In vizor

Primarul Emil Boc a filmat și postat pe Facebook imagini din Faust, încălcând regulamentul Operei, care interzice filmarea și fotografierea în timpul reprezentațiilor

Primarul Clujul ”smart”, Emil Boc, a participat sâmbăta, 15 mai, în Sala Mare a Operei Naționale Române, la „Faust”, un eveniment pilot dedicat publicului vaccinat împotriva Covid-19. Primarul, și la operă, tot primar, preocupat de imaginea publică, a scos telefonul și a filmat și postat pe pagina sa oficială de Facebook imagini din cadrul reprezentației, lucru interzis la operă și la teatru.

Pentru că la teatru și la operă nu participă numai persoane vaccinate cu respect față de ceilalți spectatori și față de artiștii de pe scenă, înaintea oricărui spectacol, publicul este anunțat că „fotografierea și/sau înregistrarea video nu sunt permise pe durata reprezentației”.

În „regulamentul oficial pentru publicul spectator” de pe site-ul Operei Naționale Române interzicerea filmării și fotografierii spectacolelor este precizată în două rânduri:

„Pentru a evita încălcarea legilor privind drepturile de autor este interzisă folosirea telefoanelor mobile, a aparatelor foto, precum și a celor de înregistrare video sau audio pe toată durata desfășurării evenimentului, în caz  contrar reprezentanții Operei sau organele abilitate sunt în drept să excludă din săli persoanele care încalcă aceste interdicții.”

Și:

„ETICHETA DE SPECTACOL

Verificați și asigurați-vă că telefonul mobil este închis

Utilizarea telefoanelor mobile este interzisă. Lumina emisă de ecranele pornite este extrem de deranjantă pentru ceilalți participanți la spectacol.

Fotografierea și/sau înregistrarea video nu sunt permise pe durata reprezentației

Dat fiind faptul că blitz-ul dumneavoastră va distrage atenția interpreților, iar mișcările dumneavoastră vor tulbura atât concentrarea, cât și bucuria spectatorilor așezați în vecinătate, filmarea și fotografierea sunt strict interzise.

Înregistrările video pe orice fel de suport nu sunt permise și pot face obiectul unor plângeri de încălcare a drepturilor de autor.”

Spectacolul „Faust” a început sâmbătă, 15 mai, la ora 19, iar primarul Boc a filmat reprezentația în timpul desfășurării ei, postând imaginile video pe pagina sa oficială de Facebook la ora 19:23:

„Cluj-Napoca: După mai bine de un an, din nou în sala de spectacole! „Faust” – Spectacol de operă, proiect pilot cu public vaccinat, imunizat.

Felicitări Operei Naționale Române Cluj-Napoca pentru realizarea acestui spectacol și mulțumiri speciale tuturor spectatorilor pentru interesul și curajul de a participa la un asemenea eveniment!

Drumul spre normalitate trece prin vaccinare!”, a postat primarul deasupra filmării prin care a încălcat regulamentul Operei Naționale Române și regulile de etichetă.

Poate că drumul spre normalitate trece prin vaccinare, însă o societate „normală” este și cea în care atât omul de rând, cât și aleșii respectă regulile instituțiilor (culturale, în acest caz), precum și „eticheta”, atunci când participă la acte artistice.

Omul de rând, dacă scoate telefonul și filmează spectacolul, riscă să fie dat afară din sală de către angajații Operei. Într-o societate normală, primarul respectă aceleași reguli pe care este obligat să le respecte și cetățeanul simplu și se supune acelorași sancțiuni, el nefiind mai presus de reguli, legi, regulamente (și nici chiar mai presus de „etichetă”), a căror respectare sau încălcare arată cât de civilizați sunt spectatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *