In vizor

Primarul Lojigan lovit de ”securită”: Ședință ”secretă” a CL Câmpia Turzii, neanunțată, transmisă live video fără sonor! S-a discutat de banii băgați în Parcul Central!

Marți dimineață, Consiliul Local Câmpia Turzii s-a întrunit într-o ședință extraordinară de îndată, care nu a fost anunțată nici către mass media și nici pe siteul Primăriei Câmpia Turzii. Practic, ședința nu a fost comunicată în niciun mod, deși legislația privind transparența decizională impune imperativ acest gen de comunicare, susține publicația turdanews.net, care publică și detalii ce frizează ”securismul” de la această ”ședință” în care s-a disvutat despre bani publici.

Conform dovezilor pe care le avem, dispoziția primarului Dorin Lojigan s-ar fi emis în cursul zilei de vineri, 17 noiembrie 2023.

Extras din Dispoziția Primarului de convocare a ședinței extraordinare a Consiliului Local Câmpia Turzii, pentru data de 20 noiembrie 2023, de la ora 10.00.

Anunțul acestei ședințe, însă, nu a fost adus la cunoștința opiniei publice din Câmpia Turzii, așa cum se obișnuiește, de regulă, și cum impune legislația în vigoare privind transparența decizională.

Convocatorul și ordinea de zi au fost publicate abia după-amiază, după ce TurdaNews a făcut o solicitare privind documentele acestei ședințe (care trebuie să fie publice). La ora 13.44 (deci, la aproape 4 ore de la momentul în care ședința se desfășurase deja!), când am realizat printscreen-ul de mai jos, pe siteul Primăriei Câmpia Turzii, NU EXISTA niciun document!

Printscreen de pe siteul Primăriei Câmpia Turzii, realizat la ora 13.44.

Ba mai mult, ședința a fost transmisă LIVE VIDEO pe pagina de Facebook a Primăriei Câmpia Turzii, însă… a fost setată FĂRĂ SONOR (vezi colțul dreapta-sus al transmisiunii în direct)!

Publicarea documentelor s-a făcut abia după ce TurdaNews a transmis o adresă către Primăria Câmpia Turzii, în care am solicitat să ni se explice această ”anomalie”.

Textul solicitării (conține și o altă solicitare de date, în ceea ce privește cheltuielile cu spectacolul de 1 Decembrie):

in baza Legii 544/2001 (inclusiv in ceea ce priveste celeritatea), va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
– unde a fost anuntata achizitia pentru serviciile muzicale (spectacol) aferente sarbatoririi zilei de 1 Decembrie?
– care este suma care a fost alocata/cheltuita pentru acest eveniment (contractare) si cu cine a fost incheiata? daca evenimentul este organizat de o terta parte sau prin sponsorizare, va rog sa precizati concret acest lucru, inclusiv prin numirea sponsorilor si HCL-ul prin care s-au aprobat sponsorizarile.
– ce sedinta de consiliu local a fost azi dimineata, in conditiile in care nu a fost anuntata in prealabil niciunde, iar sonorul transmisiunii live video a fost pe ”mute”, de nu s-a auzit nimic? ce decizii secrete au fost adoptate? va rog sa ne transmiteti proiectele de hotarare respective, cu mentiunile adecvate (adoptate, cu modificari etc).

Textul solicitării transmise pe email, la care încă nu am primit niciun răspuns.

Ce subiecte s-au discutat la ședință?

TurdaNews a consultat documentele, ca să descoperim ce era atât de ”secret” la această ședință. Două din cele trei proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței ”secrete” aveau legătură cu suplimentarea banilor pentru proiectul care prevede reabilitarea Teatrului de Vară, a Palatului Cultural și a Parcului Central.

Extras din Dispoziția Primarului de convocare a ședinței Consiliului Local Câmpia Turzii, de azi dimineață.

În primul proiect, este vorba despre o majorare a cheltuielilor financiare cu 1.3 milioane de lei.

În cel de-al doilea proiect, se menționează că această diferență este achitată de la bugetul local al Municipiului Câmpia Turzii.

În cel de-al treilea proiect este vorba despre un protocol de colaborare între Municipiul Câmpia Turzii și Compania de Apă Arieș SA, prin care societatea la care este acționar și Municipiul Câmpia Turzii va cumpăra și apoi va preda municipalității echipamente electrice pentru iluminatul festiv de sărbători, pentru următorii 3 ani.

Decizia vine după ce administrația locală din Câmpia Turzii a ajuns subiect de știri pe ”național”, cu furtul iluminatului festiv, de care nimeni n-ar fi avut habar.