In vizor

Primăria nu își respectă promisiunile și anulează proiectul Parcul Est, câștigător în cadrul concursului de bugetare participativă și promite un aquapark

După ce în urmă cu cinci ani, primarul Emil Boc promitea construirea Parcului Est în cartierul Gheorgheni, acum vine cu o altă idee – vrea să facă aquapark. Situația este gravă cu atât mai mult cu cât proiectul Parcul Est este câștigător în cadrul concursului de bugetare participativă, organizat anul trecut. Regulamentul arată că proiectele câștigătoare trebuie finanțate din bugetul local. Deputatul independent Adrian Dohotaru atrage atenția asupra acestor nereguli. 

În 2013, într-o declarație publică, primarul Emil Boc spunea că Parcul Est ″va fi cel mai important element de spațiu verde din oraș, un adevărat plămân verde al orașului și care denotă preocupările noastre pentru înmulțirea spațiilor verzi în municipiul nostru″. Anii au trecut, peste promisiuni s-a așternut praful și Parcul Est tot nu există. 

Se întrezărea o speranță pentru realizarea acestui parc anul trecut. Cu toate că proiectul Parcului Est câștigase locul trei în cadrul concursului de bugetare participativă, lucru care obliga Primăria să finanțeze acest proiect, mai nou, Boc a anunțat, miercuri, 28 februarie, construirea unui aquapark în cartierul Gheorgheni, pe locul fostei pepiniere Becaș, adică pe o bună bucată din ceea ce ar trebui să fie Parcul Est.

″Primăria Cluj anulează Parcul Est – Între Lacuri propus de specialiști și societatea civilă într-o petiție cu 3.000 de semnatari. 
Diferența între cel mai mare spațiu verde al Clujului și aquapark, plus bază pentru sport de performanță este între un spațiu public, cu acces general și gratuit, care potențează caracterul natural al zonei, vs. un spațiu cu acces restricționat în baza sportivă și cu taxă în aquapark. 

Constatarea primarului Emil Boc că Primăria are un teren liber de sarcini în zona fostei pepiniere, anunțată pompos în ședința de consiliu local de ieri, este o informație oferită de membrii grupului civic de inițiativă SOS (Societate Organizată Sustenabil) încă de acum 5 ani, când a oferit Primăriei harta proprietăților publice și private din zona fostei pepiniere. 

Deși Primăria a anunțat public că este de acord cu ideea Parcului Est – Între Lacuri încă de la inaugurarea Parcului Iulius, dar și că alocă sume de bani pentru negocieri cu proprietarii privați, promisiunile nu s-au concretizat.

 În schimb, în loc de a aloca economicos resurse pentru un parc, Emil Boc anunță sume de 15-30 de milioane de euro pentru aquapark și de 2 milioane de euro pentru baza sportive”, a scris Adrian Dohotaru, pe Facebook. 

El mai adaugă că aquaparkul nu este o necesitate pentru oraș în momentul de față.

“Primarul Emil Boc consideră eronat că „principala datorie a autorităților locale este de a crea infrastructură sportivă. Așa cum avem stadion, polivalentă, trebuie să avem baze sportive care să susțină sportul de performanță în orașul nostru”. Dimpotrivă, sportul de performanță trebuie bazat în primul rând pe sport de masă. O prioritate pentru oraș este a avea baze sportive în fiecare cartier al orașului, pentru toți clujenii, abia apoi pentru performanță. E mai important dintr-o perspectivă de politici publice ca sportul poate fi gândit în termeni de sănătate ca prevenție și nu ca spectacol.

 Emil Boc crede că „aquapark-ul este o nevoie actuală a Clujului”. Un aquapark extrem de costisitor nu are cum să fie o necesitate într-un oraș în care nu există locuri de joacă adecvate între blocuri, spații verzi la fiecare câteva sute de metri, câte un parc ori o bază sportivă în fiecare cartier.

 Viziunea campaniei SOS Parcul Est este de a avea un parc minim invaziv atât în continuarea Bazei Sportive Gheorgheni cât și a Parcului Iulius, într-un areal în care Societatea Ornitologică Română a arătat în mod repetat că are cea mai bogată avifaună a orașului.

 Pe scurt, aquaparkul, baza sportivă și parcarea de 800 de locuri anunțate de viceprimarul Dan Tarcea distrug potențialul natural al Parcului Est-Între Lacuri. De asemenea, enormele resurse alocate diminuează considerabil șansa ca orașul să se bucure de infrastructură pentru mișcare la nivelul întregului oraș. Pentru o folosire adecvată a zonei este nevoie de respectarea promisiunilor anterioare, de onorarea promisiunii de la procesul de bugetare participativă unde s-a cerut parc, nu aquapark, de dezbateri cu societatea civilă și experți″, a conchis Dohotaru.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *