PubliNews

Produs de România, târg naţional dedicat micilor producători

Sfîrşitul se săptămână aduce la Cluj Napoca Produs de România, un eveniment la care nu îndrăzneam visăm în urmă cu mai bine de şapte ani, când a pornit la drum Produs de Cluj. Apoi am început să visăm, să vorbim din ce în ce mai mult despre un asemenea proiect, să aşternem visul pe hârtie! Astăzi ceea ce cu gândul gândeam, a devenit realitate, cel puţin pentru trei zile: Produs de Cluj uneşte România la cel mai mare festival de produse tradiţionale şi folclor dintre Tisa, Nistru şi Dunăre!!!

Aducem la Cluj Napoca, chiar dacă doar pentru trei zile, câte un pic din Bucovina, Moldova, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Banat, Basarabia şi Transilvania, bucăţi de spiritualitate care, adunate împreună, înseamnă România. Ne sunt alături în povestea noastră despre tradiţie, cultură şi democraţie aproape 150 de artizani şi producători veniţi la Cluj Napoca cu cele mai bune de la ei de acasă. Aproximativ 20 dintre ei vin cu preparate din carne, provenind din toate zonele ţării, aduc cârnaţi, muşchi şi şuncă afumată, slănină, alte specialităţi, inclusiv preparate tătărăşti. Tot atâţia expozanţi vin cu lactate şi brânzeturi (caş, caşcaval, telemea, brânză de burduf), sunt şi cinci producători de vinuri, inclusiv din Basarabia. Vor avea loc sesiuni de gătit „live”, doritorii putând vedea cum se face o zacuscă tradiţională, să guste balmoş proaspăt, păstrăvi afumaţi şi preparate la grătat.Nu vor lipsi costumele populare tradiţionale, ceramica de Corund şi cea de Marginea, produsele apicole, sucurile şi dulceţurile naturale, zascusca de vinete, ciuperci sau fasole, prăjiturile şi cicocolata de casă, precum şi fructele proaspete. De reţinut că majoritatea preparatelor alimentare sunt certificate ca fiind Produse Traiţionale Româneşti. Pe lângă expozanţii din ţară, la Târgul Produs de România vor participa şi opt reprezentaţi din Republica Moldova, mai exact din raionul Hînceşti, cu care judeţul Cluj are relaţii de colaborare.

Ca de obicei la evenimentele noastre, la târgul „Produs de România!” vor evolua interpreti şi ansambluri folclorice reprezentative pentru zonele de unde provin. Vom avea un regal folcloric, cu Valeria si Traian Ilea, Sava Negrean Brudascu, Nicolae Furdui Iancu,  Stana Stepanescu, Marius Ciprian Pop, Cornelia si Lupu Rednic, Olguta Berbec, Ana Ilca Muresan, Ansamblurile Doina Timişului, Meseşul din Zalău, Ciprian Porumbescu din Suceava, Ciobănaşii din Hînceşti, Republica Moldova, Românaşul sau Mugurelul din Cluj Napoca

Suntem Produs de România, cel mai mare târg de produse tradiţionale dintre Tisa, Nistru şiPrut, şi vă aşteptăm cu toate cele bune de pe noi!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *