Din oras

Primăria propune o nouă „indexare” a taxelor, impozitelor și amenzilor în funcție de rata inflației de 2,6% de la 1 ianuarie 2022

În condițiile majorării constante a prețurilor pentru o serie de produse și servicii, precum furnizare electricitate și gaz, Primăria Cluj-Napoca analizează o nouă „indexare” a taxelor și impozitelor locale în funcție de rata inflației de 2,6%, ceea ce se traduce printr-o majorare, începând cu 1 Ianuarie 2022. În acest an valoarea taxelor/impozitelor/amenzilor a fost deja indexată cu până la 3,8%, majorare ce a fost apreciată de edilul Emil Boc drept o „obligație legală”

Valoarea taxelor și impozitelor în 2022

Direcția Impozite și taxe locale a verificat site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, constatând o rată a inflației de 2,6%, astfel încât se impune indexarea taxelor și impozitelor locale, cu câteva excepții prevăzute în Legea 227/2015, respectiv actualizarea limitelor amenzilor, pentru anul 2022, cu rata inflației, conform adresei 1146/18.01.2021 a Institutului Național de Statistică, se arată în motivarea actului analizat de Primărie și propus spre dezbatere pentru aprobarea ulterioară.

De la 1 ianuarie 2022 taxa specială pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca, instituită prin Hotărârea nr 1015/2018, se stabilește prin aplicarea cotei de 1% la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, fără TVA. 

N.B.: Începând din 2019, Primăria Cluj-Napoca a aplicat o taxă specială pe turism, însă în ciuda promisiunilor făcute, edilul Emil Boc nu a prezentat datele privind suma colectată și facilitățile oferite pentru stimularea turismului, la doi ani distanță de la derularea programului. 

CITEȘTE ȘI: Turismul în 2021 e varză a la Cluj: Primăria nu a publicat informații despre taxa de 5 lei/turist pe care o colectează de doi ani de zile

De la 1 ianuarie 2022 Primăria propune aprobarea unei majorări a impozitelor in cazul clădirilor/terenurilor neîngrijite cu până la 500%.

Pentru 2022, cei care achită integral până la primul termen de plată impozitul/taxa pe clădiri/teren/mijloace de transport beneficiază de o bonificație de 10%.

Sunt menținute o serie de scutiri/reduceri în baza documentelor justificative potrivit Legii 227/2015.

Începând cu 1 ianuarie 2022 se aprobă indexarea impozitelor și taxelor locale, în funcție de rata inflației de 2,6%, cu câteva excepții potrivit Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. 

Art 5 Alin 1 Se aprobă cota de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale deținute de persoanele fizice și juridice.

Alin 2 Se aprobă cota de impozitare de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale deținute de persoanele fizice, respectiv cota de impozitare de 1% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale deținute de persoanele juridice.

„Având în vedere faptul că municipalitatea a realizat investiții atât din fonduri proprii cât și din fonduri europene, cu precădere în zonele de impozitare A și B, modernizându-se sau fiind în curs de modernizare infrastructura rutieră și pietonală, creîndu-se spații verzi și de agrement propunem stabilirea de cote adiționale în funcție de criteriul geografic al zonei de impozitare”, se arată în documentația analizată de Primărie. 

În funcție de criteriul geografic al zonelor de impozitare A,B,C,D, la valorile impozabile stabilite la alin 1 se aplică, începând cu 1 ianuarie 2022, o serie de cote adiționale:

20% pentru clădiri rezidențiale zona A, cotă de impozitare finală de 0,120%
15% pentru clădiri rezidențiale zona B, cotă de impozitare finală de 0,115%
10% pentru clădiri rezidențiale zona C, cotă de impozitare finală de 0,110%
5% pentru clădiri rezidențiale zona D, cotă de impozitare finală de 0,10%ile, rezultând o cotă finală de impozitare de 0,105%.

De asemenea, pentru descurajarea contruirii de clădiri fără respectarea legislației pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, de la 1 ianuarie 2022 se vor aplica cote adiționale:

20% la impozit pentru clădirile construite cu nerespectarea condițiilor autorizației de construire și 50% la impozitul pentru clădirile construite fără deținerea unei autorizații de construire. 


 

În 2021, taxele și impozitele au fost indexate cu până la 3,8%.

„Primăria va păstra același nivel al taxelor și impozitelor locale și pentru anul 2021. 

Nu se va majora nicio taxă și niciun impozit local.

Conform legii, ele se vor indexa cu 3,8%, care este o obligație legală, cu rata inflației aferentă anului respectiv.

În rest, taxele și impozitele locale nu se măresc la Cluj-Napoca în 2021. Această propunere o voi face Consiliul Local”, declara primarul Emil Boc la finalul lui 2020, în cadrul unei conferințe de presă. 

CITEȘTE ȘIÎn 2021, Primăria majorează taxele, impozitele și amenzile cu 3,8%, în funcție de rata inflației

Și pentru 2022, Primăria Cluj-Napoca propune o indexare a taxelor și impozitelor în funcție de rata inflației de 2,6%. 

Câteva dintre propunerile de indexare/actualizare a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 pot fi consultate mai jos. 

Proiectul mai este analizat până în data de 19 august 2021.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *