General

Probleme pentru o aeronavă MApN pe ruta Câmpia Turzii – Otopeni! S-a defectat un motor

În această dimineață, o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale care executa un zbor de rutină între Câmpia Turzii și Otopeni a întâmpinat o problemă la unul dintre motoare. A aterizat de urgență la Otopeni.

Conform www.roaf.ro, C-27J Spartan este un avion proiectat şi construit de Alenia Aeronautica, menit să reprezinte o întreagă generaţie de avioane militare, de dimensiuni medii. Avionul C-27J este un aparat remarcabil în clasa din care face parte, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară. Este destinat să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea.

Este capabil să transporte forţe, echipamente, vehicule, artilerie uşoară, elicoptere uşoare, diferite echipamente şi materiale şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiţii de relief şi climatice severe.

C-27J Spartan are caracteristici de supravieţuire proprii, datorită propulsiei puternice şi designului aerodinamic care oferă calităţi de pilotare excelente, precum şi datorită unei foarte bune manevrabilităţi. Mai mult, toleranţa prin construcţie la avarii, redundanţa sistemului, separaţia fizică din construcţie, izolarea şi blindarea componentelor importante fac din Spartan un avion robust.

În această dimineață, în jurul orei 07:30, aparatul de zbor de dimensiuni impresionante a întâmpinat o problemă. Motorul stâng nu a mai funcționat, iar echipajul, format din trei cadre și patru pasageri militari a aterizat la Otopeni în siguranță.

„Luni, 24 iulie, în jurul orei 07.30, echipajul unei aeronave C-27J Spartan, care efectua zbor de rutină pe traiectul Câmpia Turzii – Otopeni, a raportat o semnalizare la bord cu privire la funcționarea defectuoasă a motorului stâng. Echipajul a aplicat procedurile standard prevăzute pentru această situație în normele de exploatare a aeronavei, oprind motorul stâng. Aeronava a aterizat în siguranță pe aeroportul de destinație, Otopeni, în jurul orei 8, fără a fi declarată situație de urgență și fără a fi nevoie de intervenția echipajelor specializate de la sol.

În conformitate cu procedurile în vigoare, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a numit o comisie de cercetare a acestui eveniment de zbor, pentru a stabili cauzele producerii acestuia”, mai notează MApN.”, transmite MApN.