Analiza

Profesorul devenit ministru sporește haosul din învățământ

Scris de 530

Profesorul și sindicalistul Liviu Pop, devenit politician și ministru al Educației, a uitat brusc de unde a plecat și a început, la fel ca predecesorii săi, reforma din temelii a sistemului. Un sistem care, după atâtea reforme care l-au lovit la rădăcină, a rămas în aer, dezrădăcinat, un copac putred în bătaia tuturor vânturilor și intereselor politicianiste. Elevii, roadele acestui pom neroditor, sunt cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma tuturor reformelor de formă, care însă au reușit să distrugă și fondul Educației, care ar trebui să însemne formarea de oameni pentru viață. Profesorii, la rândul lor, bulversați de prea desele schimbări în rău ale sistemului și de salariile nesimțit de mici, au părăsit școlile, lăsându-i pe elevi pe mâna începătorilor, a pensionarilor sau a dascălilor nepasionați care nu și-au dat demisia din singurul motiv că nu ar fi reușit să-și găsească un job în altă parte. 

Liviu Pop le aplică acum o lovitură cu bâta și inspectorilor de specialitate, direct în moalele capului, o lovitură ale cărei efecte se vor repercuta, cu siguranță, asupra întregului lanț trofic: profesori, elevi. Ministrul, care a uitat ce înseamnă să fii profesor, pregătește înlocuirea inspectorilor pe materii cu inspectori pe arii curriculare, în vederea creării unei transdisciplinarități, în lipsa unor programe școlare transdisciplinare, de parcă doar inspectorii ar putea influența cumva procesul și finalitatea predării unei discipline, contrar programelor și modului de structurare a materiilor școlare, unul profund „disciplinar”.

După această reformă a lui Liviu Pop, fiecare arie curriculară va avea cel puțin câte un inspector pe nivel de studiu (respectiv, pe învățământ primar, gimnazial și liceal). Ariile curriculare reprezintă un grupaj de discipline școlare care au anumite elemente comune. Aria curriculară „Limbă și comunicare” poate cuprinde, de exemplu, următoarele materii: limba română, limba engleză, limba franceză, limba germană. Aria curriculară „Matematică și științe” înseamnă materiile: biologie, fizică, chimie, matematică. Aria curriculară „Om și societate” cuprinde: discipline socio-umane, istorie, geografie, religie (mai există și alte arii curriculare, însă ne vom opri cu exemplele la acestea). 

Ce înseamnă reforma inspectorilor, inițiată de către Liviu Pop? Nu va mai exista inspector de română, inspector de engleză, inspector de germană, inspector de franceză, ci un singur inspector pentru toată aria. Unul pentru învățământul primar, unul pentru învățământul gimnazial și altul pentru învățământul liceal.

Ce se va întâmpla în practică? Inspectorul ariei „Limbă și comunicare”, ce poate fi la bază profesor de română, fără niciun fel de studii de limba germană, va merge la clasă să-l inspecteze pe profesorul de germană. Dacă profesorul de germană își va ține lecția integral în limba germană, inspectorul nu va înțelege absolut nimic. Sau, un inspector pe aria curriculară „Matematică și științe”, profesor de biologie ca formație universitară, va merge la clasă la un profesor de matematică și nu va putea sesiza eventualele greșeli ale unui profesor de matematică ce nu își cunoaște materia, pentru că profesorul de biologie nu e expert în matematica predată la liceu. 

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat pentru Hotnews că deocamdată se discută de organigrama ministerului, că și inspectoratele vor fi organizate după aceeași organigramă, pe arii curriculare, că programa, care nu este gândită transdisciplinar, nu are nicio relevanță. Potrivit acestuia, unii dintre inspectorii din Minister vor rămâne pe post, iar pentru posturile vacante vor fi organizate concursuri.

„Asta, după ce voi finaliza și organigrama Ministerului, Hotărârea de Guvern cu organizarea Consiliului Național de Evaluare și Examinare, Editura Didactică și Pedagogică și Institutul de Științele Educației și ARACIP. Până joi așteptăm aviz de la ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici, n.r.), se va face organigrama Ministerului, după care încet vom veni și cu noile organigrame la nivelul inspectoratelor școlare”, a declarat ministrul, citat de Hotnews.

Așadar, aici este cheia întregii „reforme”. De dragul unei noi organigrame, vor intra în inspecție la clasă inspectori de română la lecția de spaniolă, inspectori de matematică la chimie, inspectori de religie la istorie. Totul doar pentru ca jocul posturilor să dea cu plus pe tabla de șah a politicienilor. Elevii, sistemul de învățământ în sine, profesorii nu mai contează și rămân ceea ce au fost, pioni pe o tablă de șah unde nebunul pare a ține loc de rege.

Foto: mesagerulneamt.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 2 hours General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Din oras
  URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 17 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 23 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE