In vizor

Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la „readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei

  • Doar nu-s banii lor, sunt banii clujenilor, se „colectează” alţii la buget!

Firma care se ocupa de arderea prin piroliză a deșeurilor clujenilor, SC ANSA SMART ENERGY SRL, a intrat ieri în faliment. Magistrații de la Tribunalul Comercial Cluj au dispus ca de procedură să se ocupe firma de insolvență CITR. În 2017, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, subordonată Primăriei Cluj Napoca, s-a asociat cu firma Ansa Smart Energy, pentru tratarea termică a deșeurilor din plastic și comercializarea produsului rezultat. În această afacere primăria a investit 11 milioane de lei, prețul unei stații de piroliză care să ”topească” plasticul și să îl transforme în combustibil. Administrația locală nu va mai putea recupera acești bani deoarece nici RADP Cluj Napoca și nici Primăria Cluj Napoca nu figurează în tabelul creditorilor cu nicio sumă.

Poate aţi uitat: în raportul de activitate semestrial al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) pe 2017 se arată că s-a obţinut un acord de mediu pentru proiectul „Instalaţie de sortare, prelucrare mecanică şi termică a deşeurilor”, proiectul cuprinzând: o staţie de tratare mecanică a deşeurilor, o staţie de tratare levigat şi o instalaţie de piroliză.  Aceste staţii erau necesare pentru a se evita un blocaj în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor din Cluj-Napoca. Vechea rampă de gunoi a fost închisă şi, din cauza întârzierii deschiderii noului centru de deşeuri de către Consiliul Judeţean, s-a găsit o soluţie de avarie: înfiinţarea unei staţii temporare de către RADP. Problema a fost că şi această staţie temporară urma să se umple destul de rapid, astfel că s-au căutat modalităţi alternative de gestionare a gunoiului, precum sortarea şi arderea într-o staţie de piroliză.  Activitatea staţiei de piroliză s-a „rezolvat” printr-un contract de asociaţiune în participaţiune între RADP şi SC Ansa Smart Energy SRL, încheiat în octombrie 2017. Avantajele erau reciproce: RADP scăpa de gunoiul care risca să sufoce rampa temporară, iar firma privată îl „trata” în staţia de piroliză urmând să comercializeze produsele secundare obţinute, adică gazul de piroliză (combustibil având în general o putere calorifică inferioară cuprinsă între 7000-20 000 kJ/Nm3), fracţia uleioasă combustibilă şi cocsul (care poate fi ars).

Asociatul principal al Ansa Energy este firma Everest Prodserv SRL, o companie aflată pe piață din 1994 și specializată în prelucrarea și conservarea cărnii. E unul dintre jucătorii majori de pe piața de mezeluri din zonă care administrează carmangeriile Mureșan. (Sursa: Gazeta de Cluj)

Într-o ședință de consiliu local a Primăriei Cluj-Napocadin acest an, la discuțiile care au avut loc pe marginea bugetului local, consilierul local PSD Anca Ciubăncan l-a întrebat pe Emil Boc despre investiția făcută de primărie în stația de piroliză cumpărată prin intermediul RADP Cluj Napoca.

În 2018 primăria a alocat 10,8 milioane lei pentru arderea deșeurilor în cadrul unor stații pirolitice. Primăria a virat către RADP Cluj Napoca suma respectiva. RADP Cluj s-a asociat cu firma Ansa Smart Energy la un proiect prin care se neutralizau deșeurile din plastic. RADP se obliga să trimită la stațiile de piroliză plasticul care se reciclează pentru a fi transformat în ulei și gaz pirolitic. Afacerea a murit după 8 luni. Proiectul s-a făcut pe terenul Primăriei Cluj, iar afacerea a falimentat. De ce a falimentat? Cum a recuperat primăria prejudiciul? Împreună cu primăria și CEC Bank, proiectul a fost creditat cu 11 milioane lei, astfel că totalul este de 22 milioane lei, bani despre care nu se știe cum vor fi recuperați! Bani publici, cei 10,8 mil lei nu se regăsesc în raportul firmei de insolvență. Cum s-a constituit primăria în procesul de insolvență?”, a întrebat consilierul local.

Primarul Emil Boc a refuzat să răspundă la întrebare și a spus că nu este un subiect care ține de primărie.

”Vă rog să îmi invocați cadrul legal pentru această problemă și nu mai insist pe subiect. Este un subiect care nu ține de primărie”, a spus Emil Boc în cadrul ședinței care poate fi vizionată pe site-ul Primăriei Cluj Napoca.

Chiar dacă, în opinia primarul subiectul nu privește administrația pe care o conduce, stația pirolitică este bine-mersi și așteaptă un cumpărător. Ea a fost scoasă la vânzare de către firma care se ocupă de insolvența firmei Ansa și costă mai mult decât consilierul local spune că ar plătit primăria pe ea: 11,205,276 lei, fără TVA.

”Stația pirolitică a fost cumpărată de firma Ansa Smart Energy. Am făcut un împrumut la CEC și restul banilor a venit din partea asociaților firmei. Rolul RADP-ului a fost strict punerea la dispoziție a terenului pe care s-a amplasat stația respectivă și deșeurile care urmau să fie tratate în instalație. Consilierul respectiv nu știe ce vorbește! E o chestiune publică pentru că la instanță se vede cine sunt creditorii. Primăria sau RADP-ul nu au nicio investiție. Afacerea a fost strict privată, doar că a fost făcut un parteneriat cu RADP care punea la dispoziție ce vă spuneam. Însă instalația nu a funcționat conform parametrilor. E scoasă la vânzare că poate se găsește cineva. Au mai fost doritori pe acolo care m-au solicitat și vin cu idei în care spun că asta nu s-a făcut bine și de aia n-o mers. Așa că cine vrea să o cumpere, s-o cumpere!” – susţine Alexandru Marina, administratorul special al firmei Ansa Smart Energy.

  • Deci nu se pomeneşte nimic despre cele 10,8 milioane de lei aprobaţi în şedinţă de CL şi viraţi către RADP, bani care au folosit la obţinerea unui credit în valoare de 11 milioane de lei de la CEC Bank?! În schimb, cică, „restul banilor au venit de la asociaţi”… Iar consilierul „nu ştie ce vorbeşte”, asta deşi există acte pentru cele 10,8 milioane de lei. CE PUTE AICI?

ŞI ACUM, RECAPITULARE: Cum bagi în faliment o firmă. Rețeta RADP-Pantelimon. Asta demonstra Ziar de Cluj în martie 2020

1. Agaţi o firmă şi o trombonești să investească spre 2 milioane de euro într-o stație de piroliză, spunând că o să-i dai materie primă gârlă (nu? se vede cu ochiul, e un munte întreg la Pata Rât);
2. Dar, de fapt nu-i mai dai nicio materie primă
3. Firma aceea prostită cu vorbe frumoase, ca să nu moară devine creativă și aduc deșeuri dinafară – din Italia, mai precis. Sigur aţi uitat celebrul scandal cu deşeurile aduse din Italia.
4. Când îi prinde Garda Pantelică de la „readepică” şi municipalitatea se fofilează elegant și îl lasă pe fraier să se înece în amenzi, faliment și oprobiu public care-i afectează și celelalte businessuri.
5. Aşa că: „De două zile avem controale la firma cu stația de piroliză și verificările continuă și astăzi. Am înțeles că stația nu a prea funcționat până în prezent. Mai mult a fost montată pentru a fi neutralizate deșeurile de la RADP, dar cum RADP nu le prea sortează atunci, cei de la firmă s-au gândit să aducă deșeuri din Italia” – a declarat Simona Marincaș, comisar-șef Garda de Mediu Cluj.
Ar cam fi fapte de Codul Penal, asta dacă ar citi şi procurorii clujeni şi altceva decât coperţile dosarelor. Pe lângă dispariţia a 10,8 milioane de lei bani publici şi încălcarea flagrantă a dispoziţiilor Art 320 Dispoziţii finale | Lege 95/2006.
Este despre sănătatea oamenilor, nu despre sănătatea bugetară, dar de ce să ne mai legăm la cap cu mici amănunte?
După cu bine observă şi activistul clujean Szakats Istvan pe pagina Clujul Civic:

„10.7 milioane de lei bani publici au dispărut în asocierea RADP cu Ansa Energy – firmă care tocmai a reușit să-și dea și în acte, obștescul ort al duhului popii. Care-i povestea?

Precum știți, Cluj-Napoca se mândrește cu câteva sute de mii de metri cubi de deșeuri nesortate și netratate la așa-zisa stație temporară RADP. Care gunoaie, dacă sunt bine ascunse clujenilor și numa patarâtenii le văd zi de zi, totuşi bat la ochii Uniunii Europene, având în vedere că CMID-ul e în continuare o epavă – la 3 ani de la așa-zisa deschidere.
De gunoiul ăla e de scăpat – mai ales când ai niște băieți în Casă care debordează de talent și inventivitate. Iată istoria gloriosului parteneriat public-privat.
Ansa Smart Energy a luat ființă în 2017. Modest, cu 200 leuți.
În 2018, a și intrat în schemă, direct cu RADP. Fără a organiza vreo licitație, fără un plan transparent de afaceri. În schimb, pe un contract doldora de clauze ascunse. Clauze ascunse pe 2 milioane de euro, bani publici.
Conform înțelegerii cu RADP, trebuiau arse, cică, în trei stații de piroliză montate la Pata Rât, niște deșeuri din plastic.
Decât că nu s-a mai ars nimic.
În schimb, a apărut încă un munte de deșeuri, importat cu camioane, direct din Italia. E acel munte despre care a făcut un film și Vice International – arătând legăturile importurilor cu mafia italiană. Chiar și DNA Bihor investiga. Și DNA Cluj? Ei, aș…
Apoi, la sesizările cetățenilor și ale presei, Garda de Mediu a și ieșit pe teren, și a constatat că actele sunt în regulă. Că la depozitul RADP erau cu de vreo 8 ori mai multe gunoaie aduse din Italia decât puteau fi acoperite cu acte, nu i-a deranjat.
Apoi, activitatea a fost autorizată de APM în aprilie 2019.
Iar după câteva luni, ANSA a și intrat în insolvență. Cu datorii de peste 19 milioane de lei.
Apoi, s-a găsit și un lichidator, Casa de Insolvență Transilvania. Niște băeți de încredere, tot apropiați PNL. Că încrederea contează cel mai mult. La acest capitol, spre exemplu, am putea menționa că APM este într-o asociere de-a dreptul familiară cu RADP – numim aici doamnele Adina și Daniela Socaciu – de la APM una, și de la RADP (și Ansa Enegy, după unii) cealaltă.
Na și acum, fine finale, afacerea a s-a și isprăvit cu bine, în sensul că banii s-au spart. Că n-a mai fost ars niciun goz, cine-și mai amintește. Se așterne praful pe 2 milioane de euro bani publici.
NEXT!”
MAI TREBUIE NOTAT CEVA: SECRETOMANIA DIN „FUNĂRIA” LUI EMIL BOC

În luna mai a anului 2020, „Adevărul” a dorit să afle informaţii despre această asociere pe baza căreia în Cluj-Napoca sunt arse deşeuri din Italia, în condiţiile în care în avizul de mediu se arată că staţia de piroliză este înfiinţată pentru a „trata” deşeurile din oraş. Staţia de piroliză a fost prezentată de autorităţi ca o soluţie la criza gunoaielor care a cuprins Cluj-Napoca în 2017, existând pericolul de a fi nevoie ca deşeurile clujenilor să fie transportate în alte judeţe.

Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât firma care „arde” deşeurile aparţinea unui om de afaceri clujean Gheorghe Mureşan (decedat recent), care a lucrat peste 20 de ani într-o fabrică de mezeluri şi a deschis o carmangerie cunoscută în oraş. Cum a trecut omul de afaceri de la mezeluri la arderea de deşeuri este încă un mister, în condiţiile în care această asociere dintre Primărie şi firma Ansa Smart Energy s-a făcut fără licitaţie şi într-o lipsă totală de transparenţă.

În plus, RADP şi Primăria Cluj-Napoca au făcut investiţii consistente din bani publici pentru a amenaja platforma unde funcţionează staţia de piroliză.

Primăria Cluj-Napoca, RADP şi Ansa Smart Energy un răspuns negativ, dându-se dovadă în continuare de lipsă de transparenţă. Aceasta, în ciuda faptului că, în luna martie, primarul Emil Boc susţinea, într-o conferinţă de presă, că în condiţiile în care ziariştilor le este refuzat dreptul de a avea acces la informaţiile asocierii, va avea el însuşi grijă să medieze şi să asigure transparenţa. În plus:

Legea 544 privind accesul la informaţiile de interes public stabileşte: „prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezulta din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei;” (art.2 , litera b).

În noţiunea de „instituţie publică” intră şi regiile autonome precum Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP), care este asociată cu firma Ansa Smart Energy.

Şi, deşi staţia de piroliză a fost cumpărată de firma privată, aceasta nu ar fi putut să funcţioneze fără investiţii din bani publici – având în vedere că se află pe un teren al RADP, cumpărat şi dotat cu toate utilităţile necesare din bani publici (după cum am arătat deja).

  • „Documentul în cauză este un contract între părţi şi are un caracter public, acesta conţinând date cu caracter personal şi confidenţial.
  • „prevederile invocate de solicitant nu sunt aplicabile societăţilor semnatare ale contractului, acesta nefiind o informaţie publică în accepţiunea legii, contractul conţinând informaţii privind secretul comercial, astfel încât nu pot fi furnizate date referitoare la acest contract”.

Ansa Smart Energy are aceeaşi adresă precum Carmangeria Mureşan din cartierul clujean Grigorescu şi are drept asociat principal firma care gestionează carmangeria.

După decesul lui Gheorghe Mureşan, afacerile au fost preluat de fiul acestuia. „Adevărul” a luat legătura cu acesta, dar omul de afaceri a refuzat să vorbească.

PS: Ca să fie clar cum a „funcţionat” această afacere, stațiile de piroliză nu au funcționat mai mult de câteva luni. La un control făcut de un inspector de la Agenția Județean de Mediu, în 2020, s-a constatat faptul că stațiile nu funcționează, fiind stricate. Tot atunci nu s-a mai emis viza anuală de funcționare și a fost emisă o adresă către ANSA Smarg Energy prin care era somată că nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de Legea Mediului.