Pentru a slabi, kilogramele in plus nu trebuie sa ne preocupe doar in momentul cand ne asezam la masa, ci tot timpul, mai ales cand facem cumparaturi in marile centre comerciale sau supermarketuri.
Atentie cand facem cumparaturi la raionul de produse de consum curent (bacanie), unde intalnim atat alimente care trebuie sa se gaseasca pe lista, cat si rafturi intregi de evitat. Sa notam deci produsele de care avem intr-adecar nevoie:
La raionul de dulciuri: Sa fugim de el cat ne tin picioarele! Zaharul, mai ales consumat izolat sau in cantitati mare, mareste secretia interna a unui anumit hormon (insulina), care prezinta caracteristicile de a stoca acest exces sub forma de grasime si de a provoca senzatia de foame. In plus zaharul si produsele zaharoase pot fi eliminate din alimentatie fara a provoca dezechilibre nutritionale. Intr-adevar, acestea nu furnizeaza nici un element nutritive esential (vitamine, minerale, oligoelemente), in timp ce fructele, legumele, cerealele si produsele care contin amidon furnizeaza destul zahar natural de buna calitate si in cantitati suficient.
Sa nu trecem nici pe la rafturile cu biscuiti, dulci sau sarati, sau pe la raionul de ciocolata si produse derivate. Sa rezistam tentatiei acestor alimente “delicioase”, dar capricioase, chiar si celor dietetice. Prezinta interes doar cacaua in forma de pudra pura, fara zahar praf.
La raionul cu produse cerealiere: pastele fainoase, orezul, grisul, faina trebuie cumparate dupa necesitati, aceste alimente avand un loc bine determinat in cadrul regimului de slabire, in cazul in care sunt consumate cu moderatie si respectand atat recomandarile in privinta gatitului, cat si repartitiile propuse de medicul nutritionist.
Produsele echivalente “integrale” pot prezenta interes datorita continutului mai mare de minerale si fibre si faptului ca sunt mai satioase decat cele rafinate. Atentie insa la iritarea aparatului digestiv din cauza fibrelor lor.
Nu are rost, daca nu ne plac in mod deosebit, sa inlocuim painea cu pesmeti, nici macar cu cei de “regim” (fara sare). Pesmetii nu sunt altceva decat paine prajita, deci dezhidratata; astfel, in aceeasi cantitate, contin mai multe calorii decat painea.
La raionul de deserturi: Toate deserturile indulcite, instant sau in conserva, sunt bineinteles eliminate din alimentatia noastra din timpul regimului. Pentru cei pofticiosi exista si deserturi instant neindulcite, carora trebuie doar sa le adaugam lapte si indulcitorul ales pentru a fi gata. Sa cumparam foi de gelatina (de inmuiat in apa) necesare pentru multe dintre retetele de desert propuse pentru regimul de slabire.
La raionul de conserve: Sa evitam atat mancarurile in conserva, deseori prea bogate in grasimi si prea sarate in proteine, cat si conservele de fructe (siropuri, compoturi), care contin prea mult zahar. In schimb, conservele de legume naturale (ardei iute, fasole verde, morcovi, mazare verde extrafina, spnac) trebuie, dupa preferinta, sa fie incluse in lista noastra de cumparaturi pentru a avea la indemana legume “usor de gatit”.
La raionul de condimente si uleiuri: Sa tinem minte ca toate uleiurile, de orice origine ar fi, furnizeaza acelasi numar de calorii. Alegerea trebuie facuta tinand seama doar de calitatea acizilor grasi continuti. Uleiurile de floarea soarelui sau de porumb sunt foarte bogate in acizi garsi poli-nesaturati, esentiali pentru echilibrul nostru. Trebuie sa fie consumate crude in asezonarea salatelor sau a cruditatilor. Uleiurile de nuca si de masline contin acizi grasi mono-nesaturati, iar cele de arahide si de cococ numai acizi grasi saturati, dar cum grasimile folosite la gatit ne sunt interzise in cura de slabire, sa le pastram pentru perioada de stabilizare.
La raionul de produse dietetice: Sa ne ferim de toate produsele care se pretind “dietetice”, deoarece acest termen in viziunea producatorilor poate insemna “fara sare”, “aliment echilibrat” sau “vitaminizat”. Trebuie evitate mai ales cele care contin zaharoza, glucoza, fructoza sau miere. La acest raion se pot descoperi gusturi noi, de exemplu, produsele pe baza de soia sau alege, cu conditia sa le alegem pe cele care nu contin zahar, nici grasime in exces.
Putem recurge ocazional, dupa ce ne-am consultat medicul, la unele suplimente alimentare ce se regasesc printre produsele dietetice, cum ar fi comprimatele de magneziu, de fier, de vitamine liposolubile (A, D, E si K).
La raionul de infuzii: Fitoterapia, sub forma de infuzii, poate prezenta un dublu interes in regimul de slabire: hidrateaza corpul, mai ales pentru cei carora nu le prea place gustul apei, si furnizeaza substante care ajuta organismul sa elimine toxinele. Aceasta eliminare are un efect direct asupra tensiunilor nervoase, a insomniilor si a reziduurilor metabolice sau alimentare.