Cangrena, interna sau externa, este provocata de o lipsa de oxigen si sange, intr-o parte a corpului, fapt care atrage descompunerea si distrugerea tesutului. Cazurile cele mai frecvente se intalnesc la persoanele mai in varsta si la diabeticii cu o circulatie insuficienta a sangelui in extremitati datorata rigidizarii arterelor (arteroscleroza).
Cauze
Blocarea sau ingustarea arterelor opreste sau reduce fluxul sanguin normal si, in consecinta, diminueaza si cantitatea de oxigen furnizata tesuturilor, creand conditii pentru instalarea cangrenei.
Cangrena poate sa apara si in urma unui traumatism grav al tesuturilor cand nu se indeparteaza toata partea de tesut mort. In aceste cazuri, cangrena este provocata de o clasa de bacterii numita clostridia care prolifereaza in tesutul mort si produce o toxina care permite cangrenei sa se raspandeasca rapid in tesururile inconjuratoare. Aceasta forma de cangrena paote fi fatala intr-un timp scurt daca nu este tratata corect imediat dupa ce se descopera.
Arsurile, ranile provocate de acizi sau degeraturile sunt frecvent urmate de cangrena. Contuziile sau leziunile grave, cum sunt de exemplu, furunculele si carbunculii, daca nu sunt tratate corespunzator pot evolua spre cangrena.
Simptome
Exista doua tipuri de cangrena, umeda si uscata. Inainte de instalarea cangrenei umede apare intotdeauna o inflamatie. Partea afectata este dureroasa si capata culoarea vinetie sau neagra. Foarte rapid tesutul moare; de aceea, in zona respectiva poate sa nu mai existe nici un fel de sensibilitate.
Cangrena uscata, de obicei, debuteaza ca o pata mica localizata oriunde dar, cel mai frecvent, in locurile in care circulatia sangvina este slaba. Adeseori, sunt afectate degetele de la picioare si de la maini care capata o culoare galbena sau neagra. La inceput, pielea se raceste si devine dureroasa in special la activitati musculare. Localizarile cele mai frecvente sunt degetele de la picioare, laba piciorului si gamba. Cangrena localizata la laba piciorului este raspandita la diabetici datorita aportului insuficient de sange provocat de rigidizarea arterelor.
Remedii naturiste
Se recomanda regimul alimentar pentru purificarea sangelui. O persoana care are sangele curat si o circulatie sanguina buna nu va face cangrena,. Pentru vindecarea unor cazuri foarte grave se poate folosi, cu rezultate excelente, urmatorul tratament:
Luati circa 115 g pudra de carbune vegetal si 30 g Polygonum punctatum, puneti intr-un recipient si turnati pe deasupra o jumatate de litru de apa clocotita; lasati sa infuzeze 20 de minute. Amestecati apoi solutia cu 2 linguri de faina integrala de grau si suficient carbune vegetal uscat pentru a obtine consistenta unei cataplasme. Intindeti compozitia pe o bucata de tifon cu putin mai mare decat zona afectata. Aplicati pe regiunea respectiva. Mai puneti deasupra o bucata de tifon si bandajati.
Daca zona afectata este dureroasa, adaugati o lingura de lobelia atunci cand faceti infuzia. Pentru a obtine un amestec bine legat este posibil sa fie necesara si putina faina din semninte de in sau faina de porumb.
In cazul in care exista puroi si ulceratii, mai intai trebuie incalzit putin peroxid de hidrogen care se foloseste pentru spalarea minutioasa a partii afectate; se aplica in mai multe randuri si se sterge cu o bucata de vata pana cand zona este perfect curata. Acest procedeu se aplica inainte de a pune cataplasma.
O alta cataplasma excelenta se poate prepara astfel: 2 linguri de seminte de in macinate (sau faina din seminte de in), o lingurita de Hydrastis canadensis si o jumatate de lingurita de smirna. Adaugati suficienta apa fierbinte pentru a obtine o pasta. Pasta nu trebuie sa fie prea tare ci suficient de moale pentru a se putea infiltra. Se aplica la fel ca orice cataplasma. Schimbati cataplasma la fiecare 6 ore, curatand de fiecare data cu peroxid de hidrogen in cazul in care se formeaza puroi.
Pentru uz intern, amestecati parti egale de gura-lupului, odolean, stevie creata si scoarta de crusin. Puneti o lingurita cu varf la o ceasca de apa clocotita. Lasati sa infuzeze o jumatate de ora. Se bea o ceasca cu o ora inainte de fiecare masa si o alta ceasca fierbinte inainte de culcare. In cazuri de constipatie, se administreaza un laxativ din plante deoarece intestinele trebuie sa fie libere.
In cazul cangrenei gazoase, care este provocata de o toxina produsa de o bacterie, trebuie apelat la supravegherea medicala cat mai rapid posibil. Acest tip de cangrena, in general, apare dupa un traumatism grav, in mod frecvent in urma ranilor prin impuscare.
Atentionare! Nu trebuie uitat faptul ca pe zona afectata nu se aplica niciodata nimic cald in cazul in care a aparut sau este iminenta aparitia unei cangrene provocate de o circulatie sanguina deficitara.
.ro