Sanatate

Primele manifestari… sexuale ale copilului

Cine crede ca viata sexuala apare brusc si in toata splendoarea ei abia in momentul pubertatii se insala amarnic. Nou-nascutul cunoaste pulsiunile sexuale, chiar daca aceasta afirmatie le-ar putea parea abuziva celor ce considera copilariaca un taram al placerilor inocente si asexuate.

 

Placerea de a suge… Ca sa intelegem mai bine acest lucru, e de ajuns sa observam un bebelus care suge la sanul mamei. Deja, in acest act absolut necesar pentru supravietuire, pe langa placerea de a-si potoli foamea si setea, putem observa si satisfacerea unei placeri pe care copilul satul o exprima printr-o atitudine statica extrem de asemanatoare cu a adultilor dupa actul sexual. Fara indoiala ca placerea respectiva isi are originea in excitatia fizica a buzelor si a limbii (pe care Sigmund Freud le identifica drept “zone erogene”).

 

Ni se va obiecta ca o asemenea atitudine e datorata satisfacerii nevoii de hrana. Cu siguranta ca asa e; dar, ca sa demonstram ca pentru bebelus placerea consta chiar in actul de a suge, e de ajuns sa ne gandim la felul in care sugarul, desi satul, continua sa vrea sa suga si dupa ce a mancat. El isi suge degetul ori suzeta care i se da ca sa se evite astfel orice deformare a cavitatii bucale. Mai tarziu, copilul va suge tot ce-i va cadea in mana. Suptul ii face o asa de mare placere, in ciuda faptului ca adultii nu prea sunt de acord cu activitatea asta, incat afiseaza aceeasi expresie de placere intensa pe care o avea cand sugea la sanul mamei.

 

Suptul este deci una dintre primele manifestari ale vietii sexuale a fiintei umane. Copilul, caruia nu i s-a dezvoltat functia de reproducere, isi investeste sexual o anumita parte a corpului, adica gura, cautand o placere maxima cu o excitatie maxima.

 

Placerile fiziologice…  Abia mai tarziu va incepe sa fie atent si la alte parti ale trupului, in momentul in care a-si goli vezica sau intestinele va deveni pentru el o noua ocazie de a-si procura o placere fizica. Sa observam sugarul care tocmai a avut un scaun; el afiseaza un aer multumit si plin de satisfactie, zambeste, isi manifesta starea de bine si e mai vesel si mai sociabil. Pe langa placerea suptului, corpul lui a mai descoperit inca un mod de a se excita.

 

Pericole privind sexualitatea copilului. Primele manifestari ale sexualitatii la om au efecte uimitoare asupra lumii psihice a adultului. Din acest motiv ar fi o gresala ca o mama sa ii interzica agresiv bebelusului ei suptul degetului, lovindu-l peste manuta. Dimpotriva, copilul trebuie convins treptat, cu blandete si in mod constant sa-si controleze gesturile, fara sa aiba senzatia ca i se impun restrictii aspre din exterior. Relatia normala cu propria sexualitate ii poate fi distrusa in primele luni de viata si prin alte actiuni. De pilda, intarcarea, adica trecerea de la alimentatia la san la una artificiala, trebuie sa fie progresiva, nu impusa brusc. Pentru sugar, contactul cu corpul mamei este absolute esential. Chiar daca mama nu-l mai poate hrani la san, ea este cea care trebuie sa-i ofere biberonul cu lapte, intr-o atmosefera calma si pastrand contactul fizic si cat mai linistitor cu copilul. Legaturile care-l unesc pe bebelus cu mama sa nu pot fi destramate fara sa provoace traume grave.

 

Scurtele consideratii referitoare la sexualitatea copilului este bine sa le cunoastem pentru a putea intelege universul sexual al adultului de mai tarziu. Desi amintirile din prima copilarie se sterg din zona constienta a spiritului nostru, in inconstient raman totusi anumite pulsiuni violente care ne conditioneaza existenta ulterioara. Daca primul an de viata a copilului a fost greu si plin de tulburari, atunci si viata sexuala a adultului va fi la fel de complicata si de tulburari.

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *