In vizor

Primăria nu poate construi un drumuleț de 1,6 km în doi ani. În Antichitate, romanii au făcut 4.000 km de drumuri în Dacia, în 10 ani

Scris de 442

Drumul care face legătura între oraș și Dealul Lomb (unde vor fi construite Buftea de Cluj, Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM și Cluj Innovation City) nu va fi gata nici anul acesta, deși termenul de finalizare era sfârșitul anului 2015. Primăria a pierdut 9 milioane euro bani europeni din cauză că proiectantul drumului de acces în Lomb a făcut recomandări greșite. Pe lângă pierderea banilor europeni, trebuie să pună și bani în plus de la bugetul local.

Dacă s-ar da niște premii pentru proiectele Primăriei, care încep dar nu se mai termină, drumul care face legătura între strada Oașului și Dealul Lomb ar putea candida cu succes pentru un loc I, cu diplomă și coroniță de flori.

De altfel, în Lomb se află alte proiecte care vor fi încheiate la anu’ și la mulți ani: Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM. Tot în Lomb va fi construit Cluj Innovation City, pe care Emil Boc l-a botezat Orășelul Informaticienilor. Dacă CREIC și TEAM vor fi gata cumva cu chiu cu vai, Cluj Innovation City nici măcar nu a început, nici nu există banii necesari, cu alte cuvinte nu s-a făcut nimic concret.

Romanilor în mod sigur le-a luat mai puțin în Antichitate să construiască un drum decât îi ia lui Boc & Co. să facă un petic de drum de 1,6 kilometri în secolul XXI. Ba sunt de vină contestațiile la licitații, ba alunecările de teren, ba proiectantul care a făcut o recomandare greșită. Și uite așa pământul se duce la vale, timpul trece și primarul poate să mai pună și anul viitor aceleași proiecte pe lista de priorități.

Au ascultat recomandările greșite ale proiectantului

Demersurile pentru construirea drumului de legătură dintre Oașului și Lomb au început în 2014, startul lucrărilor s-a dat în 2015, dar la două luni de la deschiderea șantierului lucrările au fost oprite din cauza alunecărilor de teren din amonte, pe o porțiune de 300 de metri. Reprezentanții Primăriei au spus atunci în 2015 că vina este a proiectantului, care a precizat în proiectul tehnic că nu este nevoie de lucrări de consolidare, deși studiile geo arătau clar că este nevoie de așa ceva.

„Întreaga zona geografică unde ne aflăm este o zonă cu riscuri punctuale de alunecări și aceste lucruri au fost relevate în studiile geo însă proiectul livrat de proiectant nu prevedea anumite lucrări de consolidare care iată se impun acum”, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, în 2015, imediat după ce au apărut alunecările de teren.

Atunci, reprezentanții Primăriei amenințau că vor da în judecată proiectantul. Cu sau fără proces, administrația publică locală plătește scump recomandarea proiectantului. Bineînțeles că după surparea drumului a fost nevoie de o licitație și pentru lucrările de consolidare a terenului, licitație care acum este contestată și ține pe loc întreaga lucrare.

„Este o contestație la licitația care a avut loc, ceea ce face să ne întârzie și mai mult. Nu putem să spunem când se va soluționa”, au declarat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Nici măcar în 2017 nu va fi gata drumul

Lucrările de consolidare sunt estimate la 27,72 milioane lei, bani care vor fi plătiți din bugetul local. Realizarea drumului de 1,6 kilometri costă aproximativ 9 milioane euro, bani care inițial erau asigurați de Uniunea Europeană, dar din cauza depășirii termenului limită de finalizare a proiectului (finalul anului 2015), finanțarea a fost pierdută așa că va trebui asigurată din bugetul local. Deocamdată, lucrurile sunt împotmolite la contestația licitației pentru consolidarea terenului.

Deși întregul drum trebuia să fie gata la finalul anului 2015 (termen de realizare aproximativ șase luni), conducerea Primăriei estimează că nici în 2017 nu va fi gata.

„Din discuțiile pe care le-am avut sau cel puțin părerea mea este că cred că anul acesta nu o să reușim să îl finalizăm. Problema este foarte complexă acolo și deja avem a doua porțiune care cedează și necesită o consolidare pentru acest drum. Una dintre porțiuni este în contract, dar începe consolidarea”, a declarat Gheorghe Șurubaru, city-managerul municipiului Cluj-Napoca. El a mai spus că „este o zonă foarte instabilă și apar probleme din ce în ce mai multe”.

Cum comentează Boc situația

Emil Boc a adus în discuție eterna problemă a licitațiilor care vin la pachet cu contestații.

„Este o lucrare care vizează viitoarea zonă de extensie a Clujului. Problemele cu alunecările de teren nu sunt noi în municipiu. Specialiștii ne-au recomandat o soluție tehnică care se bazează pe piloni forați. S-a făcut studiu de specialitate și acum este în procedură de licitație. În funcție de parcurgerea etapelor respective, se poate finaliza anul acesta sau anul următor. Repet, în funcție de durata de parcurgere a etapelor respective. Termenul de execuție este de șase luni. Aceste lucrări care se fac dau o consistență serioasă, de aceea se face o lucrare cu piloni ca să oprească alunecările și pentru a preveni alunecările ulterioare pe acea porțiune importantă de teren care vizează cele două obiective de investiții ale noastre și Cluj Innovation Park”, a comentat primarul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  LACRIMI DE CROCODIL. Cică ”PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!”, are tupeul să declare europarlavramentarul PNL Rareș Bogdan. Poate în 30 de zile ca la pensiile speciale. Ia să vedem care sunt senatorii PNL care au luptat pentru nerușinatul prag de definire a abuzului în funcție
 • Acum 2 hours Politica
  Marcel Ciolacu cere Ministerului Justiției să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu. ”PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție”
 • Acum 2 hours PubliNews
  La Iulius Mall Cluj se „simt” „(A)ere de primăvară” – expoziție care surprinde percepția asupra anotimpului renașterii de-a lungul timpului
 • Acum 3 hours Justitie
  IA BANUL ȘI FUGI! Contractele CNAIR cu Tirrena Scavi, firmă cu sediul social în Cluj, reziliate la CAB. Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia
 • Acum 5 hours General
  Începe să apară infrastructura de 5 stele pe viitorul culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată de-a lungul Someșului, de la Gilău la Apahida
 • Acum 6 hours In vizor
  Ludovic Orban, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm
 • Acum 7 hours Politica
  Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu
 • Acum 8 hours Politica
  Legea de modificare a pensiilor “speciale” a fost votată de Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: “vor scădea cu până la 81%”
 • Acum 9 hours Eveniment
  MEDITAŢII CU CASĂ DE MARCAT ŞI PIOS. ANAF a ratat ceva: băbuţele cu leuştean care vând la colţul străzii
 • Acum 10 hours In vizor
  O firmă care va schimba gazonul de pe Cluj Arena a fost implicată într-o anchetă DNA şi ar face parte din anturajul lui Gigi Becali
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu
 • Acum 11 hours Eveniment
  Cu vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif, şefii Electrica Bihor, furau curent
 • Acum 12 hours Politica
  O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: “S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE