In vizor

Primăria cumpără două apartamente în cartierul Iris, ce vor deveni locuințe sociale

Deoarece construirea de locuințe sociale înaintează foarte greu, iar cererea pentru astfel de locuințe este în continuare crescută, Primăria a decis să achiziționeze apartamente de pe piața liberă pe care să le transforme apoi în locuințe sociale. Un prim astfel de apartament cu patru camere a fost achiziționat deja în Mănăștur, iar acum alte două apartamente vor fi cumpărate pe strada Stephenson din cartierul Iris. Această veste nu a fost primită cu prea mult entuziasm de către viitorii vecini, cei care afirmă că deja au o serie de probleme cu o parte din ceilalți vecini.

”În loc să se rezolve problemele pentru noi, nu este destul că există o colonie de romi, în jur de 100 de romi, ați cumpărat casa vecinului și am înțeles că vor fi aduși alte cinci familii de romi de la Pata Rât. Suntem aici cinci familii care plătim taxe și impozite și nu mai putem locui pe această stradă. Sertarele sunt pline de sesizări de pe această stradă. Știți bine de câte ori s-a sunat, câte sesizări și drumuri la primărie s-au făcut„ i-a reproșat o clujeancă viceprimarului Dan Tarcea.

Acesta i-a explicat doamnei că doar două familii se vor muta în cele două apartamente, iar aceste familii vor fi stabilite în urma unui punctaj.

”Noi cumpărăm locuințe sociale, iar beneficiarii acestor locuințe sunt aleși în urma unui punctaj pe care trebuie să îl îndeplinească. Într-o locuință nu pot să seat mai multe familii. Este dată această locuință socială pentru o familie, nu pentru cinci sau zece. Situația de care ați menționat este o proprietate privată și noi nu avem niciun fel de pârghii să stabilim cui să facă flotant și câte familii să locuiască acolo. Noi am demolat construcția care a aparținut primăriei municipiului Cluj-Napoca”, a explicat Tarcea.

De asemenea, Tarcea menționează că achiziționarea unor astfel de locuințe sociale va continua, doar că nu foarte mulți clujeni se înghesuie să își vândă apartamentele către municipalitate. Chiar dacă au fost alocați 2.000.000 de euro pentru acest proiect, s-a reușit achiziționarea doar a 3 apartamente.

”Vom cumpăra în continuare locuințe sociale, vecinul a venit cu o ofertă și acesta este motivul pentru care am putut cumpăra. Beneficiarii locuințelor sociale nu sunt numai romi, sunt și alte persoane cu care viața nu a fost la fel de darnică. Nimeni nu poate spune cine se va muta, doar punctajul poate spune. Este posibil să fie eligibile și persoane de la Pata Rât. Acolo sunt persoane care muncesc, care își câștigă traiul și sunt persoane oneste, își duc copiii la școală”, a explicat Tarcea.

Unul dintre apartamente, situat pe strada Stephenson nr 13 la parter, cu o suprafață de 52 mp, compartimentat în două camere, baie, bucătărie și cămară, a fost achiziționat la prețul de 81.300 de euro. Cel de-al doile apartament, situat în același imobil, dar la mansardă, are o surpafață de 59.40 mp, compartimentat în două camere, bucătărie, baie și terasă de acces a fost achiziționat la prețul de 80.700 de eruro.

Clujenii trebuie să înțeleagă că mare parte a familiilor de romi de la Pata Rât nu și-au dorit să locuiască acolo. Ei au fost mutați, cei mai mulți de pe strada Coastei. Primăria le-a oferit niște barăci printre gunoaie. Acum, la 9 ani de la acel moment, municipalitatea încă nu a găsit o soluție pentru aceste persoane. Pata Rât este cu siguranță cea mai mare pată de pe haina poleită a municipiului, pe care Boc încearcă să o ascundă. Ea însă există, și doar lipsa de implicare face că acele persoane încă să locuiască și să își crească copiii în mizeria de la Pata Rât. În toți acești ani Boc putea să ridice un bloc de locuințe sociale doar pentru familiile de la Pata Rât, iar problema putea fi astfel rezolvată. Nu poți să spui că ai un oraș de cinci stele dacă există zone în oraș unde cetățenii orașului nu locuiesc în condiții decente. 

Citește și:

Protest al romilor evacuați de pe strada Coastei. După 9 ani, încă sunt exilați la Pata Rât – FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *