Politica

Problema nerezolvata a deseurilor ar putea lasa Romania fara fonduri europene. Comisia Europeana ia in considerare suspendarea acestora

In septembrie 2017, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, atragea atentia ca Romania mai avea de indeplinit 5 conditionalitati ex-ante restante, pentru absorbtia fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, in lipsa carora tara risca sa se aleaga cu suspendarea fondurilor europene.

„Romania a indeplinit 17 dintre aceste conditionalitati ex-ante, dar mai raman cinci conditionalitati restante, despre care am vorbit saptamana trecuta in cadrul intalnirilor mele cu Guvernul Romaniei si cu ministrii de resport. E vorba de transport, conditionalitati pe transport rutier, feroviar, achizitii publice. Si aici este, intr-adevar, o mare problema pentru dumneavoastra, stiti foarte bine ca achizitiile publice afecteaza pe orizontala toate proiectele. Infrastructura in inovare si cercetare – suntem pe punctul de a ridica aceasta conditionalitate ex-ante. In domeniul deseurilor ramane o problema majora si a administratiei publice„, a precizat in septembrie comisarul European, citat de RFI.

Comisia Europeana a dat ieri un raspuns public, prin intermediul hotnews.ro, privind stadiul actual al siuatiei in care se afla Romania si riscul de a i se suspenda accesul la fondurile europene:

Nu, astfel de scrisori (de suspenare a fondurilor europene – n.r.) nu au fost trimise inca, insa Comisia este in prezent in contact cu autoritatile romane privind actiunile intreprinse pentru indeplinirea conditiilor ex ante restante. S-au inregistrat progrese importante, in special in sectoarele cercetare si transport. Mai raman multe de facut. Dupa cum stiti, esecul de a intreprinde actiuni in vederea indeplinirii acestor conditionalitati ex-ante constituie baza pentru suspendarea platilor in functie de prioritatile programelor in cauza. In lunile urmatoare, Comisia isi va elabora avizul final cu privire la fiecare conditionalitate ex ante, hotarand fie sa se indrepte spre suspendare, fie sa declare ca planul de actiune este indeplinit„.

Reamintim faptul ca judetul Cluj se afla intr-un nedorit stadiu de neindeplinire a obligatiilor privind gestionarea deseurilor. Gropile neconforme nu au fost inchise, noul Centru de Management Integrat al deseurilor nu a fost finalizat si, in plus, zona Pata Rat se confrunta cu un dezasrtru ecologic ce pare de negestionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *