Justitie

Proces încheiat dubios: Judecătoarea Crina Capotă de la Tribunalul Cluj închide gura presei, dar „uită” să își motiveze verdictul

În urmă cu un an, judecătoarea Crina Capotă de la Tribunalul Cluj a dat un verdict prin care îi obliga pe ziaristul Răzvan Robu și publicația Gazeta de Cluj să plătească 15.000 de lei, daune morale, către Doreta Rus, o contabilă din Cluj Napoca implicată, pe de o parte, în afaceri imobiliare, și pe de alta, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Pe parcursul procesului, DIICOT Cluj a confirmat implicarea contabilului în ancheta de evaziune. Pe parcursul procesului judecătorul nu l-a audiat pe autorul articolului, mulțumindu-se doar cu pledoaria avocatului. Practic, a fost o ”mini-execuție” în care aflarea adevărului nu a contat, ci doar ”liniștirea” ziaristului și a ziarului.

Nici în momentul de față, judecătoarea Capotă nu a motivat verdictul pentru a vedea care este rațiunea care a stat la baza emiterii verdictului. Acest lucru contravine legii care specifică timpul în care un judecător poate scrie o motivare, scrie Gazeta de Cluj.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele GARESSIO S.R.L. şi Rus Doreta în contradictoriu cu pârâții Răzvan Robu şi Bum Media S.R.L. Obligă pârâții, în solidar, să plătească reclamantei Rus Doreta suma de 15.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâţii să retragă articolul care face obiectul litigiului de pe site-ul www.gazetadecluj.ro si de pe reţeaua de socializare Facebook. Dispune obligarea pârâţilor la publicarea prezentei hotărâri într-un ziar de circulaţie naţională. Respinge pretenţiile formulate de reclamanta Garesio S.R.L., ca neîntemeiate. Respinge restul pretențiilor formulate de reclamanta Rus Doreta, ca neîntemeiate. Compensează cheltuielile de judecată constând în onorariu avocaţial până la concurenţa sumei de 1785 lei. Obligă pârâţii să plătească reclamantei Rus Doreta cheltuieli de judecată în cuantum de 1640 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele de apel se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanței azi 01.02.2021”, arată soluția.

Pentru a contesta această decizie este necesar ca judecătorul să motiveze modalitatea în care a ajuns la concluzia că balanța justiției trebui înclinată spre una dintre părți. Nici până în momentul de față, judecătoarea Crina Capotă nu a reușit să motiveze decizia respectivă.

Conform sursei citate, ceea ce frapează la decizie este faptul că, în cadrul procesului, DIICOT Cluj a trimis instanței o adresă prin care arăta infracțiunile care planează asupra contabilei Doreta Rus: aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, fals în înscrisuri. Tot cei de la DIICOT au transmis că Rus mai este suspectă pentru infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată.

În cadrul articolului de presă pentru care contabilul a deschis acțiunea în instanță, se arăta că Doreta Rus avea legături cu Nicolae Nagy, cunoscut ca Miki de la Webcar, care conducea o rețea de traficanți de mașini de lux în cadrul căreia se șunta plata TVA-ului. Valoarea prejudiciului în cadrul acestui dosar a fost calculată la 4,5 milioane de euro.

Referitor la afacerea imobiliară, la începutul lunii aprilie 2020, Gazeta de Cluj publica un articol intitulat “O femeie de afaceri, implicată în evaziune fiscală cu mașini, vrea să construiască lângă școala Waldorf din Zorilor un mastodont imobiliar care nu respectă regimul de înălțime al zonei”.

Potrivit Gazeta de Cluj, pe lângă implicarea contabilului în evaziunea fiscală, articolul trata problema civică a unui proiect imobiliar care se construia la o distanță extrem de mică de școala Waldorf din cartierul Zorilor. Problemele constau în faptul că proiectul nu respecta regulile urbanistice din Cluj Napoca referitoare la regimul de înălțime al zonei, care era depășit.

Potrivit documentației depuse, chiar dacă regimul de înălțime al zonei este de 2 etaje, blocurile care urmau să se edifice erau de 8 și 15 etaje, iar distanța dintre școală și proiectul imobiliar de până în 10 metri. Inițial, proiectul aparținea unui sirian, iar firma Doretei Rus l-a cumpărat de la el. După ce vecinii viitorului proiect și-au exprimat nemulțumirea, documentația pentru elaborarea Planului Urbanistic zonal a fost retrasă.

Reprezentanții liceului Waldorf atrăgeau atenția asupra faptului că autorizarea proiectului de către municipalitatea locală va genera o adevărată problemă socială.

De asemenea, o construcție cu o înălțime de 15 etaje în apropierea imediată a școlii ar bloca razele Soarelui, transformând școala într-un spațiu impropriu, nesănătos desfășurării activității educaționale”, arătau ei într-o petiție adresată administrației locale.

Ulterior, după publicarea articolului proiectul imobiliar s-a construit într-o variantă de 3 etaje și i-a băgat pe copiii, cu vârste între 3 și 18 ani ”între blocuri” – în conformitate cu trend-ul stabilit de primarul Emil B(l)oc, șeful administrației locale din Cluj Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *