Afacerea zilei

Producătorul de componente auto Sinterom Cluj, parte a grupului de firme al lui Ștefan Vuza, a ajuns pe profit anul trecut, după pierderi de jumătate de milion de euro în 2018

Sinterom Cluj, parte a grupului de firme Serviciile Comerciale Române (SCR), deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, a încheiat anul 2019 cu un profit net de 25.000 euro, după ce în urmă cu doi ani a declarat pierderi în valoare de peste o jumătate de milion de euro. Cele mai mari pierderi, de este 1,1 milioane euro, le-a avut în 2016.

Cifra de afaceri pe care a avut-o Sinterom Cluj în 2019 este de peste 2,3 milioane euro, mai mică decât în anul 2018 când a avut valoarea de 2,7 milioane euro.

Numărul mediu de angajați pe care îi avea Sinterom în 2019 a fost de 85, mai puțini cu 43 decât în urmă cu doi ani. Anul trecut, Sinterom a anunțat că intră într-un proces de restructurare ca urmare a scăderii continue a profitabilității din ultimii ani, generată în principal de creșterea preţurilor pe piaţa de energie și gaze naturale și a costului cu munca vie. Ca urmare a acestui procedeu s-a ajuns la profit la finele anului.

“La mijlocul lunii februarie 2019, societatea a anunțat că va intra într-un proces de restructurare menit să-și pună în valoare dotările tehnice, vizându-se relansarea exclusivă a fabricaţiei de piese sinterizate, abandonându-se fabricarea celorlalte produse consumatoare de resurse, precum pompe-bujii şi ceramice.

Analiza internă a scos în evidenţă faptul că societatea a devenit în ultimii ani un furnizor captiv al câtorva clienți, companii multinaţionale, care se folosesc de unele practici comerciale, nejustificate economic sau tehnic prin care solicită reduceri anuale de preţuri pe seama creșterii ritmului de producție.

În ultimii ani societatea s-a confruntat cu o scăderea continuă a profitabilității generată în principal de creșterea preţurilor pe piaţa de energie și gaze naturale și a costului cu munca vie. Faptul că activitatea de producție se desfășoară în Cluj-Napoca, un oraș cu un nivel ridicat al salarizării pune de asemenea societatea într-o dificultate majoră în ceea ce privește competitivitatea ei în industria automotive.

În vederea menținerii în piață a societății, acționarii au fost de acord să subvenționeze în ultimul an activitatea de producție a societății, dar începând cu acest an a devenit imperativă reorganizarea și restructurarea societății, prin concedierea colectivă a unui număr de 62 salariați”, spunea, în martie 2019, Mihail Lăzăroae, directorul general al Sinterom SA Cluj.

63% din acțiunile Sinterom sunt deținute de Contactoare SA Buzău, 31% de SIF Oltenia Craiova, iar restul sunt deținute de alți acționari persoane juridice și persoane fizice.

Sinterom Cluj are clienți în România, Ungaria, Spania, SUA, Slovenia, Polonia, Italia.

Sinterom produce piese sinterizate pentru industria auto, echipamente de aprindere și pornire a motoarelor, piese ceramice sinterizate din alumină, pompe manuale de ungere, scule de înaltă precizie.

Potrivit site-ului companiei, societatea comercială Sinterom SA a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de Uzina Triumf, care fabrica produse chimice. Anul 1948 marchează începerea fabricației bujiilor auto cu izolator de mică, iar din anul 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. În continuare, profilul întreprinderii s-a extins, trecându-se la fabricația bujiilor cu filament incandescent, a electrozilor de aprindere și a diferitelor piese din ceramică superaluminoasă.

În anul 1970 începe fabricația de piese sinterizate din pulberi metalice feroase şi neferoase, sub licență Metafram Franța, piese mecanice atât pentru industria auto, cât și pentru alte ramuri industriale, lagăre autolubrefiante, ulterior producându-se discuri cu material de fricțiune sinterizat și elemente filtrante din pulbere de bronz.

Anul 1974 marchează schimbarea denumirii întreprinderii din Triumf în Sinterom ca urmare a creşterii ponderii produselor sinterizate în producția sa. În anul 2000, Sinterom SA intră în componentă Grupului SCR al lui Ștefan Vuza.

Citește și:

Ce schimbări au avut loc, recent, în grupul de firme al omului de afaceri din Cluj, Ștefan Vuza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *