Sport

Primăria vrea și Sala Sporturilor. În Baia Mare s-a făcut un complex sportiv național, dar în Cluj-Napoca administrația locală sparge în bucăți un sistem similar și îi mai dă o felie de ban public lui Ionuț Rusu, șeful Polivalentei

Primăria Cluj-Napoca va trimite o solicitare către Ministerul Tineretului pentru preluarea Sălii Sporturilor Horia Demian, aflată acum în administrarea Direcției Județene pentru Tineret și Sport. De ce vrea și această sală? Pentru dezvoltarea sportului de masă și pentru pregătirea tinerilor sportivi. Primăria mai are în subordine și Sala Polivalentă, unde, de asemenea, pot avea loc evenimente sportive. Conducerea Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS) Cluj, în administrarea căreia se află Sala Sporturilor, consideră că dacă nu vor fi preluate și celelalte imobile ale Direcției, vorbim doar de o rupere a unui sistem dedicat activităților sportive. Mai mult, Baia Mare a reușit să creeze un complex sportiv național. La Cluj, fie nu s-a dorit, fie nu s-a putut face un complex similar.

În ședința de Consiliu Local de astăzi se va discuta o hotărâre referitoare la solicitarea Primăriei de trecere a Sălii Sporturilor din domeniul public al statului român în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Primăria a adus ca argument descentralizarea pentru preluarea Sălii.

„Conform principiului descentralizării puterii, autonomiei locale și deconcentrării serviciilor publice, o implicare directă și apropiată a autorităților locale în managementul Sălii Sporturilor Horia Demian va duce la dezvoltarea sportului de masă, la creșterea nivelului de informare și educație a comunității privind importanța și beneficiile practicării sportului și activităților fizice și la crearea unor centre locale de dezvoltare sportivă cu menirea de a identifica talente sportive la nivel local, de a-i pregăti adecvat pe tinerii sportivi și de a-i promova spre loturile naționale”, scrie în hotărârea de Consiliu Local.

Ovidiu Chifor, directorul Direcției Județene pentru Tineret și Sport spune că acum doi ani a propus Ministerului Tineretului și Sportului realizarea unui complex sportiv național la Cluj-Napoca, dar a fost respinsă această idee și s-a decis crearea unui astfel de complex în Baia Mare. În Cluj, pe lângă Sala Sporturilor, DJTS mai are și o sală de gimnastică, un hotel și încă o sală de antrenamente, imobile care ar fi putut fi incluse într-un complex. Însă, ceea ce dorește Primăria acum este ruperea Sălii Sporturilor și, probabil, reorganizarea sa.

În momentul de față, Sala Sporturilor este autorizată exclusiv pentru evenimente sportive. Potrivit conducerii DJTS Cluj, sala se autosusține din activitățile sportive care au loc aici: antrenamentele echipelor Universității Cluj și meciuri. De asemenea, primește finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Chifor a mai precizat că în ultimii trei ani au fost realizate modernizări în Sala Sporturilor, cu excepția sistemului de aer condiționat care este foarte vechi.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, imobilul este vulnerabil din punct de vedere al siguranței organizării evenimentelor de orice natură. Sistemul de încălzire/răcire necesită investiții pentru a putea funcționa la standarde moderne și eficiente. În document mai scrie că dotările sportive nu îndeplinesc nici măcar condițiile organizării unor competiții de nivel național. Aparatura, dotările și instalațiile sunt învechite, deteriorate, uzate moral și fizic, ceea ce denotă lipsa de investiții a statului în obiectivele sportive de la nivel local.

Primăria are în plan organizarea unui management comun cu cel al Sălii Polivalente, care este condusă de Ionuț Rusu, numit pe criterii politice. Până anul acesta, Sala Polivalentă a mers doar pe pierderi. Abia în al șaselea an de funcționare, s-a reușit aducerea pe profit a acestei societăți.

sursa foto: zilesinopti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *