Justitie

Proces încheiat dubios: Judecătoarea Crina Capotă de la Tribunalul Cluj închide gura presei, dar „uită” să își motiveze verdictul

Scris de 401

În urmă cu un an, judecătoarea Crina Capotă de la Tribunalul Cluj a dat un verdict prin care îi obliga pe ziaristul Răzvan Robu și publicația Gazeta de Cluj să plătească 15.000 de lei, daune morale, către Doreta Rus, o contabilă din Cluj Napoca implicată, pe de o parte, în afaceri imobiliare, și pe de alta, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Pe parcursul procesului, DIICOT Cluj a confirmat implicarea contabilului în ancheta de evaziune. Pe parcursul procesului judecătorul nu l-a audiat pe autorul articolului, mulțumindu-se doar cu pledoaria avocatului. Practic, a fost o ”mini-execuție” în care aflarea adevărului nu a contat, ci doar ”liniștirea” ziaristului și a ziarului.

Nici în momentul de față, judecătoarea Capotă nu a motivat verdictul pentru a vedea care este rațiunea care a stat la baza emiterii verdictului. Acest lucru contravine legii care specifică timpul în care un judecător poate scrie o motivare, scrie Gazeta de Cluj.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele GARESSIO S.R.L. şi Rus Doreta în contradictoriu cu pârâții Răzvan Robu şi Bum Media S.R.L. Obligă pârâții, în solidar, să plătească reclamantei Rus Doreta suma de 15.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâţii să retragă articolul care face obiectul litigiului de pe site-ul www.gazetadecluj.ro si de pe reţeaua de socializare Facebook. Dispune obligarea pârâţilor la publicarea prezentei hotărâri într-un ziar de circulaţie naţională. Respinge pretenţiile formulate de reclamanta Garesio S.R.L., ca neîntemeiate. Respinge restul pretențiilor formulate de reclamanta Rus Doreta, ca neîntemeiate. Compensează cheltuielile de judecată constând în onorariu avocaţial până la concurenţa sumei de 1785 lei. Obligă pârâţii să plătească reclamantei Rus Doreta cheltuieli de judecată în cuantum de 1640 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele de apel se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanței azi 01.02.2021”, arată soluția.

Pentru a contesta această decizie este necesar ca judecătorul să motiveze modalitatea în care a ajuns la concluzia că balanța justiției trebui înclinată spre una dintre părți. Nici până în momentul de față, judecătoarea Crina Capotă nu a reușit să motiveze decizia respectivă.

Conform sursei citate, ceea ce frapează la decizie este faptul că, în cadrul procesului, DIICOT Cluj a trimis instanței o adresă prin care arăta infracțiunile care planează asupra contabilei Doreta Rus: aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, fals în înscrisuri. Tot cei de la DIICOT au transmis că Rus mai este suspectă pentru infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată.

În cadrul articolului de presă pentru care contabilul a deschis acțiunea în instanță, se arăta că Doreta Rus avea legături cu Nicolae Nagy, cunoscut ca Miki de la Webcar, care conducea o rețea de traficanți de mașini de lux în cadrul căreia se șunta plata TVA-ului. Valoarea prejudiciului în cadrul acestui dosar a fost calculată la 4,5 milioane de euro.

Referitor la afacerea imobiliară, la începutul lunii aprilie 2020, Gazeta de Cluj publica un articol intitulat “O femeie de afaceri, implicată în evaziune fiscală cu mașini, vrea să construiască lângă școala Waldorf din Zorilor un mastodont imobiliar care nu respectă regimul de înălțime al zonei”.

Potrivit Gazeta de Cluj, pe lângă implicarea contabilului în evaziunea fiscală, articolul trata problema civică a unui proiect imobiliar care se construia la o distanță extrem de mică de școala Waldorf din cartierul Zorilor. Problemele constau în faptul că proiectul nu respecta regulile urbanistice din Cluj Napoca referitoare la regimul de înălțime al zonei, care era depășit.

Potrivit documentației depuse, chiar dacă regimul de înălțime al zonei este de 2 etaje, blocurile care urmau să se edifice erau de 8 și 15 etaje, iar distanța dintre școală și proiectul imobiliar de până în 10 metri. Inițial, proiectul aparținea unui sirian, iar firma Doretei Rus l-a cumpărat de la el. După ce vecinii viitorului proiect și-au exprimat nemulțumirea, documentația pentru elaborarea Planului Urbanistic zonal a fost retrasă.

Reprezentanții liceului Waldorf atrăgeau atenția asupra faptului că autorizarea proiectului de către municipalitatea locală va genera o adevărată problemă socială.

De asemenea, o construcție cu o înălțime de 15 etaje în apropierea imediată a școlii ar bloca razele Soarelui, transformând școala într-un spațiu impropriu, nesănătos desfășurării activității educaționale”, arătau ei într-o petiție adresată administrației locale.

Ulterior, după publicarea articolului proiectul imobiliar s-a construit într-o variantă de 3 etaje și i-a băgat pe copiii, cu vârste între 3 și 18 ani ”între blocuri” – în conformitate cu trend-ul stabilit de primarul Emil B(l)oc, șeful administrației locale din Cluj Napoca.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 19 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE