In vizor

Primarul Emil Boc a filmat și postat pe Facebook imagini din Faust, încălcând regulamentul Operei, care interzice filmarea și fotografierea în timpul reprezentațiilor

Scris de 166

Primarul Clujul ”smart”, Emil Boc, a participat sâmbăta, 15 mai, în Sala Mare a Operei Naționale Române, la „Faust”, un eveniment pilot dedicat publicului vaccinat împotriva Covid-19. Primarul, și la operă, tot primar, preocupat de imaginea publică, a scos telefonul și a filmat și postat pe pagina sa oficială de Facebook imagini din cadrul reprezentației, lucru interzis la operă și la teatru.

Pentru că la teatru și la operă nu participă numai persoane vaccinate cu respect față de ceilalți spectatori și față de artiștii de pe scenă, înaintea oricărui spectacol, publicul este anunțat că „fotografierea și/sau înregistrarea video nu sunt permise pe durata reprezentației”.

În „regulamentul oficial pentru publicul spectator” de pe site-ul Operei Naționale Române interzicerea filmării și fotografierii spectacolelor este precizată în două rânduri:

„Pentru a evita încălcarea legilor privind drepturile de autor este interzisă folosirea telefoanelor mobile, a aparatelor foto, precum și a celor de înregistrare video sau audio pe toată durata desfășurării evenimentului, în caz  contrar reprezentanții Operei sau organele abilitate sunt în drept să excludă din săli persoanele care încalcă aceste interdicții.”

Și:

„ETICHETA DE SPECTACOL

Verificați și asigurați-vă că telefonul mobil este închis

Utilizarea telefoanelor mobile este interzisă. Lumina emisă de ecranele pornite este extrem de deranjantă pentru ceilalți participanți la spectacol.

Fotografierea și/sau înregistrarea video nu sunt permise pe durata reprezentației

Dat fiind faptul că blitz-ul dumneavoastră va distrage atenția interpreților, iar mișcările dumneavoastră vor tulbura atât concentrarea, cât și bucuria spectatorilor așezați în vecinătate, filmarea și fotografierea sunt strict interzise.

Înregistrările video pe orice fel de suport nu sunt permise și pot face obiectul unor plângeri de încălcare a drepturilor de autor.”

Spectacolul „Faust” a început sâmbătă, 15 mai, la ora 19, iar primarul Boc a filmat reprezentația în timpul desfășurării ei, postând imaginile video pe pagina sa oficială de Facebook la ora 19:23:

„Cluj-Napoca: După mai bine de un an, din nou în sala de spectacole! „Faust” – Spectacol de operă, proiect pilot cu public vaccinat, imunizat.

Felicitări Operei Naționale Române Cluj-Napoca pentru realizarea acestui spectacol și mulțumiri speciale tuturor spectatorilor pentru interesul și curajul de a participa la un asemenea eveniment!

Drumul spre normalitate trece prin vaccinare!”, a postat primarul deasupra filmării prin care a încălcat regulamentul Operei Naționale Române și regulile de etichetă.

Poate că drumul spre normalitate trece prin vaccinare, însă o societate „normală” este și cea în care atât omul de rând, cât și aleșii respectă regulile instituțiilor (culturale, în acest caz), precum și „eticheta”, atunci când participă la acte artistice.

Omul de rând, dacă scoate telefonul și filmează spectacolul, riscă să fie dat afară din sală de către angajații Operei. Într-o societate normală, primarul respectă aceleași reguli pe care este obligat să le respecte și cetățeanul simplu și se supune acelorași sancțiuni, el nefiind mai presus de reguli, legi, regulamente (și nici chiar mai presus de „etichetă”), a căror respectare sau încălcare arată cât de civilizați sunt spectatorii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 14 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 18 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 19 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 19 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 21 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 22 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 23 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 23 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 23 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 23 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE