In vizor

Prin tăierea cu 90% a fondurilor pentru „Prima Casă”, Guvernul Orban lovește în familiile sărace care vor putea opta de acum doar pentru „Prima Chirie”

Timp de 10 ani, programul „Prima Casă” a însemnat acces la creditare pentru persoanele tinere, cu venituri modeste, oferindu-le șansa cumpărării unei locuințe. Singura șansă, în cele mai multe cazuri.

La Cluj, acest program de creditare le-a permis beneficiarilor cu venituri reduse achiziționarea unui apartament cu maximum două camere, datorită plafonării sumei admise pentru creditare la maximum 66 500 de euro. Prima Casă a rezolvat problema locuirii pentru cei care nu își permiteau accesarea unui credit ipotecar standard, fiindcă nu dispuneau de suma necesară achitării avansului minim de 15%.

Noul ministru al Finanțelor din Guvernul PNL, Florin Cîțu, a anunțat la începutul mandatului său că programul „Prima Casă” este în analiză pentru a se vedea dacă a adus sau nu plusvaloare, ministrul precizând despre proiectul PSD „O familie, o casă” (o variantă îmbunătățită a programului Prima Casă, care creștea plafonul de creditare la 70 000 de euro) că nu este interesant pentru liberali.

Până la urmă, programul nu a fost cu totul desființat, însă a fost puternic subfinanțat – față de anul 2019, bugetul a fost redus cu 90% pentru anul 2020, de la 2 miliarde de lei în 2019 la 200 de milioane de lei pentru anul viitor.

În 2020, vor putea accesa un credit cu avans de 5% doar persoanele cu venituri lunare nete de maximum 4 500 de lei (ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția), plafonul crescând pentru familiile cu copii la 7000 de lei lunar net. Sumele alocate de Guvernul Orban pentru „O familie, o casă” se vor epuiza însă rapid, așa că tinerii cu venituri reduse vor rămâne, în continuare, chiriași.

Piața imobiliară clujeană nu va fi afectată major de dispariția practic a acestui tip de creditare, fiindcă la Cluj apartamentele se cumpără încă predominant cu banii cash sau cu credite ipotecare standard.

Prin tăierea fondurilor cu 90%, Guvernul Orban a lovit doar în tinerii și în familiile sărace, care nu vor putea accesa în 2020 un credit ipotecar fiindcă nu își permit să achite avansul de 15%, care reprezintă o sumă importantă de bani, date fiind prețurile ridicate ale apartamentelor de la Cluj.

Se pare că guvernul liberal nu este interesat de programele sociale, lucru, la urma urmei, perfect normal. Cei care i-au votat vor culege de acum roadele alegerii lor.

Din 2009 și până acum, aproximativ 300 000 de locuințe au fost achiziționate prin Prima Casă, semn că acest program a fost unul necesar. De acum încolo, fiecare e pe cont propriu. Cine își permite, își va lua o primă casă, cine nu, poate opta pe piața liberă la „Prima Chirie”.

Foto: Facebook Ludovic Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *