Rautacisme

În sfârșit au fost „reparate” automatele nefuncționale de bilete și abonamente CTP! Ce nu mergea a fost tăiat cu barda!

Sistemul de ticketing din Cluj-Napoca, dat în folosință acum doi ani, a mâncat peste 33 de milioane de lei, fonduri europene, plus alți 800 000 de lei pentru revizia tehnică periodică, bani din bugetul local (mai multe detalii, aici). De acești bani s-a ales praful pentru că automatele nu au funcționat de la bun început și s-au încăpățânat ca, până în prezent, să nu funcționeze. Softul automatelor a mers întotdeauna lent, ardelenește, acestea capturează monede fără să dea bilet, fantele pentru bancnote sunt frecvent defecte, iar cu cardul se poate rareori plăti, găsirea unui automat cu un sistem funcțional pentru plata cu cardul reprezentând o aventură care poate dura chiar și o oră-două de căutări înfrigurate prin întregul oraș, de la un automat defect la altul.

După eforturi sisifice, care au durat doi ani de zile, fără niciun rezultat, reprezentanții CTP, dându-și probabil seama că nodul gordian al sistemului defect de ticketing nu poate fi desfăcut prin noi licitații din banii publici pentru servicii de revizie, au pus mâna pe bardă și l-au tăiat, scăpând astfel permanent de problemă!

Pentru că automatele cel mai frecvent refuzau plata cu cardul, fiindcă sistemele tehnice pentru plata cu cardul nu funcționau, acestea au fost îndepărtate complet, în locul lor fiind pusă câte o placă (sau, poate, o plachetă, întru amintirea a ceea ce a fost și nu mai este):

Acum clujenii măcar știu o treabă clară și nu își mai pierd timpul încercând: cu cardul nici nu se poate pune problema să cumperi un bilet sau un abonament CTP de la automatele astfel „reparate”.

Un aparat trecut prin acest tip de revizie tehnică este instalat chiar în Piața Gării, adică într-unul dintre cele mai aglomerate locuri, de unde cei care coboară din trenuri pleacă mai departe cu autobuzul sau cu tramvaiul spre oraș.

În lumina acestor fapte, ”Smart city, stupid solutions!” ar putea deveni noul moto al administrației clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *