In vizor

Primăria renunță la proiectul Drumul Lombului și reduce drastic bugetul de investiții din cauza pandemiei: „Un proiect major pe care l-am amânat în integralitate. Am fost nevoiți și nu regret”

În contextul pandemiei de COVID-19 și a investiției în sistemul medical clujean, precum și în echipamentele necesare desfășurării școlii în regim on-line, Primăria se confruntă cu o reducere a bugetului pentru o serie de proiecte însemnate, situație în care bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost restructurat considerabil. Astfel, Drumul Lombului, un proiect cu o valoare de cca 16 milioane de lei, a fost pur și simplu amânat în totalitate din cauza redistribuirii banilor către sectorul medical și învățământ din municipiul Cluj-Napoca. 

Recent, primarul Emil Boc a recunoscut că Primăria Cluj-Napoca are resurse financiare reduse în contextul pandemiei. 

În aceste condiții, în mod evident, administrația locală a renunțat la o parte dintre poiectele promise și așteptate de comunitate, pentru a face față situației epidemiologice tot mai îngrijorătoare de la nivelul Clujului.

În plus, întrucât Guvernul Orban nu a distribuit prin intermediul Ministerului Educației tabletele promise elevilor, Primăria a luat fonduri publice din cadrul altor proiecte pentru a acoperi incompetența guvernamentală. 

La ce proiecte a renunțat Primăria?

„De exemplu, Drumul Lombului, 16 milioane de lei trebuia să investim și să continuăm lucrarea. 

N-am putut să continuăm lucrarea, a trebuit să luăm toți banii și să-i dăm la Sănătate. 

E un proiect major pe care l-am amânat în integralitate.

Și mai sunt.

De la fiecare proiect am diminuat resursele financiare astfel încât să putem da aproape 10 milioane de euro pentru domeniul medical și pentru spitalele clujene, pentru dotările necesare, echipamente cumpărate, asigurarea pentru învățământul on-line a tuturor echipamentelor necesare, tablete, modalitățile prin care profesorii țin din clase cursurile în format hibrid, atunci când este cazul. 

Da, am fost nevoiți să facem acest lucru și nu regret că am făcut acest lucru. 

L-am făcut pentru că, până la urmă, sănătatea clujenilor este cea mai importantă, iar educație este, cel puțin, o prioritate pentru noi, din toate timpurile”, a declarat primarul Emil Boc pentru un post de radio. 

Drumul Lombului – un proiect împotmolit

Unul dintre cele mai grave aspecte ce merită aduse în atenția publicului vizează exact lucrările nefinalizate la drumul de acces din Lomb. 

O porțiune de cca 500 m de drum rămasă nefinalizată din cadrul acestui proiect suspendat la nesfârșit, ar fi trebuit să necesite o investiție de 16 milioane de lei? 

Potrivit declarației primarului Boc, administrația locală a alocat 16 milioane de lei, deci peste 3 MILIOANE DE EURO, bani care erau destinați încheierii lucrărilor la o porțiune de drum de 500 m, către sănătate și învățământul din Cluj.

16 milioane de lei pentru 500 m de drum este dincolo de orice închipuire.

Ziar de Cluj a realizat o vizită în teren – pe drumul Lombului – în vara acestui an. Din imaginile surprinse puteți observa că porțiunea de drum rămasă neamenajată este sub 1 km. 

Drumul de acces din strada Oașului spre Dealul Lomb, unde se află Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul pentru Sprijinire a Afacerilor (TEAM) încă nu este gata, deși termenul de finalizare a fost anul 2015.

Companiile care au închiriat spații și terenuri în Lomb trebuie să folosească un drum provizoriu, cu o singură bandă.

În februarie 2020, conducerea Primăriei Cluj-Napoca preciza că drumul cu patru benzi ar putea fi gata anul acesta. De fapt este vorba despre speranța încheierii lucrărilor la acest drum, spulberată din cauza pandemiei:

„Sunt anumite lucrări care se efectuează la drum. Sperăm ca anul acesta să finalizăm lucrările la drum în totalitate”, afirma viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local din februarie. 

CITEȘTE ȘI: Drumul cu patru benzi spre Lomb, finalizat anul acesta, cu speranțe

Ziar de Cluj a semnalat de nenumărate ori situația dezastrului din Dealul Lomb, unde au fost construite Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul pentru Sprijinire a Afacerilor (TEAM).

Deși cele două clădiri sunt gata, iar o parte din spații sunt date deja în chirie, lucrările la drumul de acces cu patru benzi încă nu sunt finalizate.

Problema principală a întârzierii nepermis de mare este legată de alunecările de teren. 

CITEȘTE ȘI: Drumul cu patru benzi care leagă strada Oașului de Dealul Lomb nu e gata nici acum, la cinci ani de la începerea lucrărilor – VIDEO

În urmă cu cinci ani au demarat lucrările, iar din cauza pandemiei și a restructurării bugetului public al municipiului, administrația Boc nu va reuși nici în 2020 să încheie acest proiect așteptat de clujeni și investitori. 

Investiția în educație, din banii publici ai clujenilor.

 Guvernul spune pas

În plus, pentru că Guvernul penelist Orban nu a reușit, potrivit angajamentelor asumate, distribuția echipamentelor către instituțiile de învățământ, a tabletelor către elevi și profesori, administrația locală a fost nevoită să regândească bugetul, să taie sumele alocate proiectelor solicitate și așteptate de comunitate, din cauza lipsei de profesionalism a Ministerului Educației și a Guvernului penelist Orban. 

În acest context, pentru a asigura tablete în cazul elevilor, administrația locală a folosit din timp resursele financiare disponibile prin intermediului bugetului public local. 

Astfel, banii clujenilor au acoperit incompetența ministerială și guvernamentală. 

Ziar de Cluj semnala recent că și cea de-a doua licitație pentru achiziția de tablete pentru elevi a eșuat, context în care regiunea Nord-Vest, inclusiv județul Cluj, rămâne fără tablete pentru elevi.

CITEȘTE ȘI: Clujul rămâne fără oferte și după a doua licitație pentru tabletele elevilor. Inspectoratul Școlar: „Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor…”

Din păcate, județul Cluj figurează pe lista zonelor unde NU au fost depuse oferte de către operatorii de servicii nici după a doua licitație.

Loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici acum:

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

• Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

Din nefericire, nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *