Justitie

Profesorul Dan Chirica explica de ce este atat de exigent la examene

Profesorul Dan Chirica de la Facultatea de Drept UBB Cluj, vestit pentru numarul mare de studenti care nu trec examenele de la materiile pe care le preda – contracte speciale si succesiuni – explica intr-un interviu pentru Universul Juridic de ce este atat de exigent, arata Clujust.ro.

”Exigenta o practic, ca sa zic asa, in ideea de a pregati pe studenti cat mai bine pentru ceea ce urmeaza ei sa faca in viata practica, in profesia lor. Pentru ca daca nu sunt pregatiti pentru viitoarea cariera in mod real, atunci vor avea probleme acolo. Si vor crea probleme si pentru cei care vor apela la serviciile lor in cariera lor profesionala.”, spune profesorul Dan Chirica.

Intrebat despre examenele pentru INM si avocatura, acesta a raspuns:

”Exigenta mea n-are nimic comun cu exigenta de la examenele de care ati amintit. Pentru ca, in ceea ce ma priveste, mie mi se pare ca examenul e conceput complet gresit. Pentru ca accentul principal se pune pe memorie – stim ca examenele sunt tip grila –, nu se verifica capacitatea candidatilor de a rationa si de a utiliza cunostintele de specialitate in scopul de a gasi solutiile cele mai bune si mai adaptate la situatiile pe care trebuie sa le rezolve.”

Dan Chirica a comentat faptul ca numarul de absolventi e mult mai mare decat al celor care intra in profesiile juridice:

”S-au dezvoltat facultatile de Drept in mod exponential. Calitatea lasa, de cele mai multe ori, de dorit, si atunci evident ca se creeaza aceasta situatie de care vorbeati. Numarul de absolventi e mult prea mare si calitatea pregatirii lor in raport cu ce se cere in practica.”, a precizat Chirica.

Profesorul, care este si avocat, a criticat diferenta dintre ceea ce se cere la examenul pentru Barou si ceea ce urmeaza sa faca in profesie candidatii:

”Rigorile profesiei de avocat sunt unele si rigorile examenelor de admitere in profesie sunt altele. Pentru ca, va spuneam adineauri, ca ceea ce trebuie sa faca practicienii in activitatea lor difera de ceea ce li se solicita la examenul de intrare in profesie. Spuneam ca ceea ce trebuie sa li se verifice este capacitatea de a rationa. Cunostintele rupte de ratiune nasc monstri, ca sa zicem asa.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *