De cartier

Primarul Boc nu i-a fermecat pe toți clujenii cu anunțul modernizării Parcului Farmec: „Excelentă veste. Nu ca ne-ar păsa.”

În Clujul Verde, cu parcurile maro, în lucru sau părăginite, primarul Emil Boc a anunțat ieri începerea modernizării Parcului Farmec:

„Astăzi a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea Parcului Farmec din cartierul Mărăști. Pe o suprafață de 3.125 mp, investiția propusă urmărește revigorarea parcului prin realizarea unor sectoare de odihnă, zone pentru mișcare în aer liber și spații de joacă pentru copii. (…)

Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și  amenajarea de noi spații verzi. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să reducem amprenta de carbon din oraș cu 15%.”

Lucrările încep într-un moment nepotrivit, în zona cartierul Mărăști alte două parcuri fiind în șantier: Feroviarilor și Armătura. Cu al treilea parc acum în lucru, locuitorii din acest areal dens populat sunt condamnați a își petrece vara „la gri”, printre betoanele din cartier.

Cu toate că Parcul Farmec nu necesita modernizare (la fel ca alte parcuri din Cluj, care au fost lăsate în paragină de la Revoluție încoace), în toamna anului 2019, consilierii locali au hotărât reabilitarea totală a parcului.

Parcul Farmec necesita unele reparații, însă nu o reabilitare totală. Pavelele erau ca noi, iar băncile puteau fi ușor recondiționate prin vopsire. Nici copacii nu erau toți „uscați și debilitați”, iar arborii bătrâni aveau farmecul lor. Vechea fântână arteziană se integra perfect în peisaj, în mijlocul aleilor îngrijite din parc, iar locul de joacă pentru copii era perfect funcțional și nu prezenta degradări majore.

La licitațiile pe bandă rulantă pentru modernizarea parcului, la care nu s-a prezentat nimeni, abia din a șaptea încercare, care a avut loc anul trecut, a fost desemnat câștigătorul pentru proiectarea și execuția lucrărilor: asocierea Ro-Verde Landscaping SRL Petrești, județul Ilfov – SC Proiect Construct Regiunea Transilvania. Valoarea contractului este de 1.846.500 lei. Bani publici, cu care puteau fi realizate alte investiții mai stringente.

Modernizarea poate începe acum, însă clujenii par a avea alte priorități, lipsuri și nemulțumiri:

„Dacă tot ajungeți la parc ar fi minunat dacă ați curăța şi canalul pentru că pe porțiuni este mizerie”, a comentat Laura Fechete sub anunțul triumfal al primarului privind începerea modernizării.

„La Expo când ajungeți?”, a întrebat Erzsebet Polacsek, parcul din zona Expo fiind mult mai degradat decât Farmec.

„Excelentă veste. Nu ca ne-ar păsa. Mai mult ne-ar păsa dacă s-ar moderniza și străzile Donath, Eremia Grigorescu, Alexandru Vlahuță, Octavian Goga, străzi care sunt praf și pulbere. Doar petece peste petece, denivelari și adâncituri. Ne facem praf mașinile de ani de zile.

De asemenea așteptăm de ani de zile să se ia măsuri pe aleile dintre blocuri, alei pietonale care acum au devenit străzi publice și pe care se circulă în medie cu 50-70km/h chiar dacă limitările sunt de 20km/h. Pe langă toate acestea, asfaltul se deterioreaza în ritm accelerat, apar crăpături”, a scris Radu-Dan Mureșan.

„Faceți băncile comode, nu ca astea instalate în ultimii ani, care efectiv îți rup spatele dacă stai 10 minute. Nu știu cine a putut proiecta asemenea bănci…”, a comentat Radu Dulau.

„În Zorilor când veți face un parc? Dar o școală nou construită, o creșă în cartierul Zorilor, unde o singură școală deservește atâta populație? Clujul e plin de blocuri construite aiurea, un spațiu verde lăsat doar de Epoca de Aur, atât! În rest betoane! Succes!”, a scris Dana Habor.

„Bună ziua, str. Fabricii ar merita un facelift, e plin de gherete și boscheți în zona Fabricii 4”, a adăugat Daniel Manolescu.

„Baza sportivă din Mănăștur când se dă în folosință??? Termenul era septembrie 2021, dacă nu ma înșel!!”, a remarcat Daniela Stupar.

„Vă rugăm să NU TĂIAȚI arborii când reamenajați. Reamenajați prin valorificarea arborilor existenți și ADĂUGAREA de arbori locali”, a sugerat Cristina Marza.

„Faceți pasarela la Tăietura Turcului, că stau oamenii zeci de minute în coloană la 3 km de centrul Clujului, și proiectul e de ani buni, lăsați parcurile astea în favoarea constructorilor!!!”, a comentat Joldos Ionuț-Cătălin.

„Poate Primăria Cluj își va face simțită prezența în șantier pe timpul lucrărilor, pentru a verifica calitatea și respectarea lucrărilor… și faceți și locuri de parcare, că nu am să vin cu autobuzul”, a scris Bogdan Pilut.