Din oras

Primăria, preocupată de modernizarea iluminatului în propriile clădiri. Pe străzi, bezna la putere

1,7 milioane lei din fonduri norvegiene vor fi investiți pentru dotarea a două clădiri ale Primăriei cu sistem de iluminat modern, economic. Un alt proiect similar a început în 2014 și abia anul trecut administrația publică locală și-a acordat autorizația de construire. În timp ce imobilele Primăriei se dotează cu iluminat modern, la periferie și chiar în centru încă există străzi în beznă. Iluminatul public funcționează cu sincope în tot orașul. Dovadă stau zecile de sesizări, majoritatea aflate „în lucru”. 

Primăria va cheltui aproape 1,7 milioane lei din fonduri norvegiene pentru modernizarea sistemului de iluminat în două clădiri ale Primăriei Cluj-Napoca, folosint tehnologia LED. În acest sens a fost publicat un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în vederea desemnării unei firme care să se ocupe de lucrări. În 5 luni de la semnarea contractului, lucrările trebuie finalizate. 

În anii precedenți, au mai fost investite fonduri elvețiene pentru același tip de lucrări. De exemplu, în 2014, au fost alocați peste 6,8 milioane lei pentru modernizarea iluminatului din clădirile Primăriei de pe Moților (inclusiv clădirea anexă aferentă parkingului) și Piața Unirii nr. 1-2. În total vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public. Termenul de execuție este de 9 luni. Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea aparatelor de iluminat existente, care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu unele moderne, ce utilizează tehnologia LED.

În același proiect au fost incluse și 22 de străzi, majoritatea din zona centrală. Pe modelul administrației publice locale de a tărăgăna la infinit, abia anul trecut, în toamnă Primăria și-a acordat autorizația de construire în cazul acestui proiect. 

În timp ce Primăria este preocupată de modernizarea iluminatului din clădirile proprii, în zona ultracentrală încă există străzi fără iluminat public. Deși Ziar de Cluj a semnalat situația străzii David Ferenc încă din anul 2017, nici acum nu au fost montați stâlpi de iluminat. În continuare, jumătate din strada David Ferenc este în beznă. Situația a fost semnalată conducerii Primăriei de mai bine de trei ani, dar fără efect. 

În alte zone, există corpuri de iluminat doar de formă. De exemplu, pe o alee care leagă străzile Constantin Brâncuși și Horticultorilor, există lampadare de pe vremea lui Ceaușescu. Bineînțeles că acestea nu sunt funcționale și nu există nici măcar un stâlp de iluminat public pe aleea respectivă. 

Iluminatul public are probleme în tot orașul. Nenumărate sesizări au fost semnalate în lunile decembrie și ianuarie.

sesizari iluminat public

Iată câteva din nemulțumirile cetățenilor legate de iluminatul public: 

De 3 zile strada George Gordon Byron, cartierul Iris, este neiluminata. Din pacate nu mai functioneaza nici un bec de pe strada.

De cel putin o luna am observat ca nu se mai aprind luminile pe strada Trotusului, respectiv Aurel Vlaicu 3 (in zona Cinema Marasti). In momentul de fata doar doua sau trei becuri sunt functionale pe toata zona aceasta, in rest trebuie sa umblam cu lanterna ca sa vedem pe unde umblam. 

Una dintre laturile Lacului Gheorgheni, cea opusă celei dinspre Iulius Mall, nu este iluminată, fiind o zonă mai puțin sigură, deși este o porțiune destul de lungă și circulată și pe timp de noapte. 

In zona Plopilor Vechi , iluminatul stradal din fata numarului 26 nu functioneaza de cateva zile . Este bezna pe strada /alee. Va rugam sa verificati si sa luati masurile necesare. Multumesc! 

Aseara, strada Soporului, lipsa trotuare si iluminat public. Pericol iminent producere accidente!

Majoritatea sesizărilor se află în lucru. Nu știm când vor fi remediate problemele semnalate de cetățeni. Dacă ținem cont de ritmul de lucru infernal din Primărie, sunt șanse să treacă ani buni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *