Sanatate

Primul caz confirmat cu COVID-19 în Turda stârnește controverse

Primul caz confirmat cu COVID-19 în Turda reușește să stârnească deja contradicții: reprezentanții spitalului susțin că pacientul ar fi indus în eroare autoritățile, iar fratele pacientului testat pozitiv susține că acesta nu are nici o vină: a fost plimbat dintr-o parte în alta, la recomandarea medicilor, în pur stil românesc.

Primul turdean care a fost confirmat cu COVID-19 ar fi indus în eroare autoritățile, fără a preciza faptul că a fost plecat în străinătate.

Informația ar fi fost furnizată de către directorul Spitalului Municipal Turda, dr. Ovidiu Stănilă, într-o conferință de presă care a fost organizată marți, on-line, după cum notează turdanews.ro

„Din păcate pacientul nu a recunoscut că într-o anumită perioadă a fost plecat din țară. În managerierea acestui caz era un indiciu foarte important din punct de vedere medical.

Am un mesaj pentru voi. Oameni buni, daca vreți să vă ajutăm, ajutați-ne și voi pe noi! Nu ascundeți lucruri. Din punct de vedere medical detaliile sunt foarte importante. 

Încercați să stați acasă! Izolarea și distanțarea socială pot face diferența între viață și moarte. Este foarte important să respectăm tot ceea ce ni se impune de autorități așa încât să putem controla această pandemie”, a declarat directorul Spitalului Municipal Turda, dr. Ovidiu Stănilă, citat de turdanews.ro

Directorul a adăugat că a fost închisă secția de Boli Infecțioase, care își desfășura activitatea într-o clădire separată față de aripa principală a Spitalului. 

„Personalul care a lucrat la Boli Infecțioase este în autoizolare la domiciliu, la fel o parte din personalul de la Compartimentul de Primiri Urgențe și o mică parte din personalul de la Radiologie.

DSP Cluj a dispus testare pentru mai multe persoane, dar rezultatele încă nu au venit”, notează sursa citată.

„Deocamdată nu se pune problema închiderii Spitalului”, a adăugat managerul Ovidiu Stănilă.

În același timp, fratele pacientului din Turda confirmat pozitiv cu COVID-19 susține că responsabilitatea le revine cadrelor medicale care n-au făcut decât să-l plimbe pe pacient dintr-o parte în alta, în bună tradiție românească:

„Pacientul 100% de la primele simtome a ascultat doar de sfaturile medicului de familie, care l-a trimis la raze la plămâni și la analize de sânge știind că este cu simtome clare ( febra, tuse).

L-a tot plimbat peste tot, iar dupa 6 zile a decis să îl interneze în spital.

În spital a fost ținut 6 zile fără a i se face test de COVID-19 cu toate că simptomele erau clare!

I-au făcut test după 6 zile… timp în care a fost ținut pe salon singur, dar cu baie comună, timp în care nu a intrat la el în salon niciun doctor sau asistent îmbrăcat corespunzător!

A șapte a zi a venit testul pozitiv!

Deci…

Nu încercați să salvați sistemul medical pentru că greșiți!”, ar fi declarat fratele pacientului din Turda, testat pozitiv cu COVID-19, citat de turdanews.ro

Din păcate, în lipsa unei informări operative și transparente, făcută de către autoritățile statului în teritoriu, în lipsa unei poziții clare a Direcției de Sănătate Publică Cluj, cazurile de infecție cu COVID-19 stârnesc tot mai multă neliniște atât în rândul pesonalului medical, cât și a populației. 

CITEȘTE ȘI: DSP Cluj face abuz de starea de urgență și suspendă accesul la informații de interes public

Recent, Ziar de Cluj semnala cazul unui pacient din Huedin, testat și confirmat pozitiv cu COVID-19, care în lipsa unor proceduri clare, ar fi fost transferat de la Cluj la Huedin și înapoi, prilej cu care ar fi reușit să aibă un contact record cu cca 70 de persoane, printre care pacienți, aparținători și cadre medicale. 

CITEȘTE ȘICazul de la Huedin: test pozitiv COVID-19 și 70 de contacți potențial infectați. Când lipsa de informare cauzează panică

Reiterăm faptul că, în plină stare de urgență, Direcția de Sănătate Publică Cluj și-a suspendat orice atribuții privind comunicarea informațiilor de interes public. 

În contextul în care cazurile de infecție cu COVID-19 se vor extinde și înmulți, ne afirmăm încrederea că această non-comunicare și non-informare practicată cu nonșalanță de către Guvernul României va înceta, iar corecta informare a publicului, într-o vreme de profundă criză epidemiologică, sanitară și economică, va avea câștig de cauză. 

Non-informarea conduce la tragedii. 

Corecta informare a publicului, salvează vieți. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *