Analiza

Profesorul devenit ministru sporește haosul din învățământ

Scris de 530

Profesorul și sindicalistul Liviu Pop, devenit politician și ministru al Educației, a uitat brusc de unde a plecat și a început, la fel ca predecesorii săi, reforma din temelii a sistemului. Un sistem care, după atâtea reforme care l-au lovit la rădăcină, a rămas în aer, dezrădăcinat, un copac putred în bătaia tuturor vânturilor și intereselor politicianiste. Elevii, roadele acestui pom neroditor, sunt cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma tuturor reformelor de formă, care însă au reușit să distrugă și fondul Educației, care ar trebui să însemne formarea de oameni pentru viață. Profesorii, la rândul lor, bulversați de prea desele schimbări în rău ale sistemului și de salariile nesimțit de mici, au părăsit școlile, lăsându-i pe elevi pe mâna începătorilor, a pensionarilor sau a dascălilor nepasionați care nu și-au dat demisia din singurul motiv că nu ar fi reușit să-și găsească un job în altă parte. 

Liviu Pop le aplică acum o lovitură cu bâta și inspectorilor de specialitate, direct în moalele capului, o lovitură ale cărei efecte se vor repercuta, cu siguranță, asupra întregului lanț trofic: profesori, elevi. Ministrul, care a uitat ce înseamnă să fii profesor, pregătește înlocuirea inspectorilor pe materii cu inspectori pe arii curriculare, în vederea creării unei transdisciplinarități, în lipsa unor programe școlare transdisciplinare, de parcă doar inspectorii ar putea influența cumva procesul și finalitatea predării unei discipline, contrar programelor și modului de structurare a materiilor școlare, unul profund „disciplinar”.

După această reformă a lui Liviu Pop, fiecare arie curriculară va avea cel puțin câte un inspector pe nivel de studiu (respectiv, pe învățământ primar, gimnazial și liceal). Ariile curriculare reprezintă un grupaj de discipline școlare care au anumite elemente comune. Aria curriculară „Limbă și comunicare” poate cuprinde, de exemplu, următoarele materii: limba română, limba engleză, limba franceză, limba germană. Aria curriculară „Matematică și științe” înseamnă materiile: biologie, fizică, chimie, matematică. Aria curriculară „Om și societate” cuprinde: discipline socio-umane, istorie, geografie, religie (mai există și alte arii curriculare, însă ne vom opri cu exemplele la acestea). 

Ce înseamnă reforma inspectorilor, inițiată de către Liviu Pop? Nu va mai exista inspector de română, inspector de engleză, inspector de germană, inspector de franceză, ci un singur inspector pentru toată aria. Unul pentru învățământul primar, unul pentru învățământul gimnazial și altul pentru învățământul liceal.

Ce se va întâmpla în practică? Inspectorul ariei „Limbă și comunicare”, ce poate fi la bază profesor de română, fără niciun fel de studii de limba germană, va merge la clasă să-l inspecteze pe profesorul de germană. Dacă profesorul de germană își va ține lecția integral în limba germană, inspectorul nu va înțelege absolut nimic. Sau, un inspector pe aria curriculară „Matematică și științe”, profesor de biologie ca formație universitară, va merge la clasă la un profesor de matematică și nu va putea sesiza eventualele greșeli ale unui profesor de matematică ce nu își cunoaște materia, pentru că profesorul de biologie nu e expert în matematica predată la liceu. 

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat pentru Hotnews că deocamdată se discută de organigrama ministerului, că și inspectoratele vor fi organizate după aceeași organigramă, pe arii curriculare, că programa, care nu este gândită transdisciplinar, nu are nicio relevanță. Potrivit acestuia, unii dintre inspectorii din Minister vor rămâne pe post, iar pentru posturile vacante vor fi organizate concursuri.

„Asta, după ce voi finaliza și organigrama Ministerului, Hotărârea de Guvern cu organizarea Consiliului Național de Evaluare și Examinare, Editura Didactică și Pedagogică și Institutul de Științele Educației și ARACIP. Până joi așteptăm aviz de la ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici, n.r.), se va face organigrama Ministerului, după care încet vom veni și cu noile organigrame la nivelul inspectoratelor școlare”, a declarat ministrul, citat de Hotnews.

Așadar, aici este cheia întregii „reforme”. De dragul unei noi organigrame, vor intra în inspecție la clasă inspectori de română la lecția de spaniolă, inspectori de matematică la chimie, inspectori de religie la istorie. Totul doar pentru ca jocul posturilor să dea cu plus pe tabla de șah a politicienilor. Elevii, sistemul de învățământ în sine, profesorii nu mai contează și rămân ceea ce au fost, pioni pe o tablă de șah unde nebunul pare a ține loc de rege.

Foto: mesagerulneamt.roULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 3 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 4 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 5 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 7 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 7 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 8 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 8 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 9 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 19 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 22 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 1 day In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE