In vizor

Profesorul Răzvan Cherecheș: „Înghesuiala la vaccinare nu va ține. Într-o lună, două se va epuiza frenezia aceasta inițială”

Prefesorul de sănătate publică de la UBB Răzvan Cherecheș crede că toată această înghesuială a românilor pentru a se vaccina se va reduce treptat după ce vor fi vaccinați toți cei care sunt mai dornici. 

„Sondajele arătau că avem cam 30% din populație care vrea să se vaccineze, undeva la 30% care nu vor să se vaccineze și sunt contra vaccinării, și un 40% care sunt sceptici sau au rețineri. Ce vedem acum este înghesuiala primilor 30%, care vor să se vaccineze și vor să se vaccineze cât mai repede, dar nu va ține. Disfuncționalitățile vor fi rezolvate. Guvernul s-a grăbit să lanseze etapa a doua. Înghesuiala va scădea pe măsură ce cei care vor să se vaccineze cât mai repede vor fi vaccinați și sistemul va începe să funcționeze mai fluent”,  a declarat Cherecheș la un post de radio local. 

Profesorul consideră că această înghesuială putea fi evitată dacă se făcea o prioritizare a beneficiarilor. 

Totodată acesta reclamă apariția unui trend, și anume clujenii ajung să meargă în alte județe pentru a se vaccina după ce dozele de la Cluj-Napoca au fost deja epuizate. 

„În județul Cluj sunt zero locuri, dar un trend este ca cei din Cluj să meargă în județele din jur unde sunt multe vaccinuri și locuri de vaccinare pentru că intenția de vaccinare este semnificativ mai mică. Într-o lună două se va epuiza frenezia aceasta inițială, se va epuiza grupul care vrea să se vaccineze si se va trece la etape secundare când se va oferi suport celor care stau mai departe sau nu pot să se deplaseze”, explică profesorul Răzvan Cherecheș.

Cherecheș consideră că un calendar realist este ca în primăvara anului viitor România poate ajunge la 70% din populație vaccinată.  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *