Cooltura

Profesorilor si invatatorilor le este interzis sa certe elevii in fata clasei sau in prezenta colegilor

Noul Statul al elevului vine cu o serie de imbunatatiri majore, care insa nu sunt neaparat pe placul parintilor „de moda veche”. Profesorii si invatatorii nu mai au voie sa certe elevii in fata clasei, ci trebuie sa o faca indvidual sau in scris.

Sancţionarea elevilor, dupa noile norme

Elevii din sistemul de învăţământ de stat,  particular şi confesional autorizat/acreditat, care  săvârşesc  fapte  prin  care  se  încalcă  dispoziţiile  legale  în  vigoare,  inclusiv regulamentele  şcolare,  vor  fi  sancţionaţi  în  funcţie  de  gravitatea  acestora, iar faptele  trebuie  să  se  petreacă  în  perimetrul  unităţii  de învăţământ  sau  în  cadrul  activităţilor  extraşcolare.  Pentru  faptele  petrecute  în  afara perimetrului unităţii de învăţământ sau în afara activităţilor extraşcolare organizate de unitatea de învăţământ, elevii răspund conform legislaţiei în vigoare.

Sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt: observaţie individuală, mustrare scrisă, retragerea  temporară  sau  definitivă  a bursei  de  merit,  a  bursei  sociale, Bani de liceu, a bursei profesionale, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ, preavizul de exmatriculare, exmatriculare, cu precizarea ca ultimele doua nu se pot aplica in invatamantul obligatoriu. Toate sancţiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor cât şi părinţilor, tutorilor  sau  susţinătorilor  legali.

Statutul spune clar ca sancţionarea  elevilor  sub  forma  mustrării  în faţa  colectivului  clasei  sau  al  şcolii este interzisă în orice context.

Elevii nu pot fi supuşi unor sancţiuni colective, iar observaţia  individuală  constă  în  atenţionarea  elevului  cu  privire  la  încălcarea regulamentelor în vigoare, ori a normelor de comportament acceptate.

Ar fi ideal ca toate prevederile din acest statut sa  fie respectate, dar in acelasi timp, si elevii sa isi respecte si obligatiile pe care le au fata de scoala si cele morale, fata de propria educatie.

Pe Facebook, multi parinti sunt revoltati atunci cand mai apare cate o inregistrare cu un profesor sau o invatatoare care tipa la copii sau le vorbeste urat, insa exista si parinti care cred ca profesorii nu sunt suficient de fermi si ca nu reusesc sa ii constranga pe elevi sa studieze.

Amu’ nu l-o bate, dar macar sa-l urecheasca nitel daca mere cu lectia neinvatata. Si io i-am mai ciupilit p-ai mei pe la urechi si perciuni si uite-i ce bine or ajuns„, marturiseste un bunic care tipa la nepotul ce se joaca in groapa de nisip. In acelasi parc, o mama nici nu vrea sa auda de mustrari, de niciun fel. „Daca ii explici frumos, de atatea ori incat sa priceapa, daca nu strigi si nu iti pierzi rabdarea, orice copil pricepe, pana la urma. Nu discutam despre cazurile particulare, insa eu cred ca vorba buna, dedicarea dascalilor si sustinerea parintilor sunt calea cea potrivita pentru un viitor mai bun al educatiei.

Mai sunt doar 3 saptamani pana la inceperea scolii. Asteptam cu interes urmarile aplicarii prevederilor din Statutul Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *