheorhe Sofroniciu. In prezent, o tanara din Bistrita, Gabriela Miciu face dializa de 10 ani nereusind in acest timp sa faca un transplant renal functional. In aceeasi situatie se afla si Viorel Bora, verisorul Gabrielei sau Valentin Clampariu Alba Iulia, care are 22 de ani si face dializa de 14 ani, neprimind nici el in acest interval o sansa la viata.  In schimb Alexandru Arsinel, care nu a facut nici o zi de dializa, dupa trei zile de la inscrierea pe lista de asteptare a efectuat un transplant renal. Exista indicii de tratament preferential acordat lui Alexandru Arsinel, de nerespectarea procedurilor legale care trebuiesc aplicate in astfel de cazuri.  Prin aceasta, s-a creat si o situatie de inferioritate, de discriminare fata de alte persoane care nu sunt VIP-uri.  Desi interventia a avut loc la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, consider ca trebuie sa raspunda si Agentia Nationala de Transplant, care are atributii exprese in domeniu. Aceasta agentie monitorizeaza si finanteaza intreaga activitate de transplant, supravegheaza si coordoneaza fiecare actiune de prelevare si transplant de organe si mai ales, furnizeaza informatii de interes public cu privire la toate problemele care apar in acest domeniu.
 Solicit sa se efectueze acte de cercetare penala, sa fie prezentate toate documentele care au stat la baza acestui transplant, sa fie audiate toate persoanele implicate, pentru a se aplica articolul 191 aliniat 2 Cod Penal privind raspunderea penala a persoanei juridice sau a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea unei infractiuni”, spune Emanuel Ungureanu in plangerea sa penala.

El a mai solicitat audierea persoanelor care raspund de efectuarea transplantului in cazul Alexandru Arsinel. De asemenea, a solicitat procurorilor sa fie audiati, ca martori, si persoanele care au nevoie de un astfel de transplant, conform procedurilor.

Presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie “Claudia Safta” a spus ca a ales data de astazi pentru a depune aceasta plangere in memoria tinerei Adina Bleotu, care a decedat exact in urma cu un an, in incercarea de a fi salvata.

Ungureanu a organizat o conferinta de presa si i-a adus, alaturi de el, pe doi bolnavi, care se confrunta cu sistemul medical din Romania de multi ani. Tatal uneia dintre paciente, operate de medicul Mihai Lucan in urma cu 18 ani, nu mai crede in justitia din Romania si crede ca plangerea penala nu va rezolva nimic.

Festin pentru Lucan inainte de operatie, in spital!

Dumitru Gradinaru este tatal unei tinere care a fost operata de medicul Mihai Lucan in 1995. Si-a dat rinichiul pentru Delia, fiica lui care pe atunci avea 12 ani si ambii rinichi atrofiati.

A ajuns la Institutul de Transplant Renal din Cluj cu multa speranta, dar si cu buzunarele pline, bani pe care avea sa-i imparta la medici. Isi aminteste cum toata comunitatea din Otelu Rosu, judetul Caras-Severin, a pus mana de la mana sa o ajute pe micuta Delia.

“Era al 50-lea transplant, asa am fost informati pe atunci. Comunitatea ne-a ajutat, cazul fiicei mele era unic la noi in localitate. Au dat bani si politistii, si colegii de la intreprinderea unde lucram”, isi aminteste domnul Gradinaru.

Avea sa ajunga pe mainile profesorului Lucan, care i-a promis ca va face transplantul, nu inainte insa de a organiza o masa festiva pentru toti medicii si asistentele din spital.

“Se facea o masa intre donator si primitori. A cumpaat sotia mea de toate, salam, branza, sucuri, fructe. S-a organizat o masa acolo, in spital. Sotia mea s-a ocupat, noi nu participam, ca eram operati”, spune tatal Deliei.

3.000 de marci pentru medici, din care 1.000 pentru Lucan

A venit din Otelu Rosu si cu mai multe plicuri cu marci, pe care le-a impartit medicilor, “ca asa se facea”. Isi mai aminteste si acum cateva nume de doctori care au participat la interventie: “dr. Neculoiu, dr. Rotariu, dr. Gherman…au fost vreo 14. In total, le-am dat vreo 3.000 de marci. Profesorului Mihai Lucan i-am dat intre 500 – 1000 de marci germane. Nu mi-a cerut banii, dar asa se stia ca trebuie sa plătim. A luat banii”.

Numai ca Delia s-a simtit bine trei ani jumate, dupa care organismul a respins rinichiul tatalui sau. De atunci, tanara duce o viata in scaun cu rotile, deoarece starea ei de sanatate s-a agravat dupa scoaterea rinichiului, iar sistemul osos a fost, practic, distrus.

Dintr-un colt, Dumitru Gradinaru priveste la tot spectacolul care se da in fata camerelor de filmat.  A vazut multe in ultimele zile: aseara medicul care i-a operat fiica in urma cu 18 ani facea demonstratii in direct pe un post de televiziune, Arsinel acuza opinia publica ca “vrea sa-l bage in mormant”.
N-are mari sperante ca plangerea depusa de Emanuel Ungureanu va avea efectul scontat. “Nu se rezolva nimic! Are presa de lucru, au televiziunile de lucru. Atat”, isi revarsa barbatul amarul.

Langa Delia Gradinaru sta, tot in scaun cu rotile, Cornel Oros. E un barbat pricajit, nici nu e de mirare, dupa 24 de ani de dializa. Din principii personale, nu a dorit niciodata sa fie supus unui transplant renal, si-a acceptat soarta asa cum este ea. Are o singura nazuinta: mai multe centre de nefrologie, iar medicii sa fie implicati mai mult in tratarea pacientilor post-transplant. “Nu am nimic personal cu dansul (Lucan, n.r.), nici nu vreau sa am”, spune barbatul de 52 de ani.

Ungureanu are incredere in procurorii tineri

„Sunt sute de bolnavi care asteapta ani sa primeasca un rinichi, care si-au pus intrebari si care au suspiciunea ca acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani si fac abstractie de faptul ca a fost vorba de Arsinel. In numele lor încercăm sa aflam adevarul. Şeful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat pana acum daca Arsinel a primit un rinichi pentru ca a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru ca a fost un actor iubit de romani”, a spus Ungureanu astazi.

Cel care a adus in vizorul opiniei publice acest caz spera ca Parchetul sa demareze, de data aceasta o ancheta.

“Sunt foarte convins ca nu toata Romania este papadie. Am incredere in acei procurori tineri, chiar stagiari, am incredere in bunul lor simt. Suntem de ani de zile in Uniunea Europeana si nu se vorbeste despre faptul ca dupa un transplant, pacientii nu sunt ingrijiti in centrele de nefrologie”.

Cere comsii independente pentru transplant si registru national

Emanuel Ungureanu acuza faptul ca acele comisii care se ocupa de selectia pacientilor candidati pentru un transplant nu sunt independente. In acest caz, s-a referit la medicul Dan Luscalov, cel care este directorul Agentiei Nationale de Transplant si, in acelasi timp, angajat al Institutului de Transplant Renal din Cluj. Presedintele ONG-ului mai spune ca in Romania nu exista lista de asteptare, nici un registru national unic pentru transplant.

“Statisticile le aflam  dintr-un singur loc, daca se vrea. In strainatate, lucrurile stau altfel: cand vine un rinichi nou, regula este ca primitorii sa fie tineri intre 16 si 40 de ani”.

Ungureanu a facut referire si la “show-ul” mediatic realizat de medicul Lucan aseara, pe un post national de televiziune.

“Aseara nu s-a facut niciun transplant. Donatorul avea Hepatita Csi toti au plecat acasa. S-au stins camerele!”

„Lumea transplantului e o catastrofa!”

“Este o catastrofa ce se intampla in lumea transplantului. Se pierd rinichi cu zile. Ce vedeti la TV, cazurile de operatii reusite, sunt exceptiile, nu este regula. A pus pana acum cineva intrebarea: cati straini au fost transplantati la Cluj in ultimii 20 de ani?”

Emanuel Ungureanu a mai spus ca nu se vrea spargerea monopolului detinut de anumite clinici in care se realizeaza transplanturi in Romania. Acesta a cerut, de asemenea, ca pacientii romani sa aiba prioritate la operatii inaintea strainilor.

„Nu vreau sa lovesc in domnul Arsinel ci in sistemul incorect, in monopolul asupra transplantului din Romania. Pentru ca lumea transplantului nu este cum se vede la televizor, ea este plina de oameni care sufera, care asteapta, care se lupta singuri, intr-o reltţie de dependenta fata de medicul care face transplant. Pacientilor le este greu sa spuna ce nu e in regula pentru ca ei stiu ca tot acolo ajung, pe mana medicului Lucan! De aceea cer spargerea acestui monopol, iar justitia poate sa dovedesca de ce trebuie neaparat facut acest lucru.”

Emanuel Ungureanu a scris, la final, o dedicatie pentru actorul Alexandru Arsinel:

“Draga domnule Arsinel, va doresc din suflet multa sanatate si va reamintesc ca suntem umbre pe pamant si ca in urma noastra ramane doar caracterul. Semnat: Brancardierul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *