O nouă rundă de alocări de fonduri din bugetul local pentru ONG-uri a început. Suma este mult mai mică decât la prima sesiune de finanțare. Ca în fiecare an, ne așteptăm să mai solicite bani aceeași prieteni ai Primăriei Cluj-Napoca, cum ar fi de exemplu Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu.
800.000 lei din bugetul local sunt puși la bătaie în a doua sesiune de alocări de fonduri pentru asociații și fundații care derulează programe de tineret, programe culturale regionale, proiecte culturale locale, sau proiectele „Cluj 100”. Vor mai fi alocați 70.000 lei pentru proiecte cu caracter social. Cererile de finanțare se vor depune până în 4 octombrie.
La fel ca în anii precedenți, sunt șanse foarte mari ca aceeași abonați la banul public să întindă, din nou, mâna pentru finanțare. Vorbim despre asociații și fundații care au proiecte mai mult sau mai puțin de interes local și regional. De exemplu, Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu primește an de an bani publici pentru organizarea evenimentului Berăria Culturală. Anul acesta, a solicitat 260.000 lei, dar a primit “doar” 80.000 lei.
Centrul Cultural Clujean, fosta asociație Cluj-Napoca Asociaţie Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, care şi-a pierdut însă obiectul de activitate prin pierderea titlului de Cluj Capitală Culturală Europeană a primit anul acesta 400.000 lei.
La prima sesiune de alocări, asociația Student Plus – TIMAF a vrut iniţial din bugetul local 763.000 lei. TIMAF este un festival care veșnic primește bani din bugetul local. În spatele Asociației Student Plus se află Bogdan Buta, unul dintre organizatorii Untold. Comisia a decis alocarea sumei de 180.000 de lei.
La această a doua sesiune de alocări de fonduri din bugetul local, proiectele trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a primit finanțare.
„Proiectele culturale depuse spre a fi selectate vor contribui la îndeplinirea următoarelor obiective generale: încurajarea creaţiei artistice şi a producţiilor culturale inovatoare, interdisciplinare, participative, a celor care contribuie la dezvoltarea socială şi urbană; sprijinirea dezvoltării sectorului cultural clujean; dezvoltarea sinergiilor între domeniul cultural şi alte domenii ale vieţii publice clujene – educaţie, cercetare, coeziune socială etc; promovarea dialogului intercultural şi punerea în valoare a diversităţii etnoculturale; încurajarea iniţiativelor experimentale, inovatoare, originale; păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului, a valorilor culturale tradiţionale; încurajarea schimburilor culturale, a coproducţiilor, creşterea mobilităţii creatorilor şi a produselor culturale; dezvoltarea cooperării locale, regionale, naţionale şi internaţionale; dezvoltarea publicului şi creşterea accesului la actul de cultură, sprijinirea educaţiei culturale pe întreg parcursul vieţii; dezvoltarea cercetării în domeniul cultural şi în domeniile de intersecţie dintre cultură şi alte domenii, elaborarea de studii, rapoarte şi strategii în domeniul cultural; creşterea vizibilităţii şi notorietăţii municipiului Cluj-Napoca şi a scenei culturale clujene; sprijinirea tinerelor talente, creşterea expertizei şi profesionalismului sectorului cultural, sprijinirea dezvoltării organizaţionale a operatorilor culturali clujeni”, se arată în anunțul Primăriei Cluj-Napoca.
Așteptăm cu interes să vedem câte din proiectele care vor fi aprobate pentru finanțare vor respecta cerințele impuse de administrația publică locală.