Analiza

Legea carantinării, blamată de medici: Salariații din spitale EPUIZAȚI sunt transformați în INCHIZITORI. Ungureanu: ”Situația A SCĂPAT de sub control”

Legea carantinării a stârnit nemulțumirea medicilor din întreaga țară, aceștia considerând că prevederile cuprinse în această lege îi transformă pe de o parte în sclavi, aceștia putând fi detașați fără acordul lor, iar pe de altă parte personalul medical devine inchizitor, ei fiind cei care trebuie să decidă asupra carantinării sau izolării unui pacient. Practic prin aceste prevederi guvernanții aruncă această responsabilitate în cârca medicilor. De altfel, într-o declarație pentru Ziar de Cluj, deputatul Emanuel Ungureanu recunoaște că cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că Guvernul Orban dă dovadă de amatorism și lipsă de responsabilitate. 

„Sunt realmente stupefiat si ingrijorat de cate ura aduna in ea propusa Lege a carantinarii. Ura fata de pacienti,fata de cadrele medicale,fata de parinti si copii,fata de proprietatea personala si cate altele! Ganditi-va in ce situatie ingrata vom fi pusi noi ,medicii, intre a decide cine trebuie si cine nu trebuie „izolat-internat”! Daca nu o facem si omul pleaca acasa si mai infecteaza pe cineva suntem acuzati de zadarnicirea combaterii bolilor. Daca silim pacientul sa ramana in spital, putem fi dati in judecata.Si pierdem sigur! Cu alte cuvinte suntem transformati in carne de tun, partasi la o „afacere”profund imorala! Vorba celor de la Sindicatul Sanitas,vom fi sclavi si tortionari in acelasi timp!Cat cinism! Extrem de suspecta graba cu care se doreste pusa in practica o lege extrem de „sensibila” pt noi toti deopotriva! Sper ca Senatul Romaniei,CCR si cine inca mai poate sa nu permita aparitia acesteia in forma monstruoasa propusa!” Mihnea Hurmuzache,medic primar Boli Infectioase,Iasi.

Mai mulți medici din țară au trimis o scrisoare deschisă și au inițiat o petiție prin care contestă măsurile abuzive cuprinse în această lege a carantinării. 

“Corpul medical ţine piept îmbolnăvirilor de Covid-19 de aproape 4 luni. Fără nicio ezitare. Încălcarea drepturilor cetăţeneşti, prin adoptarea unor măsuri abuzive, îndreptate împotriva corpului medical nu sunt justificate nici legal, nici epidemiologic, şi, mai cu seamă moral. Solicităm tuturor celor care reprezintă profesia luarea de poziție oficială, neîntârziat. Este obligaţia celor ce ne reprezintă, a Colegiului Naţional al Medicilor, a sindicatelor, a tuturor asociaţiilor profesionale ai căror membri suntem prin lege”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de mai mulți medici de la Spitalele de Urgență din Craiova, Târgu-Mureș, Miercurea Ciuc și de la Maternitatea Bucur București.

Federația SANITAS solicită să fie corectate toate anomaliile din acest proiect de lege înainte ca personalul din spitalele publice de stat, contaminat în număr nepermis de mare cu noul virus, epuizat și supraîncărcat de reponsabilități să capituleze!

”Salariații din sănătate, se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relațiilor de muncă și inchizitori din punct de vedere al obligațiilor la locul de muncă! Și toate acestea în condițiile în care același personal medical este deja epuizat psihic și fizic, iar legiuitorii nu dau niciun semn că s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncă pentru cei ce tratează COVID-19 de mai bine de 4 luni, un nou normativ de personal sau posibilități de recuperare a capacității de muncă pentru soldații în alb aflați în linia întâi!”, este poziția SANITAS.

Ziar de Cluj l-a contactat pe deputatul Emanuel Ungureanu vicepreședintele Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților care a confirmat că cea mai mare problemă este reprezentată de lipsa de credibilitate a celor care vorbesc în spațiu public, aceștia fiind incapabili să convingă pacienții sau medicii să suțină această lege a crantinării.

”Este complicat să le explici unor persoane care este calea de urmat și care sunt pericolele și mai complicat este să le spui unor medici că sunt forțați să se mute dintr-un loc în altul pentru că ei sunt puțini oriunde ar fi. Ne apropiem de o situație care va scăpa de sub control de tot. Pe de o parte avem o populație care vehiculează teorii conspiraționale într-o proporție absolut înfiorătoare și pe de altă parte avem un corp medical epuizat în foarte multe spitale și un corp medical neafectat în spitale goale. Cine poate crea echilibrul? Niște persoane credibile. Dar cum poate fi credibil Orban care vorbește despre purtatul măștii când el fuma și bea în propriul lui birou, și printre cei care au fost acolo se numără și Ministrul Sănătății care acum încearcă să fie credibil. Asta este marea problemă la această oră. Lipsa de credibilitate a oamenilor care vorbesc în spațiu public, inclusiv a politicienilor. Unii s-au contrazis, alții alimentează teorii conspiraționiste și singurele voci raționale sunt acoperite de cele două categorii. Aici este drama pe care o traversăm. Avem o lipsa acuta de leadership, de un lider care sa aibă capacitate organizatorica. Guvernul da dovada de un amatorism și de o lipsa de responsabilitate înfiorătoare. N-am crezut ca voi spune asta în toată viata mea. Lucrurile au scăpat de sub control pentru ca nu avem anchete epidemiologice care sa descopere sursa bolii”, a declarat pentru ZIar de Cluj Emanuel Ungureanu.

Potrivit lui Emanuel Ungureanu această situație este prost gestionată de către guvernanți. Spitalele au fost golite iar bolnavii care suferă de alte afecțiuni nu mai sunt primiți în spitale ca și cum s-ar fi uitat că există și alte boli nu doat COVID-19. De asemenea, România a făcut prea puține teste, ajungându-se astfel la focare de infecție în spitalele din toată țara.

”Marea provocare pentru sistemul sanitar la această oră este să-și aducă aminte că pe planetă nu există doar COVID și că dreptul la viață și la sănătate a altor pacienți cu alte afecțiuni este sacru. Este la fel de inviolabil ca dreptul unui pacient care are COVID. Faptul că se golesc spitalele pentru a face loc celor bolnavi de COVID creează o imensă frustrare în rândul populației care are alte afecțiuni. Sunt sunat zilnic de patru-cinci ori cu situații din Cluj, Alba, Iași, Târgoviște, București de către pacienți care ori sunt dați afară din spitale și amânați cu intervențiile chirurgicale, ori nu sunt lăsați să intre în spitale pentru alte afecțiuni decât COVID-19. Legea trebuia făcută model german sau israelian. Modelul de răspuns la boală trebuia făcut cu cei care aveau cazuri puține. Germania a făcut teste pentru populație în două zile câte am făcut noi în patru luni. Noi avem patru județe în care nu s-a făcut până astăzi nici măcar un test. În spitalele în care au fost focare, precum Institutul Oncologic sau Institutul Inimii trebuia să se facă în permanență testarea pacienților și a personalului. E mult mai ieftit să testezi decât să tratezi un pacient cu COVID unde costurile sunt foarte mari. Au refuzat din luna martie apelurile mele. Au fost firme din Polonia, Ungaria și Austria care au oferit României o capacitate de 100.000 de teste pe lună și nu au primit niciun răspuns”, potrivit lui Emanuel Ungureanu.

Legea carantinării a trecut deja de Camera Deputaților și ar urma să primească azi votul decisiv în Senat. Surse politice susțin însă că senatorii PSD ar vrea să amâne votul, considerând că este nevoie de o dezbatere mai amplă. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *