Din oras

Principalele atracții turistice de pe strada Potaissa – casele pentru boschetari

Trei case de pe strada Potaissa, din buricul târgului, sunt la un pas să se prăbușească. Ambele imobile se află într-o permanentă stare de degradare de ani de zile, iar proprietarii nu au făcut nimic, cu toate că există un program de refațadizare, derulat de Primărie. Deși locuitorii din zonă spun că acele case ar fi ale Primăriei, reprezentanții administrației publice locale afirmă că nu sunt ale lor.

Din casa de la nr. 15 de pe strada Potaissa se desprind bucăți de tencuială și pe zidul dinspre stradă a crescut iarbă. O ușă care dă direct în stradă este permanent deschisă, iar înăuntru este un miros înțepător de urină și fecale. Vecinii afirmă că boschetarii își fac veacul în casa respectivă. Ei spun că până în 2008, în acel imobil a locuit o familie, care a fost evacuată. De atunci, clădirea se degradează constant.  
Curtea arată ca o zonă cu bălării și copaci crescuți în voie. Gardul abia mai stă în picioare și este peticit în mai multe locuri.

Câteva case mai încolo, la numărul 10, se află o altă clădire, într-o stare evidentă de degradare. Scenariul este aproape similar cu cel de la numărul 15: tencuiala este roasă până la cărămidă, oricând se pot desprinde bucăți din zid sau chiar din acoperiș. Într-o sesizare postată anul trecut pe platforma domnuleprimar.ro, un clujean scria că în casa de la numărul 10, Fundația Academia Civică a avut un contract de închiriere, dar din anii ‘90 nu s-a desfășurat nicio activitate în spațiul respectiv.

În ciuda faptului că cetățenii din zonă speculează că spațiul ar fi al Primăriei, reprezentanții administrației publice locale susțin că nu se află în proprietatea lor.

„Imobilul de la numărul 10 nu este al nostru, proprietarul a fost somat să repare clădirea. Are 11 puncte de penalizare, deci punctajul nu este atât de mare ca să intre sub incidența Hotărârii de Consiliu Local care prevede majorarea cu 500% a impozitului pe clădire”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.

Peste drum de imobilul de la numărul 10 se află o altă casă degradată. Are geamurile sparte și din tencuială încep să se desprindă bucăți. Această casă este mai puțin distrusă decât celelalte două, dar dacă nu se vor lua măsuri, în cel mult un an va ajunge la fel de degradată.

Indiferent ale cui sunt cele trei imobile, este o rușine pentru oraș, ca într-o zonă frecvent vizitată de turiști să existe asemenea cocine.

Aceasta este o dovadă clară că programul Marea Refațadizare, derulat de Primărie, prin care se dorește repararea a aproape 1000 de clădiri din zona centrală, este un eșec. Nici Hotărârea de Consiliu Local care prevede amendarea proprietarilor cu supraimpozitarea cu 500% a clădirilor nu are efectul scontat. Dacă proprietarii ar fi impresionați de această măsură, nu ar mai exista atât de multe imobile degradate în oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *