Din oras

Primăria nu poate îngriji vechiul parc Caragiale, dar se îngrijește să dezbată „Noul parc Caragiale”

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că „are în plan reabilitarea și introducerea parcului I.L. Caragiale și a patrimoniului natural și arheologic existent aici în circuitul turistic integrat al oraşului. Prezenţa Canalului Morii – al doilea curs de apă ca importanță din municipiu, precum și prezenţa unor clădiri istorice în zonă vor transforma noul parc în oaza verde din mijlocul orașului.”

În acest sens, municipalitate face ceea ce se pricepe cel mai bine: dezbate, anunță, enunță, promite, dă iluzia unui dialog cu cetățenii, pentru ca mai apoi să elaboreze proiecte ce stau cu anii la sertar, care sunt, la un moment dat, rediscutate, tergiversate, amânate, întârziate ca realizări concrete.

Joi, 20 februarie, municipalitatea va organiza o nouă dezbatere publică în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), cu tema: „Noul parc Caragiale”, pentru că răcirea gurii nu costă mult și îi încălzește pe mulți.

Până să ne imaginăm „civic” însă, cu ochii minții, noul parc, să ne uităm cu ochii fizici la vechiul. Ni se promite reabilitare și modernizare, când nu se realizează eficient nici măcar întreținerea a ceea ce există deja.

Ghereta de unde se vând sezonier castane prăjite zace pe trotuarul din fața parcului, parțial ruptă și legată improvizat cu lanțuri de un stâlp:

Coșurile de gunoi metalice, ancorate în beton, încep să se încline ca Turnul din Pisa:

Fundația de beton pe care era montat, la un moment dat, un panou metalic, zace abandonată, măcinată de intemperii, cu șuruburile-n sus, în așteptarea dezbaterii publice salvatoare:

După curățarea parcului de deșeuri și în urma unei sumare operațiuni de toaletare a arborilor, sacii menajeri și crengile tăiate au fost aruncate în colțul unui gard aflat la marginea parcului dinspre strada principală:

Moda săpăturilor a ajuns, din Parcul Central din apropiere, și în Parcul Caragiale. Munți de pământ excavat înlocuiesc gazonul, iar printre munți, gropi arheologice, neconservate prin niciun fel de măsuri, în care plouă și ninge, care la primăvară s-ar putea transforma în piscine în aer liber:

Un stâlp din beton, căzut pe gazon, a fost abandonat ca atare. Important e, însă, că se va dezbate:

Coșurile de gunoi și-au pierdut suporturile, acum sprijinindu-se libere pe câte-un stâlp de iluminat:

Sau, și-au întors fața de la trecători:

Băncile, în acest parc al Clujului smart, nu au nici wi-fi, nici traverse:

Planurile demagogice ale Primăriei

Din anunțul Primăriei referitor la planul de reabilitare a Parcului Caragiale reținem o frază care ne face să credem că municipalitatea este ruptă de realitățile orașului:

„Prezenţa Canalului Morii – al doilea curs de apă ca importanță din municipiu, precum și prezenţa unor clădiri istorice în zonă vor transforma noul parc în oaza verde din mijlocul orașului.”

Canalul Morii, de ani de zile, s-a transformat în „Canalizarea Morii”, în care clujenii își aruncă toate gunoaiele, de mici și de foarte mari dimensiuni.

Conform randării oferite de către reprezentanții Primăriei, Canalul Morii ar urma să fie descoperit în dreptul Parcului Caragiale (tronsonul de aici fiind acoperit cu dale de beton în anii 1980):

Porțiunea deschisă a Canalului Morii, de pe strada Cardinal Iuliu Hossu, care s-ar prelungi spre strada Barițiu, unde este situat Parcul Caragiale, are acum următorul aspect:

Bălării, paragină, pet-uri și resturi de pe șantiere. De ce s-ar deschide acest canal neîngrijit, și pe strada Barițiu, unde s-ar desființa astfel și locurile de parcare? Ca să avem o priveliște mai bună asupra paraginii, plus o duzină de locuri de parcare cu plată în minus?

„(…) prezenţa unor clădiri istorice în zonă vor transforma noul parc în oaza verde din mijlocul orașului”, transmit reprezentanții Primăriei. Clădirile din zonă, la un loc, formează însă un ghiveci urbanistic inestetic, deloc plăcut vederii. Construcțiile improvizate ce găzduiesc magazine cu haine second-hand, clădirile îngrijite ale Universității Tehnice, casele dărăpănate pictate cu graffiti, clădirile de sticlă la calcan cu imobilele istorice de pe care tencuiala stă să cadă, tot acest amestec eclectic, conform declarațiilor Primăriei, va contribui la senzația de „oaza verde” pe care o vom avea în mijlocul orașului.

În lumina realităților orașului, dezbaterile Primăriei organizate pentru noul Parc Caragiale par rupte din scrierile caragialiene. Demagogie să fie cât cuprinde, comitete și comiții care să dezbată, câinii latră, caravana electorală trece!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *